Sevärdheter och saker att göra i San Sebastián

Senast uppdaterad: 14/04/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

palm i förgrunden och utsikt över Concha-bukten i san sebastian

Letar du efter sevärdheter och saker att göra i San Sebastián i norra Spanien? Denna vackra stad, ”Donostia” på baskiska, erbjuder nästan allt: stränder, högklassig gastronomi, surf, nattliv och fascinerande kultur.

Vi har besökt San Sebastián flera gånger och sammanställt våra bästa tips i en reseguide. Här finns något för alla, oavsett om du reser med barnen eller ”solo”. Dags att dyka in!

Namn förekommer på spanska och baskiska i artikeln. På plats är det ofta skyltat på båda språken.

Kortversion: våra fem bästa tips ☀️

 1. La Concha-stranden
 2. Pintxosbarer
 3. Igueldo-berget
 4. San Telmo-museet
 5. En dagsutflykt längs den vackra västkusten

Strandpromenaden

Strandpromenaden nedanför centrala San Sebastián snor sig runt den halvmåneformade La Concha-bukten, ungefär från hamnen till foten av Monte Igueldo.

Flanera längs promenaden för att uppleva folklivet och vackra vyer över buktens turkosa vatten och ankrade segelbåtar. Om du vänder blicken inåt staden möter du istället exklusiva hotell och byggnader i Belle Époque-stil, Det finns även gott om lekplatser för barnen, kaféer och sittbänkar efter stråket.

Stränderna

San Sebastián ligger till stor del i två halvmåneformade bukter – en större och en mindre – som har flera stränder med faciliteter.

utsikt över la concha-stranden och isla de santa clara i bukten

Nedanför följer en snabbgenomgång av stränderna:

 • La Concha: Berömda La Concha-stranden har flera gånger blivit utsedd till ”Spaniens vackraste strand” av diverse resemagasin. Den sträcker sig nästan genom hela den stora bukten och är lättillgänglig med utmärkta faciliteter. Kan nästan bli för full under sommaren!
 • Ondarreta: Denna strand finner du i den södra änden av bukten, nedanför Monte Igueldo. Är populär bland familjer och erbjuder lugnt vatten, mjuk sand och en lekplats för barn.
 • Zurriola: Ligger i stadsdelen Gros, i den mindre bukten, och är populär bland ungdomar och surfare tack vare livlig atmosfär och bra vågor. Här finns flera surfskolor som erbjuder lektioner för alla åldrar och kunskaper.

Hamnen

Nedanför Monte Urgull ligger San Sebastiáns pittoreska hamn, som är fylld av färgglada fiskebåtar. Hamnen är inte bara en viktig plats för båtlivet, utan även hem till en rad utmärkta restauranger och barer som serverar den färskaste fisk- och skaldjur du kan föreställa dig, direkt från Biscayabuktens djup.

hamnen i san sebastian

Funderar du på en båttur längs den dramatiska basiska kustlinjen? Många dagsturer utgår från denna hamn.

Isla de Santa Clara

Isla de Santa Clara är en liten spansk ö i La Concha-bukten. På sommaren är det ett populärt utflyktsmål med stigar som snirklar sig upp till fyrtornet och utsiktsplatser. Om du däremot är ute efter strandhäng kan du skippa ön. Det finns ingen riktig strand på den, utan endast klippor, som förvisso erbjuder fina vyer.

Om du vill besöka ön kan du ta någon av båtarna från hamnen. Fler alternativ, som kan vara trevliga, är att boka en organiserad tur på SUP-bräda eller med kajak.

Paseo Nuevo

Paseo Nuevo är en promenadväg som löper längs kusten runt Monte Urgulls bergsväggar. Ta en uppfriskande promenad eller löptur för att uppleva havets råa skönhet, som är speciellt imponerande under stormiga dagar, då bränningar sköljer över klipporna.

Monte Urgull

Monte Urgull är ett ikoniskt berg som majestätiskt reser sig över San Sebastiáns gamla stadsdel. När du promenerar runt i staden kommer du att skymta detta berg och Jesusstatyn på toppen lite då och då. För att nå till toppen kan du promenera efter en väg som slingrar sig genom lummiga skogar med flera utsiktspunkter.

