Camino de Santiago: pilgrimsvandring i Spanien

Senast uppdaterad: 03/03/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

två pilgrimer på camino de santiago

Om du vill göra Camino de Santiago dyker säkert många funderingar upp och kanske känns allt smått överväldigande. Det var nämligen något som hände oss själva när vi ville ge oss iväg.

För att göra det enklare för dig har vi tagit fram denna guide där vi besvarar frågor som kan uppstå inför en vandring till Santiago de Compostela. Låt oss börja!

Innehåll i artikeln

Vad är Camino de Santiago?

Camino de Santiago (Jakobsleden) är en rad pilgrimsleder i Spanien som går till Aposteln Sankt. Jakobs grav i katedralen i Santiago de Compostela. Under 800-talet bildades leder när folk vandrade till graven och idag följer man i stort sett i deras fotspår.

“Caminon”, som leden ibland kallas på svenska, är en av världens mest populära pilgrimsleder med hundratusentals vandrare per år.

Varför göra en pilgrimsvandring?

En pilgrimsvandring är en personlig resa och alla har sina anledningar. I många fall handlar det om personlig utveckling och att vandra är ett av de bästa sätten att vara närvarande i nuet. I andra fall finns religiösa skäl.

gul pil på sten

Vad drivkraften än må vara, Camino de Santiago är en omvälvande upplevelse!

Vad betyder “El Camino”?

“Camino” rakt översatt till svenska blir “liten väg”. När man säger “El Camino” i vandringssammanhang syftar man ofta på vandringen till Santiago de Compostela.

Hur lång är pilgrimsvandringen i Spanien?

En uppskattad längd på Camino de Santiagos leder.

 • Camino Francés: 769 km.
 • Camino del Norte: 824 km.
 • Camino Portugués: 620 km.
 • Camino Primitivo: 313 km.
 • Camino de Finisterra: 90 km (+ 25 km till Muxía).
 • Camino Inglés: 119 km.
 • Vía de la Plata: 800 km.

Karta över Camino de Santiago

Här kan du se en karta över Camino de Santiago i Spanien. För en mer korrekt och detaljerad karta, kolla den utmärkta sajten Gronze.com.

camino de santiago karta

Var börjar Camino de Santiago?

Camino Francés, den överlägset populäraste leden, börjar officiellt i den franska byn St-Jean-Pied-de-Port men vissa väljer Roncevalles, på den spanska sidan, som sin startpunkt (etapp 2).

Camino Portugués, den näst populäraste caminon, börjar officiellt i Lissabon men många väljer istället att gå från Porto (Portugal) eller Tui (Spanien).

Den norra kustvägen, Camino del Norte, börjar i staden Irún i Baskien, som ligger längs Biscayabukten. Camino Primitivo startar i Oviedo, och Camino Inglés i hamnstaden Ferrol eller La Coruña. Vía de la Plata startar i Sevilla, i södra Spanien.

Hur tar jag mig till starten?

De flesta som reser till St. Jean-Pied-de-Port, starten för Camino Francés, flyger till Biarritz. Du kan ta buss från flygplatsen till tågstationen Gare de Bayonne i Bayonne, vilket tar cirka 25 min.

Sedan åker du vidare med tåg från tågstationen till St. Jean-Pied-de-Port. Det tar från 1h 25 min till 2h 25 min beroende på avgång.

Ett annat alternativ är taxiservice från flygplatsen. Det finns möjlighet att dela turen med andra pilgrimer. Taxiservice kostar cirka 100€ om du är själv och tar 1h, men det är inte ovanligt att endast betala kring 20€ om bilen går full.

Hur åker jag hem?

Från Santiago de Compostela i Galicien kan du exempelvis flyga hem till Sverige med mellanlandning i Madrid eller Barcelona.

Det går även att flyga hem med mellanlandning i Europa, till exempel via London.

Hur lång tid tar det att vandra Camino de Santiago?

När folk säger Camino de Santiago menar de ofta den franska vägen, men det finns många fler leder. Att säga exakt hur många dagar en viss camino tar är svårt, eftersom alla går i sin egna takt och kanske vill ta vilodagar.

En uppskattning:

 • Camino Francés: 30 till 35 dagar.
 • Camino del Norte: 36 till 40 dagar.
 • Camino Primitivo: 16 dagar.
 • Camino Portugués: 30 dagar från Lissabon. Från Porto, 14 dagar.
 • Camino Inglés: 7 dagar.
 • Camino de Finisterre: 4 dagar till Finisterre, ytterligare 1 dag till Muxía.
 • Vía de la Plata: 38 till 40 dagar.

