34 sevärdheter & saker att göra i Barcelona

Senast uppdaterad: 14/04/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

torget plaza real är en sevärdhet i barcelona

Barcelona är ett av Europas mest populära resmål, som erbjuder en mängd vackra sevärdheter och spännande saker att göra. Vi har själva bott fem år i den katalanska huvudstaden och har många goda minnen och vänner kvar.

I denna reseguide vill vi dela våra tips, tankar och erfarenheter. Vi berättar om kända och typiska sevärdheter, men även mer undangömda platser som är värda att besöka. Välkommen till Barcelona!

Kortversion: våra fem bästa tips ☀️

  1. Stränderna
  2. Montjuïc-berget
  3. La Sagrada Família
  4. Barri Gòtic
  5. Fotboll på Camp Nou

Stränderna

En av Barcelonas största dragkrafter är dess läge vid Medelhavet, mellan hav och berg. Strandpromenaden är ett pärlband av vackra stränder som erbjuder en mängd olika aktiviteter – från att sola och bada till att njuta av utsikten eller motionera.

strandpromenad i barcelona

Stränderna i den södra delen – vid stadsdelen Barceloneta – är mer turistiga med livlig atmosfär. Här hittar du uteserveringar, strandbarer, skaldjursrestauranger, trendiga nattklubbar och till med utomhusgym.

Om du fortsätter förbi casinot och den olympiska hamnen blir strandlivet mer avslappnat ju längre norr du kommer. Vår favorit är platja de Bogatell, där vi ofta spenderade varma sommardagar.

De flesta av stränderna i Barcelona har faciliteter, chiringuitos (strandbarer), badvakter och annan typ av service.

Montjuïc

När vi fortfarande bodde i Barcelona var en av våra favoritaktiviteter att snöra på oss löpardojorna och sätta kurs uppför Montjuïc. På detta berg finner du utan tvekan några av Barcelonas bästa sevärdheter. Du kan gå runt en hel dag bara och upptäcka saker.

På med träningskläderna och testa gärna följande tur:

Plaza España och MNAC

En bra startpunkt är Plaza España och det spektakulära köpcentrumet (en gammal tjurfäktningsarena) som ligger strax nedanför Montjuïc. Fortsätt sedan mot MNAC (Kataloniens nationella konstmuseum) som är väl värd att se i Barcelona.

museet mnac

Poble Espanyol

Därefter kan du fortsätta din sightseeing med Poble Espanyol, en ”by” som består av 117 hus, torg och gator med arkitektur från Spaniens femton regioner. Denna plats är som ett museum, fast under bar himmel.

Promenera runt och förkovra dig i kulturen, inhandla souvenirer eller ät lunch. Poble Espanyol är en trevlig aktivitet att göra om du semestrar med barn i Barcelona. Under nätterna finns dessutom den populära nattklubben La Terrrazza i ”den spanska byn”.

OS-området

Om du går vidare uppför trapporna når du till området med den olympiska ringen och OS-arenan, som arrangörerna renoverade lagom till sommarspelen 1992. Därefter kan du ta några varv på löparbanan och njuta av vyerna eller kolla in på stadium.

olympiska ringen

Castell de Montjuïc

Rutten fortsätter sedan brant uppför, genom vackra botaniska trädgårdar med fin utsikt, till Castell de Montjuïc. Väl uppe vid slottet – på 187 meters höjd – belönas du rikligt för ditt slit med vidunderliga vyer över Barcelona och Medelhavet.

Känns det jobbigt att gå hela vägen upp? Då kan du hoppa på en linbana som tar dig sista vägen till slottet (se mer nedan).

Linbanorna

Om du vill se Barcelonas sevärdheter från ovan kan du hoppa på någon av stans två linbanorna. Telefèric del puerto avgår från hamnen och släpper av dig en bit upp på Montjuïc (vid Miramar).

Därefter kan du ta ytterligare en linbana, Telefèric de Montjuïc som går den sista biten upp till slottet. Dessa turer är korta men erbjuder schyssta vyer över grönskande parker och Barcelona. Dessutom kan det vara skönt att ta linbana om du inte vill, eller kan, gå uppför.

linbana och palmer

Fontänshowen

Den magiska fontänshowen (Font Màgica) är en sevärdhet som du inte får missa i Barcelona. Det är en spektakulär show med ljus, vatten och musik som du kan uppleva vid Montjuïc-bergets fot (Plaça de Carles Buïgas).

