Berg i Spanien: bergskedjor och toppar

Senast uppdaterad: 28/04/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

utsikt över delvis snöklädda bergstoppar i de kantabriska bergen i spanien

Visste du att Spanien är ett av länderna i Europa med mest berg? I denna artikel tar vi en närmare titt på spanska bergskedjor och de högsta bergstopparna. Du kan även se tips på resmål, naturreservat, nationalparker och aktiviteter att göra i bergsområdena.

Snabbversion

 • Spanien är ett bergigt land.
 • Spanien har näst högst genomsnittlig höjd i Europa (1 300 meter över havet) efter Schweiz.
 • Pyrenéerna, de kantabriska bergen, Sierra Central och Sierra Nevada är viktiga bergskedjor.
 • Det finns många fantastiska nationalparker i bergskedjorna.
 • De bästa skidorterna ligger i Pyrenéerna i norr och i Sierra Nevada i söder.
 • Spaniens högsta toppar är Pico del Teide på Teneriffa, Mulhacén i Sierra Nevada följt av Pico Aneto i Pyrenéerna.

Karta – spanska bergskedjor

I följande karta kan du se några av de viktigaste bergskedjorna i Spanien. Längre ner i artikeln går vi in i mer detalj.

karta över viktiga berg i spanien

Spaniens högsta berg

BergstoppM ö.h.Plats
Pico del Teide3 718 mTeneriffa (Kanarieöarna)
Mulhacén3 479 mSierra Nevada
Pico Aneto3 404 mPyrenéerna
Veleta3 396 mSierra Nevada
Pico Posets3 369 mPyrenéerna

Viktiga bergskedjor i Spanien

Även om vi fokuserar på bergskedjor på den iberiska halvön och Balearerna i denna artikel, så är det värt att notera att Kanarieöarna har imponerande bergiga vulkanlandskap. Vissa av bergskedjorna nedan kan också utgöra delar av, eller vara utlöpare från större bergssystem.

Sierra Nevada

Sierra Nevada (”de snöklädda bergen”) är en spansk bergskedja som ligger tre mil från Granada, i Andalusien. Den är en del av den Betiska kordiljäran, ett stort bergskedjesystem som sträcker sig 600 km tvärs över södra Spanien.

Bergskedjan är även en nationalpark och många vandringsleder – med alla svårighetsnivåer – slingrar sig genom dalgångarna, fyllda av mandel- och olivodlingar. På de södra sluttningarna i Alpujarra kan du besöka vitkalkade byar där tiden verkar ha stått still.

Mulhacén, högsta toppen på den iberiska halvön, är en av de över tjugo topparna i bergskedjan som sträcker sig åtminstone 3 000 meter över havet. Om du vill åka skidor finns en av Europas sydligaste skidorter med lång säsong.

 • Högsta topp: Mulhacén (3 482 m ö.h)
 • Viktiga naturområden: Hela nationalparken

Kantabriska bergen

De kantabriska bergen – Cordillera Cantábrica på spanska – är en bergskedja i norra Spanien, som sträcker sig 480 km från Baskien i öst till Asturien i väst. Den löper endast ett par mil söder om Biscayabukten med snöklädda berg, grönskande dalar, floder och glaciärsjöar.

vandringskylt nedanför bergstoppar i picos de europa

I bergskedjan finns många idylliska byar som är en utmärkt bas för vandring, klättring, skidåkning, kajak eller ”canyoning”. Många djur som inte finns på andra platser i Spanien lever fritt här, till exempel björn eller varg.

I dessa berg kan du besöka många hisnande naturområden. Kronjuvelen är nationalparken Picos de Europa i Kastilien och León, Kantabrien och Asturien. Denna nationalpark – som var den första att bli utsedd till det i Spanien – förtjänar dock en egen artikel, vilket är på gång!

På SVT Play finns en dokumentär som heter Spaniens vilda berg. Under två avsnitt skildrar den landskapen och djurlivet i de kantabriska bergen på ett förträffligt sätt.