Vilka är symbolerna på El Camino?

Den mest typiska symbolen är den gula pilen, din vägvisare till Santiago de Compostela. En annan vanlig symbol är snäckskalet som ofta ses ingraverad på husfasader och pelare.

gula pilen och fötter med skor

Hur långt bör jag vandra på en dag?

Det är individuellt och beror på led, var du ska övernatta, fysisk form och årstid. Vi brukar säga att 20 till 28 km per dag är en lämplig sträcka, men lyssna på kroppen. Kanske vill du gå längre en dag, kortare en annan.

De första dagarna innan du kommer in i “caminorytmen” är ofta jobbigare. Börja gärna med kortare sträckor och öka alltefter du känner dig mer bekväm.

Många pilgrimer väljer att ta vilodagar i någon av de vackra städerna längs Jakobsleden.

Finns det toaletter?

Det finns barer, restauranger och kaféer i städer och byar. På den franska leden är det aldrig speciellt långt mellan stoppen. Köp vatten, kaffe eller tidning och låna toalett. Man kan också alltid gå en bit bort från leden bakom en buske, träd eller liknande.

På Camino del Norte, Vía de la Plata eller Primitivo är det betydligt längre mellan toaletter. Packa ner toalettpapper.

Kan jag gå i motsatt riktning?

Ja, det kan du. De ursprungliga pilgrimerna var ju tvungna att gå samma väg tillbaka!

Ha i åtanke att du inte kan motta diplomet La Compostela om du går i motsatt riktning. De gula pilarna pekar mot Santiago de Compostela, och ibland kan det vara svårt att se dessa när du går emot “strömmen”.

På albergues är du välkommen vilket håll du än går mot (ta med dig pilgrimspasset).

Hur bör jag träna inför en pilgrimsvandring i Spanien?

Träningen beror på grundkondition, ålder, hälsa och är väldigt personlig. Grundläggande tips för en lyckad pilgrimsvandring:

 • Börja träna i god tid, 4 till 6 månader före start är lämpligt.
 • Gå dagliga turer – eller varannan dag – på 6 till 10 km.
 • Lägg in 15- till 25 kilometersträckor under några dagar i följd.
 • Testa att gå med din ryggsäck fullpackad, strumpor och de skor du tänkt att använda.
 • Glöm inte backträningen, gå upp och ner. Finns det möjligen en backe i närheten?

Vilken Camino är bäst för mig?

Det är högst individuellt och man bör ställa sig frågor som:

 • Hur många semesterdagar har du?
 • Är det första gången du vandrar längre?
 • Hur mycket tid kan du lägga ner på förberedelse?
 • Vill du gå en mer populär sträcka?
 • Vill du gå längs kust, i bergig miljö eller kanske på den vidsträckta mesetaplatån?

Som du ser måste du ta hänsyn till en rad frågor innan du utforskar vilken led som är det bästa alternativet.

symboler för camino de santiago ingraverade på stople

Exempelvis är Camino Francés bra för förstagångsvandrare (nästan 60% av alla “peregrinos” valde denna led 2018). Även den portugisiska vägen kan passa om man vill ha en lättare vandring.

Den norra kustvägen är fysiskt krävande, men då har man stränder i närheten. Camino Primitivo är fysiskt påfrestande.

Vilka är de bästa böckerna om pilgrimsvandringen?

Camino de Santiago består av många leder och du måste hitta en lämplig bok för den led du väljer.

Vi kan rekommendera John Brierley’s bokserie: “A Pilgrim’s Guide to…” (engelska). Han har bland annat skrivit böcker om Camino Francés, Camino Portugués, Camino Inglés och Camino de Finisterre. Alla dessa är utmärkta guideböcker.

Tips på svenska caminoböcker:

 • Pilgrimsturer till Santiago de Compostela, av Ulla Nordfors.
 • Pilgrimsvandra till Santiago de Compostela, av Ulf Luthman.
 • Vandra till Santiago de Compostela, av Ewa Hellström-Boström.
 • En kvinnas resa, en roman av Agneta Sjödin.

Kan jag göra Camino de Santiago utan att prata spanska?

Ja, absolut! Lokalbefolkningen längs leden är vana vid pilgrimer och många pratar engelska. Människor från hela världen vandrar dessutom Camino de Santiago och hjälp finns alltid att få.