På toppen av Monte Urgull finns en fästning med anor från 1100-talet, även om de nuvarande strukturerna främst är från 1500-talet och framåt. Här uppe kan du bland annat besöka ett militärmuseum och fördjupa dig i fästningens strategiska betydelse genom historien.

Monte Igueldo

Besöker du berget ovan och därefter Monte Igueldo får du olika perspektiv på San Sebastián. Många typiska bilder av staden är tagna från utsiktspunkter på detta berg. Monte Igueldo är framförallt känt för sin anrika nöjespark, som har varit en favorit bland besökare och lokalbefolkning sedan tidigt 1900-tal.

En av de mest populära sevärdheterna är det gamla tornet, Torreón, där du kan njuta av en 360-graders panoramavy över kusten och landsbygden. Dessa vyer är särskilt storslagna under solnedgången, när landskapen badar i ett gyllene ljus.

Till toppen av Monte Igueldo tar du dig antingen med taxi, till fots eller genom bergbanan Funicular de Igueldo. Den har transporterat besökare upp och ner längs bergets sluttningar sedan 1912.

Pintxos

Att gå bar till bar i goda vänners lag och äta pintxos och skåla med drycker är utan tvekan en av de bästa sakerna att göra i San Sebastián. Ett tips är att anlända tidigt, gärna strax efter att de slår upp dörrarna – de mest populära barerna tenderar att fyllas med hungriga besökare snabbt.

många pintxos uppställda på fat på bardisk

Den gamla stan är känd för sina otaliga pintxosbarer, där du kan prova på en mängd skapelser, från innovativa till klassiska. Vanliga ingredienser är ansjovis, chorizo, ost, små gröna paprikor (pimientos de padrón), torsk, txistorra-korv eller oliver.

Men leta dig gärna en bit bort från centrum för en mer ”autentisk” upplevelse. Gros är en sådan stadsdel där du kan hitta barer fyllda med lokalbefolkningen. Ytterligare ett tips är den ursprungliga stadsdelen Antiguo, nedanför Monte Igueldo.

Parte Vieja

Parte Vieja, gamla stan, är hjärtat i San Sebastián och sträcker sig mellan Monte Urgull och Urumea-floden. Dessa kvarter genomsyras av smala kullerstensgator, byggnader med traditionell arkitektur, charmiga butiker, torg och pintxosbarer bakom varje knut.

smal gata i gamla staden i san sebastian

Några av San Sebastiáns bästa sevärdheter återfinns i den gamla staden, till exempel Basilica de Santa Maria del Coro, San Vicente-kyrkan och Plaza de la Constitución. Man kan lätt spendera en hel dag med att bara gå omkring i Parte Vieja och utforska alla detaljer!

Festivaler och händelser

San Sebastián är en stad där något alltid är på gång; lyckas du tajma ditt besök med ett evenemang väntar en verklig upplevelse. Nedanför följer några populära händelser under året:

 • Den årliga filmfestivalen: En av de mest prestigefyllda filmfestivalerna i Europa som varje september lockar världskändisar och toppregissörer.
 • Semana Grande (Aste Nagusia): En veckolång fest i augusti med konserter, traditionella sporter och fyrverkerier. I år (2024) hålls den mellan 17-25/8.
 • Jazzfestivalen: Det äldsta jazzfestivalen i Spanien som äger rum i juli med både internationella och nationella jazzakter.
 • Tamborrada: En trumfestival den 20 januari för att hylla stadens skyddshelgon. Under 24 timmar marscherar trumslagare fram på gator och torg.
 • Gastronomi: San Sebastián är en kulinarisk huvudstad med många gastronomiska festligheter under året – kolla om det händer något när du är på besök!

Plaza de la Constitución

Plaza de la Constitución är ett anrikt 1700-tals torg i Parte Vieja. Idag är detta historiska torg en populär mötesplats, omgivet av stadshuset, fina byggnader med balkonger, kaféer med uteserveringar och barer. Torget spelar en viktig roll under stadens årliga festivaler och evenemang.

