Upplev Málaga: sevärdheter & saker att göra

Senast uppdaterad: 14/04/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

utsikt över hamn och stad

Málaga är en stad som har förvandlats det senaste årtiondet. Tidigare känd som en inkörsport till Costa del Sol, har den nu blivit en populär destination i sig. Folk stannar flera dagar för att utforska allt som staden har att erbjuda.

Det lokala styret har satsat på att locka digitala nomader och startups, vilket gör staden ständigt föränderlig. Det finns massor av sevärdheter och saker att göra i Málaga, allt från kultur och historia till nattliv, shopping och stränder.

Vi har haft förmånen att besöka Málaga för tredje gången nyligen och i den här reseguiden har vi samlat våra tips. Så om du vill uppleva det bästa staden har att erbjuda på semestern, fortsätt att läsa!

Kortversion: våra fem bästa tips ☀️

 1. Mirador de Gibralfaro
 2. Den romerska teatern
 3. Gamla stan
 4. Strandliv
 5. Prova pescaíto frito

Alcazaba

Alcazaba är en imponerande fästning belägen en bit upp på Gibralfaroberget. Den byggdes omkring år 1050 under den muslimska epoken och var en viktig del av regionens försvar. Befästningen består av murar, torn och en innergård med en rad historiska byggnader.

blommor, mur och torn

Alcazaba är en av Málagas mest populära sevärdheter och det är lätt att förstå varför. Arkitekturen och dess läge nära hjärtat av staden gör det till en idealisk plats att besöka för dig som vill få en inblick i en del av Málagas historia.

Mirador de Gibralfaro

Om du fortsätter upp förbi Alcazaba når du till stans kanske mest kända utsiktspunkt: Mirador de Gibralfaro. Du har säkert sett otaliga bilder av Málaga som är tagna just på denna plats.

människor på utsiktsplats

Att gå upp till utsiktspunkten kan vara ansträngande, så se till att ha med dig vatten och ta pauser. Men när du väl är uppe och känner vinden i håret och blickar ut över landskapet, kommer du att förstå att det var värt mödan.

Castillo de Gibralfaro

När du fyllt minnesbanken med vyerna från utsiktsplatsen kan du fortsätta upp ytterligare en kort bit till Gibralfaroslottet. Detta slott, som byggdes av muslimerna på 1300-talet, är ett av de mest besökta turistmålen i Málaga.

Den var ytterligare en viktig komponent i stadens försvar och hade under sin storhetstid dubbla murar, åtta vakttorn, brunn och en slottsgård med byggnader som huserade trupper. Via hemliga gångar gick det att nå Alcazaba från slottet.

slottsmur och tallar

Från Castillo de Gibralfaro har du fantastisk utsikt över staden och Medelhavet. Att promenera på murarna och utforska tornen med sina panoramautsikter är utan tvekan en av de bästa sakerna att göra i Málaga.

Om du inte kan, eller vill, gå upp till slottet finns det möjlighet att ta buss eller taxi.

Den romerska teatern

Den romerska teatern får du inte missa i Málaga. Belägen vid foten av Gibralfaroberget, är denna 2000 år gamla teater ett fantastiskt exempel på romersk arkitektur och ingenjörskonst.

romersk teater och murar

Teatern var intressant nog bortglömd i tusentals år. 1951 grävdes det i området för att göra plats för en byggnad när teatern upptäcktes. Så sent som 2011 öppnade teatern för allmänheten. Idag kan du beundra den och lära dig mer på besökscentret.

Shopping i Málaga

Om du är ute efter shopping på semestern är Málaga ett av de bästa resmålen längs Costa del Sol.

gågata med människor

Det finns ett stort shoppingutbud med allt från kända klädkedjor, lyxbutiker, köpcentrum till butiker som säljer andalusiska hantverk. Nedanför har vi samlat de bästa gatorna och områdena:

 • Längs anrika Calle Larios hittar du lyxbutiker och massor av kedjor
 • Gågatan Calle Nueva i gamla stan är kantad av butiker
 • På Calle Especería kan du finna familjeägda, autentiska ställen
 • Calle Compañía har ett brett utbud av butiker
 • Längs Calle Andrés Pérez finner du små originella butiker
 • Larios Centro är ett stort köpcentrum
 • I hamnområdet Muelle Uno finner du ett till köpcentrum
 • Flera El Corte Inglés (Spaniens största varuhuskedja) finns i staden

Centre Pompidou Málaga

Centre Pompidou Málaga – ett museum dedikerad till modern och samtida konst – är en del av etablissemanget Pompidou i Paris. Museet öppnade 2015 och ligger i det livfulla hamnområdet, Muelle Uno. På museet kan du se en stor samling konst och utställningar.

kubformad byggnad med färgklickar

Byggnaden som rymmer museet är en modern och färgglad historia, som verkligen sticker ut i grannskapet. Den kallas kort och gott för ”kuben” av Málagaborna.