Att lära sig några enkla spanska fraser innan avfärd brukar dock uppskattas av spanjorerna. Annars kan du använda en språkapp eller gör som de säger i Spanien: “prata med händerna”.

Är det någon tidsskillnad?

Spanien, förutom Kanarieöarna, och Sverige använder samma tidszon (GMT+1) så det är ingen tidsskillnad.

Är det samma eluttag i Spanien och i Sverige?

Ja, det är samma eluttag i Spanien som hemma i Sverige. Så du behöver inte tänka på att ta med dig någon särskild adapter.

Vad och var äter man?

Du kan enkelt inhandla frukost, lunch eller middag i mataffär. Att äta smörgås (bocadillo) eller sallad på leden är en bra idé. Bor man på vandrarhem kan man låna köket och laga sin egen middag när man är framme – eller så lagar man den med andra pilgrimer.

Det finns gott om kaféer, barer och restauranger där man stanna till för frukost eller lunch. Den klassiska lunchmenyn, menú del día, är ofta ett bra val med flera alternativ. Vissa ställen erbjuder en speciell pilgrimsmeny för dryga hundralappen.

Väl framme brukar vi ta en eftermiddagsöl med andra pilgrimer på nån krog. Om vi vill äta tapas eller middag under kvällen letar vi oss gärna bort en bit och se var lokalbefolkningen tenderar att flockas. Det brukar innebära kvalitetsstämpel.

Man får verkligen en fantastisk möjlighet att upptäcka den spanska maten under sin vandring till Santiago de Compostela.

Vad kostar det att vandra Camino de Santiago?

Kostnaden för en pilgrimsvandring i Spanien beror på hur du väljer att göra den. Vill du bo på mysigt pensionat eller små hotell? Kommunala eller privata vandrarhem? Äter du pilgrimsmeny varje dag?

De största kostnaderna är utrustning (kläder, ryggsäck och skor) och transporten till och från. Det vanligt att man gör sig av med cirka 300 kr per dag. Detta inkluderar boende på vandrarhem, lunch, middag och annat. Det går att komma undan billigare än så.

Om du istället väljer hotell kostar en övernattning vanligtvis 300 till 500 kr, så då blir det genast en betydligt större kostnad. Allt är individuellt – och man gör El Camino precis som man själv vill.

Tips för att kapa de största kostnaderna:

Flyg

Boka flyg i god tid och inte under helgdagar då priser kan vara högre. Rensa cookies i webbläsaren före du söker och bokar. Är du flexibel, använd Google Flights för att se vilka dagar och flygbolag som är billigast.

Utrustning

Köp utrustning på rea (under Black Friday?), i second hand-butik eller se om du har funktionella kläder, skor eller övrigt hemma i förrådet. Prova utrustning i butik och använd en prisjämförelsesajt för att beställa hem till bästa pris.

Ryggsäck – hur stor och vad för typ?

De flesta vandrar med en ryggsäck som rymmer 30 till 40 liter. Storleken beror självklart på årstid; vilken packning du tar med dig; kroppstyp och fler faktorer. Många pilgrimer gillar ryggsäckar från Osprey.

Ryggsäcken bör sitta avlastande på höfter och tajt mot kroppen. Man bör kunna öppna säcken utifrån, så att man slipper vända upp och ner på allt varje gång man vill komma åt nått.

den gula pilen och pilgrimer på jakobsleden

Testa flera ryggsäckar i butik – bärsystemet och hur den sitter på dig kan skilja sig en del. Om du har möjlighet, gå gärna en dagsetapp (20-25 km) med ryggsäcken så har du tid att byta eller justera om någonting känns fel.

Hur mycket packning ska jag ta med mig?

Så lite som möjligt! Efter ett tag på leden inser man hur få saker man faktiskt behöver. En bra tumregel är att ryggsäcken, med full packning, bör väga cirka 10% av kroppsvikten.

Kan jag få min ryggsäck transporterad?

Ja, det finns ett enkelt sätt. Hos det spanska postbolaget Correos kan du beställa så att de hämtar din ryggsäck på morgonen och levererar till nästa anhalt.

Observera att ryggsäcken ibland inte kan tas emot av kommunala vandrarhem. Besök Correos hemsida och läs om hur transport av ryggsäck fungerar.

Kan jag tälta under min vandring till Santiago de Compostela?

I Spanien finns ingen allemansrätt. En stor del av omgivningen längs Camino de Santiago är privat ägo, och där är det inte tillåtet att tälta utan markägarens tillstånd. Så du måste hitta och tajma med campingar. Ett tält väger dessutom en del och är inte optimalt att bära med sig.