San Telmo Museoa

San Telmo Museoa är ett måste om du vill förkovra dig i regionens kultur och i det baskiska språket ”Euskera”, som är helt olikt spanskan! Totalt finns det cirka 55 000 föremål på museet, allt från förhistoriska artefakter till konst, målningar, skulpturer och fotografier.

san telmo-museet inhyst i ett gammal kloster nedanför grönt berg

Museet erbjuder även temporära och permanenta utställningar, workshops och föreläsningar som ger djupare insikter i det baskiska samhället.

Catedral del Buen Pastor

Catedral del Buen Pastor är den största kyrkan i San Sebastián som mäktigt reser sig över stadssiluetten med sitt höga torn. Den byggdes i gotisk stil i slutet av 1800-talet och är ett arkitektoniskt mästerverk med spetsiga bågar och vackra glasmålningar.

Interiören är minst lika storslagen med altaret, konstverk och arkitekturen. Kyrkan är öppen för besökare.

Plaza de Gipuzkoa

Plaza de Gipuzkoa är ett av de vackraste torgen i staden med trädgårdar, blomsterarrangemang och en stor liggande klocka, den centrala punkten.

monument framför byggnad i grön park

Torget är en lugn oas, mitt i stadens liv och rörelse, där du kan njuta av en stunds avkoppling. Layouten reflekterar den klassiska europeiska stadsparksstilen, vilket gör det till en perfekt plats för en lugn promenad eller en eftermiddagsfika i något av de närliggande kaféerna.

Shopping

Om du vill shoppa på semestern är San Sebastián en plats som erbjuder allt från exklusiva boutiquer, traditionella hantverksbutiker till moderna köpcentrum.

Längs gatorna Avenida de la Libertad samt Calle Fuenterrabia hittar du exempelvis många exklusiva butiker och kända klädkedjor. I gamla staden finns däremot mysiga hantverksbutiker, där du kan fynda handgjorda föremål eller lokala delikatesser.

Om du vill ha allt under ett och samma tak, kolla gallerian San Martín som även har saluhall på bottenvåningen.

Basílica de Santa María del Coro

Santa María del Coro är en barockkyrka med en mäktig fasad som reser sig över hustaken i Parte Vieja (läs mer ovan). Kyrkan är en stor sevärdhet i San Sebastián och väl värd att besöka. Du kan ta fina bilder över husen och kyrkofasaden från gatan Kale Nagusia.

närbild över kyrkans detaljrika fasad

Stadsdelen Gros

Stadsdelen Gros, som breder ut sig bakom Zurriola-stranden, är en av San Sebastiáns mest livliga. Här finns allt från street art, surf- och skateatmosfär till pintxosbarer med terrasser. Nattlivet är även riktigt bra!

Korsa Kursaal-bron för att utforska Gros under dagen eller kvällen – något är alltid på g!

Gastronomi

San Sebastián har historiskt sett varit känd som ”staden med flest Michelinstjärnor per kvadratkilometer (km2)”. I och omkring staden finns det idag restauranger som tillsammans har hela arton Michelinstjärnor.

Restaurangerna Arzak, Mugaritz och Martin Berasategui – var och en med tre Michelinstjärnor – kombinerar lokala råvaror med internationell finess på ett förträffligt sätt, vilket gjort dem till några av de mest prisade restaurangerna i världen.

Utöver alla Michelinkrogar finns det ett brett utbud av restauranger med genomgående hög kvalitet – i San Sebastián spisar man sällan dåligt!

Ps. Om du vill äta på någon av Michelinrestaurangerna bör du boka bord långt i förväg.

Ciderhus

Upptäck ett typiskt ciderhus (sagardotegi) och dyk in i baskisk matkultur med en måltid i rustik miljö. Dessa ciderhus är vanligtvis inrymda i omgjorda gamla bondgårdar i bördiga landskap.

Ofta går det att beställa en trerätters meny där huvudrätten är grillad txuleton (entrecot), givetvis med gott om cider till! Då många klassiska ciderhus ligger ute på landsbygden, kan det dock vara svårt att ta sig dit utan bil.

Palacio Miramar

Palacio Miramar är ett palats med storslagen utsikt över La Concha. Palatset – designat av den engelske arkitekten Ralph Selden Wornum – var ursprungligen sommarresidens för den spanska kungafamiljen. Arkitekturen återspeglar den lyx och elegans som kännetecknar San Sebastiáns ”gyllene era” i slutet av 1800-talet.