Muelle Uno

Muelle Uno är ett hamnområde en rask promenad på tjugo minuter från centrum. Platsen var tidigare en industrihamn och har genomgått omfattande renoveringar. Den öppnade för allmänheten 2011.

människor och palmer

Området är trendigt och erbjuder besökare en mängd olika aktiviteter. Det finns ett shoppingcenter med typiska klädkedjor, kaféer där du kan smutta på gott spanskt kaffe och glassbarer. Längs den palmkantade kajen radar fiskrestauranger upp sig hela vägen till fyrtornet.

La Farola de Málaga

Málagas fyrtorn (La Farola) med anor från 1800-talet ligger en kort promenad från Muelle uno, i stadsdelen Malagueta vid havet. Den är extra vacker på kvällen när den är upplyst, så ta gärna en tur förbi om du befinner dig i närheten!

Utforska gamla stan

Gamla stan i Málaga, centro histórico, ramas in av flodfåran i öst och Gibralfaroberget i väst. Denna stadsdel är en myriad av smala kullerstensbelagda gator, charmiga byggnader och torg med apelsinträd.

De flesta av Málagas sevärdheter hittar du just i gamla stan. Till exempel katedralen, Alcazaba, romerska teatern och det populära Picassomuseet.

människor på trång gata

Det finns dessutom ett enormt utbud av restauranger, barer och kaféer där du kan prova traditionell spansk mat och dryck. Gatorna och torgen är fyllda av härliga uteserveringar!

Centrum i Málaga är ett populärt område för både turister och lokalbefolkningen. Strosa runt här och njut av den sköna andalusiska livsstilen och historiska efterlämningar.

Katedralen

Málagas katedral, med namnet Catedral de Nuestra Señora de la Encarnación, är ett mäktigt byggnadsverk som reser sig över gamla stans hustak. Den byggdes under 1500-talet och har en unik mix av gotisk-, renässans- och barockstil.

katedral

Katedralen är känd för sina höga valv och sitt ofullständiga södra klocktorn. Enligt legenden gick pengarna till krigskassan istället för att färdigställa tornet, vilket visat sig vara falskt såhär i efterhand.

Interiören är minst lika häpnadsväckande, med flera kapell och altare som hyser många konstverk och skulpturer. Katedralen är en viktig plats med stor religiös och kulturell betydelse – och är väl värd att se i Málaga för dess historia och arkitektur.

Museo Picasso Málaga

Ett besök på Picassomuseet är en av de bästa sakerna att göra i Málaga, speciellt om du också vill fly högsommarvärmen för en stund. Museet är tillägnat hemmasonen Picasso, som tillbringade sina barndomsår i staden innan han flyttade norrut.

Ett renässanspalats i hjärtat av gamla stan huserar museet, som slog upp sina dörrar 2003. Idag kan du uppleva en permanent samling av fler än 200 exemplar av hans konst. Exempelvis målningar, skulpturer och keramikverk.

Museet är en populär sevärdhet och ger besökaren en unik inblick i Picassos geni och verkande. Ytterligare Picassomuseum finns även i fler spanska städer. Till exempel är ett sådant museum en populär sevärdhet i Barcelona, där han bodde en stor del av sitt liv.

Uteservering

Efter att du har gjort en del sightseeing kan du slå dig ner på en av gamla stans uteserveringar och testa lokala läckerheter. Antingen i form av att beställa en massa tapas, eller kanske en lunchmeny?

människor på uteservering

Typiskt att prova i Málaga är: pescaíto frito, lokala oliver, det söta vinet, ensalada malagueña, ajoblanco och gazpachuelo (en varm soppa, inte att förväxla med gazpacho!). Vanlig gazpacho – eller salmorejo – passar bra en het sommardag.

Museo de Málaga

Om du är intresserad av konst och historia är Museo de Málaga en ypperlig plats att besöka. Museet är inhyst i ett vackert palats, vilket är en magnifik kuliss för de 15 000 utställda föremålen.

Egentligen är museet uppdelat i två: konst och arkeologi. På konstvåningen kan du upptäcka spansk konst från olika perioder. Exempelvis målningar, skulpturer och andra konstverk från kända andalusiska konstnärer.