Det är även skönt med bekvämligheter – dusch, kök, säng och sällskapsrum– som boende erbjuder efter långa vandringsdagar. Vi rekommenderar inte försöka att tälta under vandringen.

Gå med vandringsstavar eller utan?

Det är högst personligt, men vi anser att stavar (eller en stav) kan underlätta vandringen för många. Med stavar får du bra hjälp i uppförsbackar, samt avlastning och stabilitet när det går utför.

Om det är lerigt och halkigt kan stavar vara till god hjälp. Ha stavarna inställda på rätt höjd och spänn remmarna på korrekt sätt. Det ska kännas i överkroppen efter en dag med stavar.

Checka in dina teleskopstavar på flygplatsen – att ha de som handbagage beror på flygbolaget och säkerhetskontroll – eller köp stavar längs caminon.

Hur ska jag ta hand om fötterna?

Problem med fötterna kan göra vandringen mindre trevlig eller till och med förstöra upplevelsen. Därför är det av yttersta vikt att ta hand om fötterna. Ett par tips:

Skorna

Allt börjar med skorna. Välj rätt typ av sko, eller vandringskänga, för din fotstruktur och gå in skorna INNAN avfärd. Be om hjälp om du är osäker på vilken sko som passar dig.

Strumpor

Nästa steg är strumporna. Det är viktigt att hålla fötter torra och byta strumpor om man blir blöt. Vi vill inte ha friktion.

Under huvudstrumpan (gärna i ull) kan man ha en tunn syntetstrumpa som inte skrynklar sig (typ nylon). Det kan förhindra friktion och skavsår.

Fotvård

Att tvätta och rengöra fötterna är viktigt. En bra återhämtning är att stå med fötterna i kallt vatten en stund.

Att smörja och återfukta före dagsetappen och på kvällen kan förhindra skavsår och andra skavanker. Speciellt om man har torra fötter som tenderar att få blåsor och sprickor.

Tips på fotkrämer att välja mellan:

 • Apotekets vita vaselin i tub
 • Helosan
 • Försvarets fotsalva
 • Någon typ av kokosnötsolja
 • Vanlig fet Nivea (den i plåtburk)
 • Sheasmör

Fotvårdskit

Glöm inte att packa ner ett fotvårdskit i ryggsäcken. Saker du kan ha med; skavsårsplåster; bandage; desinfektionsmedel; salvor och liknande.

Är Camino de Santiago för påfrestande?

Det finns många sätt att göra Camino de Santiago på; till fots: cykel; elcykel eller varför inte från hästsadeln? Det är möjligt att justera och anpassa etapperna för varje persons förutsättningar.

Svårigheten beror också på vilken led eller sträcka du väljer. Till exempel är ju Camino Francés betydligt mindre fysiskt krävande än Camino del Norte och Camino Primitivo.

målning av snäckskalet på marken

Går det att cykla Camino de Santiago?

Det går absolut. Ibland cyklar du direkt på caminoleden, ibland på alternativa vägar i närhet av den ursprungliga rutten.

Vid tuffa stigningar, i svår terräng eller brant nedför hänvisas du i många fall till säkrare vägar (lands- eller grusvägar). För Camino Francés finns en särskilt markerad cykelväg man kan följa.

Det går att hyra cykel i de flesta städer. Det är även möjligt att kombinera cykel med vandring. Gör en snabb sökning på Google så hittar du företag som kan hjälpa dig med att cykla Camino de Santiago.

Vad är pilgrimspasset?

La Credencial – pilgrimspasset – är en liten bok som pilgrimer bär med sig och stämplar i under vägens gång. Albergues (vandrarhem), restauranger, barer, postkontor (correos) och sevärdheter har ofta sina egna “sellos” och stämplar gärna i ditt pass.

Pilgrimspasset behöver du för att kunna övernatta i kommunala vandrarhem, och senare för att motta La Compostela.

Det är fantastiskt att se hur stämplar växer fram i sin lilla bok ju närmare Santiago de Compostela man kommer. Ta med dig boken hem som ett fint minne från din pilgrimsfärd.

Hur länge kan jag använda pilgrimspasset?

Pilgrimspasset går att använda fram tills dess att den är fullstämplad. Det går med andra ord att använda passet till flera vandringar och på olika leder.

Många föredrar att skaffa ett nytt när de påbörjar en ny camino.

Hur skaffar jag pilgrimspasset?