Höga vattenpelare är häftigt koordinerade tills musikens toner under showen – och bli inte förvånad om de spelar Coldplay eller Freddie Mercury. Föreställningarna varierar i längd, tidpunkt och tema under årets gång. På den officiella webbplatsen kan du läsa mer.

Gràcia

Gràcia känns som en egen liten mysig stad och detta område var faktiskt det fram till slutet av 1800-talet. Tack vare många små gallerior och artesanbutiker har stadsdelen en bohemisk och artistisk känsla över sig.

Börja gärna med att utforska torget Plaça de Sol, som är omgivet av hippa kaféer, barer och restauranger med smaker från världens alla hörn. Denna plats är dessutom ett bra ställe att börja en utekväll på.

Gràcia är ett perfekt besöksmål för dig som kanske har semestrat i Barcelona tidigare – och vill uppleva något en bit ifrån de mest typiska turistområdena. Ps. Om du reser i augusti, missa inte festa major de Gràcia!

La Sagrada Família

La Sagrada Família är en av Barcelonas mest ikoniska och imponerande sevärdheter som är sprungen ur Gaudís fantasirika sinne. Det är en mäktig och minnesvärd upplevelse när du för första gången ser dess torn resa sig mot himlen.

Denna katolska kyrka påbörjades 1882, och än idag fortsätter arbetet med att färdigställa byggnaden. På den officiella hemsidan kan du läsa mer och köpa inträde.

la sagrada familia i solljus

Parc Güell

Parc Güell är en ”sagopark” och ett stort turistmål i Barcelona. Från första början var detta område tänkt som ett lyxigt bostadsområde som Gaudí skulle rita. Bara två bostäder byggdes dock, där Gaudí själv bodde i den ena under en period.

I parken kan du se många säregna strukturer i naturen. På toppen ligger den kända terrassen med sina färgglada mosaikplattor, ett populärt fotoställe! Det kostar kring hundralappen att gå in till det 12 hektar stora området med de flesta av Gaudí’s verk.

Casa Batlló

Casa Batlló är en av de vackraste byggnaderna längs Passeig de Gràcia, som är ytterligare ett sevärt verk av Gaudí.

Byggnaden är främst känd för sin fasad, som består av en häftig kombination av ovanliga former, små detaljer och färgrik mönster på den övre halvan. Fasaden är också kantad av små balkonger som ger den ett unikt utseende.

casa battlo

Casa Milá

Casa Milá, även känd som La Pedrera, är en annan av Antoni Gaudí’s mästerverk som du hittar längs Passeig de Gràcia.

Byggnadens fasad är imponerande med sina ojämna linjer och många oregelbundna former, vilket skapar en illusionistisk effekt. Interiören är också väl värd att besöka. Missa inte den fantastiska takterrassen!

casa mila i barcelona

Casa Vicens

Slutligen har vi Casa Vicens, ett färgglatt bostadshus i neomudéjar-stil som var Gaudís första större projekt. Det är ett av hans mindre kända verk, men är värt att se för att få en inblick i hur hans arkitektoniska stil utvecklats.

Huset, som ligger i stadsdelen Gràcia, har tidigare varit stängt för allmänheten men håller nu öppet under vissa tider. Läs mer och boka på den officiella hemsidan.

Palacio de Güell

Güell-palatset är ett annat verk av Gaudí, belägen strax bakom boulevarden La Rambla.

Gaudí designade palatset åt en rik katalansk affärsman, och den är känd för sin arkitektur och magnifika interiör. En av de mest spektakulära delarna är takterrassen, där du kan vandra runt och uppäcka fascinerande små torn.

palacio de guell av gaudi

Ciutadella

Parc de la Ciutadella, Barcelonas största park, är en grön oas och perfekt om du vill lämna stranden eller det hektiska centrumet för några timmar.

Parken är ett bra sätt att spendera en för- eller eftermiddag på. Till exempel kan du slå dig ner i gräset bland palmer för en picknick på lokal mat, ta en roddtur i sjön eller kolla på templet.