På den arkeologiska våningen får du däremot en intressant inblick i Málaga under antiken och medeltiden. Allt från gamla romerska föremål till muslimska, som är otroligt välbevarade och visar upp högsta hantverkarskicklighet.

Museo del vino

Museo del vino är ännu ett museum värt att besöka i Málaga, i detta fall dedikerat till den lokala vinframställningen. Framförallt de områden med ursprungsbeteckningen ”Málaga” och ”Sierras de Málaga”.

Du kan lära dig om druvsorter, producenter och se flera utställningar med verktyg som traditionellt användes. Det finns även en vinkällare med lokala viner där du kan få dig ett litet smakprov. Om du gillar vinerna, köp gärna med dig ett par flaskor hem i butiken.

Parque de Málaga

Parque de Málaga är en av stadens största gröna lungor och en plats där lokalbor och besökare möts. Parken sträcker sig från centrum till hamnen i tre gångvägar: 800 meter långa och tio meter breda.

palmer och monument

Upplev en mångfald av träd och växter, inklusive många exotiska arter. En av parkens höjdpunkter är palmträdgården med hundratals palmarter från hela världen.

Parque de Málaga är en av de bästa platserna för att ta en promenad och bara kolla på växtligheten. Speciellt om du gillar palmer som oss. Njut av en lugn stund samtidigt som du nästan befinner dig i centrum.

Jardines de Pedro Luis Alonso

Bredvid Parque de Málaga, framför rådhuset, finns en vacker liten trädgård med apelsin- och mandarinträd samt cypresser. I mitten blickar en staty ut över parkens 75 olika rosvarianter, som kommer från världens alla hörn.

Detta var en plats som vi verkligen gillade, och det var skönt att slå sig ned i skuggan och hämta andan en stund.

Strandpromenaden

Strandpromenaden är en livlig gångväg som sträcker sig utmed, och förbi, stadens kust. Den börjar vid industrihamnen och löper flera kilometer österut längs Medelhavet. Promenaden är kantad av höga palmer, butiker, grönområden, lekparker, restauranger och strandbarer.

promenad med palmer

Att bara gå efter den och ta atmosfären och känna havsbrisen är en sak att göra i sig själv. Stanna gärna till på någon strandbar och käka typiska espetos de sardinas (grillade sardiner på spett) till lunch. Eller varför inte vandra tills du hittar en härlig strand att tillbringa dagen på?

Hänga på stranden

I Málaga kan du njuta av både riktigt fina stränder och storstadsliv. Det finns flera stränder att välja mellan, beroende på dina önskemål för dagen. Nedanför har vi gjort en snabb genomgång över de mest populära stränderna, från öst till väst.

Playa de la Malagueta

Playa de la Malagueta är en av de mest populära stränderna på Costa del Sol – och det är lätt att förstå varför. Med sin mjuka sand, klara vatten och atmosfär är den en destination för sol- och badälskare.

strand, palmer och höga byggnader

Atmosfären kring stranden är livlig. Här kan du hitta allt från musiker och artister som underhåller till olika aktiviteter som beachvolleyboll och surfpaddling. Det är en plats där du kan träffa nya människor och uppleva skön spansk strandkultur.

Stranden har duschar, omklädningsrum, hammockar och solstolar att hyra, så att du kan koppla av och njuta av solen på ditt eget sätt. Det finns även många strandbarer och restauranger i närheten, där du kan smaka på lokala rätter.

Playa la Caleta

Playa la Caleta ligger strax öster om Malagueta och är en trevlig och lugnare strand. Det finns gott om plats för besökaren att lägga ut handduken och njuta av sol och bad. Perfekt för dig som söker en paus från stadslivet.

strand

Det går även att hyra solstolar och parasoll för en ännu bekvämare dag på stranden.

Pedregalejo

Pedregalejo är en gammal fiskeby som ligger ett par kilometer öster om Málaga. I detta område finns flera stränder med egna vikar som är perfekta att spendera dagen på.

Stränderna erbjuder många faciliteter för besökare, inklusive parasoll och solstolar att hyra, duschar och omklädningsrum. Bakom strandpromenaden finns även massor restauranger.

Playas del Palo

Strax öster om Pedregalejo sträcker sig en rad stränder som kallas för Playas del Palo. Detta område har behållit sin autentiska atmosfär och många lokalbor väljer att ta sig hit för en stranddag.

Playas del Palo är också känd för färsk fisk- och skaldjur. Besökare kan prova på några av de lokala specialiteterna på någon av de många restaurangerna längs stranden. Tips: skippa att beställa fisk på måndagar, eftersom den inte är nyfångad då!