 • Högsta topp: Torre de Cerredo (2 650 m ö.h)
 • Viktiga naturområden: Picos de Europa (nationalpark), Somiedo, Las Ubiñas-La Mesa, Saja-Besaya, Fuentes Carrionas y Fuente Cobre-Montaña Palentina, m.m.

Pyrenéerna

Pyrenéerna, Los Pirineos, är en av de mest kända bergskedjorna i Spanien och utgör landets naturliga gräns med Frankrike. Troligtvis är Pyrenéerna de berg i Spanien som de flesta svenskar hört talas om.

Den spanska sidan av bergskedjan sträcker sig från Biscayabukten i väst till Costa Brava i öst, genom regioner som Baskien, Navarra, Aragonien samt Katalonien. Det lilla självständiga landet Andorra ligger i den östra änden.

Området är ett paradis för naturälskare året runt – på sommaren kan du vandra och på vintern åka nedför. Andra populära aktiviteter är klättring, fågelskådning, trailrunning och MTB.

I Pyrenéerna finns en uppsjö av naturreservat och två stycken nationalparker. Den första heter Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido och ligger i Aragonien. Kolla närmare på byn Bielsa om du är nyfiken på denna nationalpark.

Längre österut, i Katalonien, ligger Parque Nacional de Aigüestortes y Estany de Sant Maurici. Här kan du njuta av sagolandskap med smaragdgröna sjöar, vattenfall och stora skogsområden – allt inramat av snöklädda toppar som reser sig över 3 000 meter.

 • Högsta topp: Pico Aneto (3 404 m ö.h)
 • Viktiga naturområden: Ovan nämnda nationalparker, Cadí-Moixeró, Alt Pirineu, Valles Occidentales, Val d’Aran, m.m.

Sierra de Francia

Sierra de Francia, en mindre bergskedja i västra Spanien, är en del av Sistema Central (mer nedan). Den spänner sig över de autonoma regionerna Kastilien och León samt Extremadura.

utsikt över flodfåra med ö i mitten

I vårt tycke är denna plats ett riktigt smultronställe som förtjänar mer uppmärksamhet. Upplev dalar fyllda med körsbärsträd, floder, små vattenfall, anrika kloster och charmiga byar där du exempelvis kan smaka på ”Migas”, en spansk maträtt som är typisk i dessa trakter.

Vi kan även tipsa om naturreservatet Las Batuecas och den traditionella byn La Alberca. Missa inte heller att blicka ut över den spektakulära flodfåran Meandro del Melero (bilden ovan). Det är perfekt att göra en dagsutflykt till Sierra de Francia från Salamanca.

 • Högsta topp: Peña de Francia (1 727 m ö.h)
 • Viktiga naturområden: Parque Natural de las Batuecas, m.m.

Iberiska bergen

De iberiska bergen, Sistema Ibérico, begränsar Mesetaplatån i öst och löper 500 km genom regioner som La Rioja, Kastilien och León samt Aragonien. Flera mindre bergskedjor utgår från bergskedjan och fortsätter i östlig eller västlig riktning.

Denna bergskedja har inte alls lika dramatiska toppar, men är mycket viktig. Några av de mest vattenrika spanska floderna har sin källa här, som till exempel Duero, Tajo eller Júcar. De bidrar med vatten till stora delar av centrala Spanien och skapar en gynnsam miljö för odling och vattenkraftverk.

Stora delar av de iberiska bergen har ingen bebyggelse och är verkligen en rural del av Spanien. Örn, gåsgam, varg, vildsvin, rådjur och genetter är relativt ovanliga djur i landet som lever fritt i bergen. Naturen består delvis av skog, men också av karga landskap med raviner och klippor.

 • Högsta topp: Pico Moncayo (2 314 m ö.h)
 • Viktiga naturområden: Sierra de Cebollera (naturreservat), Picos de Urbión, Sierra de la Demanda, m.m.