Fundació Joan Miró

Precis som Gaudí var Joan Miró en känd katalansk konstnär och arkitekt. Således ger ett besök på Fundació Joan Miró dig en djupare inblick i den lokala kulturen.

I detta konstmuseum, som ligger bredvid MNAC, finns en stor samling av Joan Mirós bästa verk (målningar, skulpturer, etc.). Museet håller även i expositioner med andra konstnärer.

Santa María del Mar

Santa María del Mar är en mindre basilika från 1300-talet som ligger i den medeltida stadsdelen Ciutat Vella. Den är ett fantastiskt exempel på gotisk kyrkoarkitektur och väl värt ett besök. Även om basilikan ser liten ut från utsidan, imponerar interiören med sina höga pelare och detaljer.

basilikan santa maria del mar

Utanför porten ligger ett mysigt torg med uteserveringar, där du kan slå dig ner och beundra denna kyrka.

Palau de la Música Catalana

Palau de la Música Catalana är ett av Barcelonas mest kända och vackra konserthus, designat av den katalanska arkitekten Luís Domènech i Montaner. Byggnaden är ett UNESCO-världsarv sedan 1997.

Att besöka konserthuset och gå på opera eller musikföreställning är en trevlig sak att göra i Barcelona. Interiören med sina färgglada glasfönster, mosaiker och smidesverk är verkligen något utöver det vanliga.

Om du befinner dig i Barcelona, se till att kolla efter konserter under din vistelse. Det är också möjligt att gå på en guidad tur och lära dig mer om byggnadens historia och speciella arkitektur.

Tibidabo

Tibidabo är ett 500 meter högt berg som reser sig nordväst om Barcelona. Uppe på toppen finns kyrkan med en Jesusstatyn, som du säkert kommer att se om du är nere vid stränderna.

berg och kyrka i soldnedgång

Spaniens äldsta nöjespark – med över 30 åkattraktioner och flera shower – som fortfarande är i bruk finns även på toppen. Kanske känner du igen den typiska bilden med det färgglada pariserhjulet och Barcelona i bakgrunden?

Tibidabo-berget är utan tvekan en av Barcelonas bästa sevärdheter. Till exempel kan du börja med att utforska kyrkan. Därefter kan du hoppa på nervkittlande åkturer som berg-och dalbanan och susa fram över bergssidans trädtoppar.

MACBA

MACBA, eller Museu d’Art Contemporani de Barcelona, är ett konstmuseum i Raval. Denna unika byggnad rymmer över 5 000 moderna konstverk från 1950-talet och framåt.

Precis vid ingången finns ett myllrande torg, Plaça dels Àngels, som är ett populärt tillhåll för skejtare. Besök gärna MACBA – både för konsten och atmosfärens skull.

macba-museet

Laberint d’Horta

Horta-parken sträcker sig över 9 hektar och är Barcelonas äldsta park. Den byggdes ursprungligen åt en förmögen familj men är nu öppen för allmänheten. Dock finns det ett tak på max 750 besökare per dag.

I parken kan du uppleva trädgårdar med tusentals blommor och växter, statyer, paviljonger, dammar och porlande springbrunnar. Den främsta sevärdheten är den 750 meter långa labyrinten där ”gångarna” tillslut leder fram till kärleksstatyn i mitten.

Själva parken är gratis att besöka, men om du vill gå in i labyrinten kostar det en slant. Ta gärna den gröna tunnelbanelinjen L3 till Mundet och promenera till parken.

Camp Nou

Att se en fotbollsmatch på FC Barcelonas mäktiga hemmaborg, (Spotify) Camp Nou, är en av de bästa sakerna du kan göra i Barcelona. Upplevelsen, med atmosfären och fotboll i världsklass, är ett minne som både barn och vuxna kommer bära med sig länge.

Om fotbollssäsongen inte skulle vara igång, kan du istället gå på rundvisning och besöka museet, spelartunneln, läktarna, troférummet och omklädningsrummen.

Mercat dels Encants

Mercat dels Encants är en anrik loppmarknad som daterar tillbaka hundratals år. För att skydda sig mot yttre betingelser täcker sedan 2008 ett häftigt spegeltak marknaden. Idag är denna loppis väldigt populär – både bland lokalbefolkning och souvenirsökande turister.