Málaga kan bli aningen hektiskt med så mycket folk under sommaren, så dessa två sistnämnda områden är utmärkta om du vill komma bort över dagen. Du kan enkelt nå dem med lokalbuss.

Museo de Artes y Costumbres Populares

Museo de Artes y Costumbres Populares, i den historiska stadskärnan, är ett av Málagas mest intressanta museer. Den öppnade sina dörrar 1976 och syftet är att visa upp en traditionell andalusisk kultur.

Museet är beläget i en tidigare anrik restaurang och innehåller tusentals föremål från Málagas förflutna. Till exempel kläder, smycken, köksredskap, keramik och hantverk. En höjdpunkt är samlingen av traditionella andalusiska kläder, från brud- och flamencoklänningar till vardags- och arbetskläder.

Ett besök på detta museum är mycket lärorikt och ger en unik inblick i det andalusiska vardagslivet före turismen.

Kusten från cykelsadeln

Att hyra cykel och trampa på längs stadens kustlinje är en rolig sak att göra under dagen. Det finns många cykeluthyrningsföretag som erbjuder en mängd olika cyklar att välja mellan, även elcyklar.

palm och strand

En av de bästa rutterna att cykla längs strandpromenaden mot Playas del Palo. Promenaden som går dit passerar flera traditionella fiskesamhällen, restauranger och chiringuitos.

Museo Carmen Thyssen

Museo Carmen Thyssen är ett populärt konstmuseum i centrum. Museet har en imponerande samling med 200 verk av spansk konst från 1800-talet till tidigt 1900-tal. Verken kommer från familjen Thyssen-Bornemiszas samling.

byggnad

Museet är uppdelat i rum och teman efter våningar, som representerar olika genrer inom konst, som landskap, porträtt och modernism. Du kan uppleva verk av kända spanska konstnärer – men också mindre kända som verkat under samma tid.

Utställningar och evenemang varierar månad till månad, vilket gör Museo Carmen Thyssen till en mångsidig plats för konst- och kulturintresserade. Museet finns även i fler spanska städer, till exempel är det en av sevärdheterna i Madrid.

Mercado de Atarazanas

Mercado de Atarazanas är en anrik saluhall där människor inhandlat sin mat i över 100 år. Men marknaden är också hyllad för själva byggnaden som huserar den, som tidigare var ett arabiskt båtvarv.

Byggnaden har genomgått flera renoveringar i olika omgångar. Det gamla båtvarvets dörrar är exempelvis inbyggda i fasaden. Marknaden är även känd för sitt fönster med en detaljrik glasmålning, som skapar en kanvas av ljus och färger på marknadsytan.

fönstermålning med detaljer

När du besöker saluhallen kommer du att uppleva en härlig atmosfär. Och du kan köpa mycket från naturens skafferi: skaldjur, fisk, kött, frukt och grönsaker, oliver, kryddor och mer. Perfekt om du hyr en semesterbostad med eget kök!

Plaza de la Constitución

Plaza de la Constitución är ett av Málagas mest centrala torg som är omgivet av historiska byggnader i andalusisk arkitektur. Det är en populär mötesplats för både lokalbefolkningen och turister och har varit en viktig plats i stadens historia i flera århundraden.

Palmer och historiska byggnader

Tidigare kallades torget Plaza Mayor, men efter att Spaniens första författning undertecknades 1812, blev det omdöpt till Plaza de la Constitución.

Detta är också platsen för många evenemang och festivaler. Exempelvis den omtyckta julmarknaden och under påskveckans processioner. Plaza de la Constitución är en perfekt utgångspunkt om du vill utforska gamla stan.

CAC Málaga

CAC Málaga är ett museum som tar dig på en resa genom den samtida konstvärlden. Beläget i Soho-kvarteret i en tidigare grossistmarknad, är museet fyllt med konstverk från hela världen.

ingång till byggnad

Upptäck allt från hisnande målningar och skulpturer till tankeväckande fotografier och videokonst. Här är det lätt att förlora sig själv i konstnärernas fantasifulla världar och unika perspektiv på livet.

Utekväll

En utekväll i Málaga är verkligen något speciellt. Staden har många barer och trendiga nattklubbar som garanterar en minnesvärd kväll.

Det finns något för alla smaker, från avslappnade ställen där du kan njuta av en kall drink i lugn och ro, till högljudda nattklubbar där musiken pumpar hela natten lång. Några av de bästa områdena om du vill festa är:

 • I gamla stan finns många mysiga barer, som är perfekta att börja en kväll på
 • Omkring Plaza de la Merced
 • Omkring Plaza de Uncibay
 • Malagueta-kvarteret. Exklusiva nattklubbar finns vid stranden.
 • Pedregalejo. Ett livligt område öster om Málaga. Många studenter går ut här!