Nuförtiden är Palacio Miramar öppet för allmänheten och en viktig kulturell plats, med bland annat musikskola. Palatsets trädgårdar erbjuder några av de bästa utsikterna över staden – perfekta för en promenad.

Peine del Viento

Peine del Viento (”Vindkammen”) är en skulpturgrupp av Eduardo Chillida vid foten av Monte Igueldo. Konstverket består av flera massiva stålskulpturer som är fästa i klipporna – integrerat med havet och vinden på ett spektakulärt sätt.

Museo del Whisky

Om du gillar whisky bör du definitivt titta förbi på denna bar i engelsk fattning, som säger sig ha en av världens största whiskeysamlingar. Om whiskey inte är något för dig gör de även riktigt god gin och tonic. Baren ligger mitt i gamla staden bakom Plaza de la Constitución.

Gå längs flodstråket

Promenera längs Urumea-floden och upplev fina broar, byggnader och små mysiga parker och torg. Till slut når du fram till Kursaal-bron och konferenscentret vid Zurriola-stranden, som huserar den årliga internationella filmfestivalen.

utsikt över urumea-floden från en av broarna

Surfa

Om du vill surfa, eller kanske lära dig, så går även det i San Sebastián. Zurriola-stranden är stadens surfcenter som regelbundet levererar bra vågor.

Det finns flera surfskolor längs Zurriolas strandpromenad där du kan signa upp dig för kurser eller privatlektioner. Dessa företag tillhandahåller ofta utrustning och är bemannade med erfarna instruktörer redo att dela med sig av sina kunskaper.

Parque Alderdi Eder

Parque Alderdi Eder ligger framför rådhuset – som är en sevärdhet i sig. Det är en öppen yta med blomsterarrangemang, prydliga gräsmattor, statyer, bänkar, lekplatser, en charmig karusell och fina vyer. Ta en sväng förbi parken och titta samtidigt närmare på rådhuset!

Utflykter

Vingårdar

Någon mil väster om San Sebastián (omkring Zarautz) finns en kuststräcka med böljande vinlandskap, en grön kontrast till havet!

Vingårdarna, vissa med hundraåriga anor, är framförallt kända för det vita Txakoli-vinet som är en populär dryck över Spanien. Boka en vinprovning och upplev den vackra miljön och de uppfriskande vinerna.

San Juan de Gaztelugatxe

San Juan de Gaztelugatxe är en spektakulär halvö utanför Bermeo som passar bra för en dagsutflykt. Den är sammankopplad med den kuperade kusten via en smal stenbro som går upp till kyrkan på toppen. Omedvetet kan du faktiskt redan ha sett halvön, då den figurerade som ”Dragonstone” i Game Of Thrones.

Hondarribia

Hondarribia, en liten baskisk stad 20 km norr om San Sebastián, är väl värd ett besök. Den lockar många med sin stora strand samt en gammal pittoresk stadskärna med smala gator, färgglada balkonger, charmiga torg och traditionella restauranger.

I den gamla stadskärna återfinns även ett historiskt paradorhotell. Om du söker ett unikt och historiskt boende under ett par dagar kanske detta kan vara något. Glöm inte att njuta av utsikten över sundet som skiljer Spanien och Frankrike åt!

Utforska västkusten

Som vi var inne på tidigare med vingårdarna och San Juan de Gaztelugatxe; den baskiska västkusten är otroligt vacker och utmärkt för en aktiv semester.

Pilgrimsvandra på Camino de Santiago, upplev flysch-rutten, surfa i Zumaia, besök uråldriga fiskebyar, utsiktsplatser eller bara stränder. Med hyrbil kan du färdas i egen takt och uppleva kusten på bästa sätt. Leta gärna efter semesterboende i ett traditionellt casa rural.

Bilbao

Avslutningsvis vill vi lyfta Bilbao, en av de största städerna i Spanien med massor av sevärdheter och en fantastisk matkultur. Två saker som verkligen sticker ut är Guggenheimmuseet och alla pintxosbarer i gamla stan. Bilbao ligger 100 km från San Sebastián, så övernatta en eller två nätter för att verkligen hinna uppleva staden!

Dela artikeln