12 sevärdheter & saker att göra i Tossa de Mar

Senast uppdaterad: 30/04/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

vy över torn samt tossa de mar och lummigt kuperat landskap

Söker du tips på sevärdheter och saker att göra i Tossa de Mar i Katalonien? Denna lilla charmiga stad är ett klassiskt semestermål längs Costa Brava, med allt från stränder, ”gömda” badvikar, ett unikt historiskt centrum till traditionella restauranger. Låt oss ta en närmare titt!

Vila Vella

Vila Vella – den gamla stadskärnan – är vackert inringad av murar och den bästa sevärdheten i Tossa de Mar. Det är en labyrint av trånga passager med stenhus, torg, blomster, träportar och detaljer som väcker fantasin. Bakom varje hörn finns en ny byggnad som berättar en historia!

kullerstensgata med stenbyggnader, blomster och medelhavet i bakgrunden

Strosa omkring i ett par timmar på kullerstensgatorna och upptäck på måfå. Det finns gott om barer och restauranger med mysiga uteserveringar, där du kan slå dig ner och beställa nyfångad fisk- och skaldjur, eller bara en iskall dryck i värmen.

Cabo de Tossa

Ta de smala gångvägarna upp till den befästa halvön Cabo de Tossa, där du finner Vila Vellas ytterkanter med vakttorn, kanoner och slottsruiner. En tur upp och runt halvön erbjuder hisnande vyer över Tossa de Mars bukt med Platja Grande och de färgglada fiskebåtarna.

Fyrtornet

Om du fortsätter ytterligare uppåt på Cabo de Tossa når du till slut Faro de Tossa, fyrtornet från 1917 som ligger på den högsta punkten, cirka 70 meter ovanför Medelhavet. Här finns bland annat ett besökscentrum och en rymlig terrass som vetter mot havet.

Du kan även stanna till på några utsiktsplatser, utrustade med bänkar och teleskop för den som önskar spana ut över Medelhavets horisont. Lägg märke till den lilla avskilda stranden Cala Es Codolar på halvöns södra sida.

Statyn av Ava Gardner

I hjärtat av Vila Vella står en bronsstaty som föreställer Ava Gardner, en hyllning till Hollywoodikonen som förälskade sig i staden när de filmade ”Pandora och den flygande holländaren” på 1950-talet. Denna staty är inte bara en typisk sevärdhet utan även en symbol för en tid då Tossa de Mar var frekvent besökt av filmstjärnor.

Statyn är placerad på en öppen plats mot en kuliss bestående storslagna vyer över stadens hustak och kusten, vilket gör den till en populär plats för en selfie eller två.

Parroquia de San Vicente

Parroquia de San Vicente, uppkallad efter Tossa de Mars skyddshelgon, utmärker sig i stadssilhuetten med sin romanska och gotiska arkitektur. Studera fasades detaljer från utsidan, följt av det imponerande altaret och de religiösa konstverken som smyckar kyrkans interiör.

Strandliv

Att spendera dagen på stranden är utan tvekan en av de bästa sakerna att göra i Tossa de Mar.

utsikt över stranden platja grande i tossa de mar samt kustlinjen

Nedanför själva staden finns tre stränder att välja mellan:

  • Platja Gran: Sträcker sig 500 meter med Vila Vella i sin södra ände. Erbjuder alla faciliteter, från uthyrning av solstolar till restauranger bakom strandpromenaden och bokning av båtturer. Stranden kan dock bli lite väl välbesökt under högsäsongen.
  • Platja Mar Menuda: Belägen i norra delen av Tossa de Mar, med omgivande skyddande klippor. Kan ibland upplevas som något liten med stökigare vatten, vilket ger en annan badupplevelse.
  • Cala Es Codolar: Denna vackra badvik, med en liten inklämd sandstrand, ligger på andra sidan Vila Vella och är mer ”vild”. Utrymmet är begränsat under sommarmånaderna.

Stax utanför Tossa de Mar hittar du många fler stränder och badvikar dit du kan göra utflykter, ett exempel är Cala Giverola, eller Cala Pola som vi berättar om nedanför.

Båtturer

Varför inte unna dig en privat båttur, där solbad, snorkling och utsökt mat står på dagsagendan? Du får uppleva kustens dramatiska klippor från havet, gömda grottor och små vikar som endast kan nås från vattensidan.

Kajak

Kajakpaddling längs kusten erbjuder ett unikt perspektiv på Tossa de Mar. Kring Platja Grande finns möjlighet att hyra kajak på egen hand eller ansluta till guidade turer, vilket är ett trevligt sätt att utforska de närliggande vikarna.

Cala Pola

Under vårt besök i Tossa de Mar vandrade vi till Cala Pola, där vi spenderade hela dagen med bad och sol. Denna vackra vik, omgiven av pinjeträd, har turkost vatten och klippor. Den är belägen precis nedanför en camping och vandringsleder går hit.

cala pola är en smal vik med klippor, pinjeträd och turkost vatten

På vägen tillbaka längs kusten passerar man även Cala Bona, som dock inte har någon strand men är otroligt vacker. Tänk på att vara försiktig; stigen till Tossa de Mar är smal och vindlar längs med kustlinjen. Vyerna du möter under vägens gång är enastående!

Typisk mat och dryck

Utforska Tossa de Mars matkultur, en kulinarisk resa där havets rikedomar möter landets råvaror. Njut av långa lata luncher och ge dig ut på tapasrundor under kvällarna.

För en twist på den traditionella paellan, som du säkert ätit flera gånger, testa Fideuà. Denna rätt byter ut paellans ris mot tunna nudlar, rikligt tillagade med fisk- och skaldjur, och serveras ofta med en klick aioli för att förhöja smaken.

Cim i tomba, traditionellt en grundpelare i fiskarnas kost, är en enkel, men mättande och smakrik rätt. Denna måltid innehåller vanligtvis fisk, vitlök, lök, potatis, paprika och tomater.

Avrunda måltiden med Crema Catalana, en ljuvlig katalansk dessert som påminner om crème brûlée, men skiljer sig genom sin karaktär av kanel och apelsinskal. På det lokala turistkontorets webbplats kan du läsa mer om gastronomin i Tossa de Mar.

Kolla också våra artiklar om mat i Spanien, spanska desserter samt typisk spansk dryck för ytterligare gastronomitips till semestern.

Camí de Ronda

Camí de Ronda – en historisk led som löper längs Costa Brava – är en dröm för naturälskare och vandrare. Denna kustled bjuder på en unik kombination av vyer, typiska Medelhavslandskap och åtkomst till isolerade vikar.

Leden passerar Tossa de Mar, vilket gör det till ett utmärkt tillfälle att utforska en del den. Snör på dig vandringskängorna, packa ryggsäcken och ge dig ut. Glöm inte att med dig nog med vatten!

Museu Municipal

Avslutningsvis vill vi slå ett slag för Museu Municipal, beläget i palatset el Palau del Batlle de Sac, som har en omfattande samling av konst och lokala historiska artefakter.

Här kan du djupdyka i områdets kultur och historia, och även se verk av kända konstnärer som Marc Chagall, som tillbringade tid i Tossa de Mar.

Detta museum är stängt för stunden men öppnar till sommaren.

Följ oss på Facebook för tips på resmål och mer! ☀️