Gå omkring i Soho

Soho är ett konstnärligt ”barrio”, bredvid industrihamnen, som likt Málaga stad gjort en stor förvandling de senaste tio åren. Från att ha varit rätt så nedfallet, har området gått till att vara fullt med gallerier, designbutiker, trendiga uteställen, barer, kaféer och restauranger.

I Soho finns också spektakulära graffitimålningar och streetart som pryder huskroppar runt om i kvarteret. Konstverken var en del i det större projektet som syftade till att ge nytt liv åt området och skapa en modern och kreativ miljö.

målning på byggnad

Gå runt i Soho och spana efter målningarna. När du känner för en paus kan du slå dig ner på en av alla uteserveringar. Ps. Kika gärna om den urbana marknaden – med modeartiklar, böcker, små hantverk och mer – anordnas när du är i stan.

Jardín Botánico Histórico La Concepción

Jardín Botánico Histórico La Concepción är en botanisk trädgård som ligger en bit utanför staden. Den är en populär plats bland trädgårdsentusiaster och naturälskare.

Trädgården anlades på 1800-talet och har sedan dess utvecklats till en magnifik oas med över 2 000 växtarter från hela världen. Här hittar du allt från exotiska träd och blommor till palmer och den lokala flora och fauna.

Du kan vandra genom gröna lundar och tropiska trädgårdar eller bara njuta av rofylldheten. Om du vill ta en paus från stadens hektiska tempo och uppleva något avkopplande och vackert, är ett besök på Jardín Botánico Histórico La Concepción en bra idé.

Dagsutflykt

Ronda

Den pittoreska byn Ronda med sin bron är en av de bästa dagsturerna från Málaga. När du får syn på Puente Nuevo – den spektakulära bron över ravinen – kommer du förstå varför Ronda är en av Spaniens mest ikoniska städer.

Men Ronda har mer att erbjuda än bara sin berömda bro. Utforska stadens gamla kvarter, dess pittoreska trädgårdar, kyrkor eller alla historiska muslimska sevärdheter. Från Málaga tar det cirka 1 h och 20 min till Ronda med bil. Det går att boka organiserade dagsutflykter.

Torremolinos

En ny tågstation har nyligen öppnat i centrala Málaga, vilket gör att du nu ännu smidigare kan ta tåget och utforska Costa del Sol. Ta C1-linjen, som har slutdestination i Fuengirola och kliv av i Torremolinos.

strand

I Torremolinos kan du därefter njuta av kilometerlånga stränder, strandbarer och restauranger. En rolig sak att göra med barnen är att besöka det största vattenlandet på Costa del Sol, Aqualand, som ligger strax utanför staden.

För ytterligare tips, kolla gärna vår reseguide till Torremolinos.

Parque Natural Montes de Málaga

Vill du fly stadens buller och stoj och tillbringa dagen i naturen med storslagna vyer över Medelhavet? Då kan Parque Natural Montes de Málaga vara något, som inte heller ligger så långt borta.

Oavsett om du är intresserad av vandring, cykling eller en picknick i naturen, passar detta naturreservat bra. Utforska de många stigarna som slingrar sig genom parken och njut av utsikten.

Benalmádena

Benalmádena är en annan populär stad på spanska solkusten, som ligger en kort tågtur från Málaga (ett par stopp efter Torremolinos). Semesterorten erbjuder mycket: stränder, marinan, linbana, golfbana och en mängd butiker.

vita hus och blomster

Orten täcker en stor yta och är huvudsakligen uppdelad i tre distrikt: kusten, Arroyo de la Miel och Benalmádena Pueblo. Den senare är den ursprungliga byn och ligger en bit från kustens stränder. Men den är värd att se för sina pittoreska hus, torg och restauranger.

Om du vill njuta av sol och bad så finns det massor av stränder med alla faciliteter nere vid kusten. Strandpromenaden är också livfull. Besök vår guide med saker att göra i Benalmádena för ytterligare tips!

Fuengirola

Fuengirola är en pärla på Costa del Sol som är populärt bland svenskar. Och med sin långa sandstrand, härliga strandpromenad och avslappnande atmosfär, är det lätt att förstå varför staden är ett så pass omtyckt resmål.

Ta tåget – C1-linjen, en halvtimmes enkel väg från Málaga – och upptäck fina Fuengirola över dagen!

Dela artikeln