Sierra Morena

Trots att Sierra Morena sträcker sig cirka 400 km genom Extremadura, Kastilien-La Mancha samt Andalusien är den relativt okänd. De flesta väljer istället att besöka betydligt mer kända Sierra Nevada en bit söderut.

I bergen finns värdefulla naturliga råvaror i form av silver, bly och andra metaller som utvunnits i tusentals år. Bergspassen har genom historien varit ett populärt tillhåll för banditer och rövare och Sierra Morena figurerar i många spanska berättelser.

I denna bergskedja, som har låga toppar och vidsträckta dalar, kan du utforska hela sex stycken naturreservat. Många floder snirklar sig dessutom fram i dalarna.

 • Högsta topp: Pico Bañuela (1 324 m ö.h)
 • Viktiga naturområden: Despeñaperros, Sierra de Aracena y Picos de Aroche, Sierra de Andújar, m.m.

Montserrat

Montserrat är en del av en större kustbergskedja och betyder ungefär ”de sågtandade bergen” på katalanska. Och det är inte svårt att förstå varför när man ser de vassa topparna torna upp sig. De formades för miljontals år sedan när vattnet fortfarande täckte landmassorna.

montserrat från flygplansfönster

I Montserrat finns ett kloster, Santa Maria de Montserrat, som är spektakulärt inbyggt nedanför topparna. Många leder erbjuder vidunderlig utsikt över den katalanska landsbygden. Från den högsta toppen är det till och med möjligt att urskilja Mallorcas högsta berg, Puig Major, vid klart väder.

Att besöka Montserrat är en populär sak att göra om du semestrar i Barcelona. Det finns flera sätt att nå berget, till exempel med tåg från Barcelona till Monistrol de Montserrat och därefter 15 minuter i kuggstångsbana upp till klostret. Kolla olika sätt att ta sig hit.

 • Högsta topp: Sant Jeroni (1 236 m ö.h)
 • Viktiga naturområden: Hela området

Sierra de Tramuntana

Sierra de Tramuntana är en vacker bergskedja längs Mallorcas norra del som utgör cirka 30% av öns totala landmassa. När man landar på flygplatsen i Palma de Mallorca är bergskedjan väl synlig från flygplansfönstret om man sitter på rätt sida.

Landskapen i Sierra de Tramuntana är förtrollande, med djupa dalar och klippor som stupar hundratals meter rakt ner i Medelhavet. Bergskedjan är ett populärt vandringsresmål och vandringsleden GR-221 sträcker sig 135 km i den.

Det finns även många pittoreska bergsbyar och fiskelägen du kan upptäcka. Några exempel är Port de Sóller, Deià, Banyalbufar eller varför inte mysiga Valldemossa? Den kuperade kustlinjen är dessutom fylld med vikar (calas) och stränder med turkost vatten.

 • Högsta topp: Puig Major (1 445 m ö.h)
 • Viktiga naturområden: Sa Dragonera (en kustnära ö), Torrent de Pareis, Fonts Ufanes, m.m.

Kastilianska skiljebergen

Avslutningsvis vill vi lyfta de kastilianska skiljebergen, Sistema Central på spanska. Det är en bergskedja som delar mesetan i en nordlig och sydlig del. Bergskedjesystemet består också av många andra mindre utlöpare, som exempelvis Sierra de Gredos och Sierra de Guadarrama.

En utflykt med övernattning i ett typiskt landsbygdshus i Gredos eller Guadarrama kan vara en trevlig sak att göra i Madrid. På bara ett par timmar lämnar du storstadslivet bakom dig och kan njuta av stillheten i bergen. I Guadarrama finns till och med skidbackar!

 • Högsta topp: Pico Almanzor (2 592 m ö.h)
 • Viktiga naturområden: Gredosbergen, Sierra de Guadarrama, Sierra de Francia (se mer ovan), m.m.

Följ oss på Facebook för tips på resmål och mer! ☀️