Du kan gå omkring bland hundratals bås och fynda prylar från många av världens länder. Det finns dessutom restauranger och barer där du kan testa spanska efterrätter som krispiga churros med chokladsås, eller varför inte tapas?

Marknaden är öppen måndagar, onsdagar, fredagar och lördagar, från kl. 07:00 till 17:00. Kom tidigt!

La Rambla

La Rambla (Les Rambles) är en av Barcelonas mest kända och livliga gator. Även om den inte är vår favorit, så är det svårt att förbise den när man pratar om sevärdheter i Barcelona.

Denna boulevard, från Plaza Catalunya ner mot Columbusstatyn, är fylld av liv och rörelse, med en mängd terrasser, streetart, musik och försäljare. Det är trångt och turistigt, men kan ändå vara trevligt med ett snabbt besök.

paradgatan las ramblas

Men vi rekommenderar också att utforska andra delar av staden för att få en mer autentisk upplevelse.

Barri Gòtic

Stadsdelen Barri Gòtic är Barcelonas pulserande hjärta med många smala gator, fyllda av småbutiker, kaféer, restauranger, barer och historiska byggnader.

Strosa omkring och beundra den gotiska arkitekturen och stanna till på små ”gömda” torg som daterar tillbaka till Medeltiden. Starkt spanskt kaffe, eller varför inte lokal vermouth, smakar inte helt fel efter några timmar av upptäckande.

Plaça Reial

Plaça Reial är ett charmigt och livligt torg i hjärtat av Barcelonas gotiska kvarter. Här kan du se fontänen eller slå dig ner på bänkarna i skuggan av palmer och njuta av atmosfären.

Omkring torget finns även gott om kaféer, barer och restauranger, som erbjuder en mängd olika maträtter och typisk spansk dryck.

La Boqueria

La Boqueria är en av de mest kända matmarknaderna i Barcelona, belägen vid operahuset Liceu längs La Rambla. Byggnaden har en anrik och vacker arkitektur, men det kan vara trångt inuti på grund av den stora mängden besökare.

ingång till marknaden la boqueria

På marknaden kan du inhandla ett brett utbud av typisk spansk mat, inklusive ost, olivolja, oliver, friterad småfisk, nötter och charkuterier. Dessutom finns det marknadsbarer där du kan se hur kockarna tillagar din mat på beställning.

Mercat de Sant Antoni

Om du söker en mer avslappnad marknadsupplevelse rekommenderar vi dig att besöka Mercat de Sant Antoni i stadsdelen Sant Antoni. Denna historiska och nyrenoverade marknad ligger en bit ifrån de vanligaste turistområdena.

bås i matmarknaden sant antoni

Katedralen

Den mäktiga katedralen Santa Eulàlia är en av Barcelonas mest typiska sevärdheter, som tornar upp sig över husen i den gotiska stadsdelen. Bygget började 1298, och den stod helt klar först 200 år senare.

Katedralen innehåller många vackra detaljer och konstverk. Det finns möjlighet att besöka insidan, taket och innergården för att skaffa sig en djupare kännedom.

Port vell

Att promenera i den södra hamnen, inte bara i Port Olímpic, är en härlig upplevelse. Du kan njuta av utsikten över ankrade segelbåtar och lyxjakter och fantisera om vem som äger dem. Ibland lägger äldre, historiska skepp till vid kajen och erbjuder en spännande historielektion.

Barcelona stad anordnar även då och då intressanta utställningar med havstema. Om du skulle bli sugen på en båtutflykt på Medelhavet avgår dessutom flera turer från hamnen.

segelbåtar och ankrat äldre skepp

Missa inte heller att gå över gångbron Rambla del Mar och besök köpcentrumet Maremagnum med sina många klädbutiker och restauranger.

CosmoCaixa

Att besöka vetenskapsmuseet CosmoCaixa, som är beläget högst uppe i stadsdelen Gràcia, är roligt och lärorikt – för vuxna som barn. Museet öppnade 1980, och efter en omfattande renovering under 90-talet är utställningsytan nu fem gånger så stor.

Museet är indelat i fem sektioner där besökare kan lära sig om universum och vår historia genom interaktiva utställningar, illustrationer och aktiviteter. Exempelvis kan du få en djupare förståelse för det enorma tidsspannet från Big Bang till människans ankomst.

Picassomuseet

Pablo Picasso är en av Spaniens mest kända konstnärer som föddes i Málaga i södra Spanien, men studerade under en lång period i Barcelona.

På Picassomuseet, som ligger på Carrer Montcada, finns fler än 4 250 av Picassos verk. Bland annat skulpturer, målningar och inristningar. Detta är en sevärdhet i Barcelona du inte får missa!

Köp en articket så kan du gå före i kön och besöka sex olika museer på samma ”pass” (exempelvis Picassomuseet).

Triumfbågen

Arc de Triomf är en vacker triumfbåge i neomudéjar-stil. Den katalanska arkitekten Josep Vilaseca i Casanovas ligger bakom monumentet. Ett förslag är att ta dig till tunnelbanestationen Estación de Tetuán och vandra nedför Passeig de Sant Joan tills du når triumfbågen.

triumfbågen

Det råder ofta en trivsam atmosfär runt detta monument och det är inte ovanligt med marknader med lokala produkter och hantverk. Om du fortsätter efter stråket så befinner du dig inom kort i Ciutadella-parken (läs mer ovan).

Montserrat

Cirka 50 km nordväst om Barcelona ligger det spektakulära Montserrat-berget med sina ”sågtandade” toppar, som verkligen är en häpnadsväckande syn.

Gör en dagsutflykt till Montserrat och upplev kyrkan som ligger inklämd nedanför topparna. Därefter kan du utforska omgivningen via en av alla vandringsleder. När vädret är helt klart, kan du till och med skymta Mallorcas högsta berg Puig Major 216 km bort.

På den officiella hemsidan kan du läsa mer och organisera din dagsutflykt.

PortAventura World

PortAventura Word är en av Europas största nöjesparker som ligger cirka 100 km utanför Barcelona. Detta enorma komplex rymmer två nöjesfält, ett vattenland med karibiskt tema, flera hotell och golfbana.

I nöjesparkerna är varje världsdel väl representerad med tematiska åkattraktioner, shower och andra aktiviteter. Medelhavet, Polynesien, Kina, Mexiko och vilda västern är några av de teman som finns.

PortAventura Word en perfekt aktivitet för hela familjen att njuta av tillsammans.

Costa Brava

Cirka 30 minuter norr om Barcelona tar Costa Brava vid med sina sandstränder, idylliska vikar med klippor och mysiga kuststäder. Lämna gärna Barcelona för ett par dagar och upptäck sevärdheter längs denna kuperade kust.

strand i vik

Du kan ta tåget som löper norrut längs kusten från Plaza Catalunya. Annars går det att ta buss från stationen Barcelona Nord. Nedanför följer ett par fina resmål från söder till norr som erbjuder sevärdheter, roliga saker att göra och stränder.

Tossa de Mar

Tossa de Mar är ett av de mest populära resmålen längs Costa Brava som erbjuder både fina stränder och kultur.

Vila Vella är den historiska stadsdelen, omgiven av en mur med sju torn som vaktar över Medelhavet. Inuti murarna finns en labyrint av kullerstensgator som är fyllda med vackra byggnader, butiker, kaféer och restauranger.

Kolla vår artikel om sevärdheter och saker att göra i Tossa de Mar för mer.

Calella de Palafrugell

Calella de Palafrugell är en av de vackraste byarna längs Costa Brava och en utmärkt familjedestination. Denna vitkalkade by är otroligt charmig och mysig med flera skaldjursrestauranger och ett pärlband av stränder i närheten.

Cadaqués

Cadaqués är en vitkalkad fiskeby som ligger i den norra delen av Costa Brava. I byn finns mysiga tavernor, gallerior, souvenirbutiker och hotell. I angränsande Portlligat ligger Salvador Dalís gamla bostad, som numera är ett museum.

Om du semestrar i Cadaqués kan du även besöka udden Cap de Creus, ett naturreservat fyllt av vikar med turkost vatten, klippor och vandringsleder.

Sitges

Om du vill göra en utflykt söder om Barcelona är Sitges ett bra alternativ. Det är en kuststad med sevärdheter, härlig stämning, bra gastronomi och magiska stränder. Från centrala Barcelona når du Sitges på mindre än en timme med buss eller tåg.

Läs gärna vår guide med saker att göra i Sitges för tips.

Dela artikeln