Pilgrimspasset fixar du bäst på plats i Spanien. Kolla hos Camino de Santiago-föreningar, lokala turistkontor, större katedraler eller på albergues. Om du startar Camino Frances i St. Jean-Pied-de-Port kan du köpa pilgrimspasset på pilgrimskontoret.

På följande sida kan du också se var det går att skaffa pilgrimspass i Spanien (spanska), även om alla platser inte är inkluderade. Vanligtvis kostar det nån euro.

Det är möjligt att beställa hem passet online, vilket är dyrare, så skaffa det på plats istället. Bokar du din camino via resebyrå brukar pilgrimspasset ingå tillsammans med guidebok.

Vad är La Compostela?

När man har vandrat till Santiago de Compostela kan man begära ett diplom (La Compostela) på pilgrimskontoret genom att visa sitt pilgrimspass med stämplarn. Diplomet bekräftar att du har slutfört din pilgrimsfärd.

Kraven är att pilgrimsvandringen ska ha varit minst 100 km och slutförts i Santiago. Om du cyklar El Camino krävs en sträcka på minst 200 km.

Under de sista 100 km (till fots) eller 200 km (på cykel) krävs TVÅ stämplar per dag för att motta La Compostela. Det gäller även om du vandrat eller cyklat från början av leden (en stämpel per dag fram till dessa avstånd, och därefter två per dag).

Det går således att, exempelvis, vandra från Sarria till Santiago de Compostela och samla två stämplar per dag för att formellt kunna motta La Compostela.

Nytt system

Sedan 2019 finns ett nytt system på plats för att hämta sin Compostela. Nu måste du be om ett nummer på pilgrimskontoret och genom en webbplats kan du se när det är din tur.

Detta system förkortar väntetiden och de långa köerna som tidigare uppstått utanför kontoret.

Om du reser från Santiago de Compostela samma dag som du anländer, eller tidigt dagen därpå, gå till pilgrimskontoret och ta ett nummer så fort som möjligt. Förhoppningsvis kan du motta La Compostela redan samma dag.

Var ligger pilgrimskontoret i Santiago de Compostela?

Pilgrimskontoret i Santiago de Compostela är beläget på Rúa Carretas, 33. Här kan du få din sista stämpel eller begära La Compostela (läs mer ovan). Kontaktuppgifter finns på den officiella hemsidan.

När är pilgrimsmässan i Santiago de Compostela?

Pilgrimsmässan i Santiago de Compostelas katedral hålls två gånger per dag, kl. 12:00 och 19:30.

Som ett särskilt välkomnande i början av mässan läses namn, startpunkt och nationalitet upp på de pilgrimer som anlänt och mottagit La Compostela de senaste 24 timmarna.

Var ska jag övernatta?

Övernattning beror på budget och önskemål. Det finns alternativ som kommunalt och privat vandrarhem (albergue), pensionat, billiga hotell eller lyxhotell.

Vad är ett albergue?

Albergues är vandrarhem längs Camino de Santiago där du kan övernatta. Det finns både kommunala och privata. Vad är skillnaden?

Kommunala

 • Lokala kommuner driver det
 • Större sovsalar (från 4 till 100 sängar)
 • Billigare, kostar cirka 8-10€ natten
 • Ibland kostar det inte något, utan du ger endast en symbolisk summa (donativos)
 • Endast för pilgrimer (måste ha pilgrimspass)
 • Går inte att boka i förväg
 • Du kan bara övernatta en natt
 • Tar ibland inte emot bagagetransport

Privata

 • Företag eller privata aktörer driver det
 • Mindre sovsalar, eller privata rum
 • Ofta fler bekvämligheter
 • Dyrare, kostar cirka 10-16€ natten
 • Även öppet för andra besökare
 • Går att boka
 • Du kan övernatta flera nätter
 • Kan ofta ta emot bagagetransport

På både privata och kommunala albergues brukar det finnas duschar, toaletter, kök, sällskapsrum, patio, wifi och mer. Kostnad för sängkläder kan tillkomma. De privata har å andra sidan ofta fler och bättre bekvämligheter.

skylt med albergue och två kängor på fasad

Albergues finns längs leden eller i nära anslutning. I städer finns markeringar så att du enkelt kan leta dig fram.

Om du vill planera övernattningar i förväg finns appar med alla vandrarhem, eller så kan du be om en förteckning på något pilgrimskontor.

Många guideböcker, såsom John Brierley’s, har listor med kontaktuppgifter. Användare på caminoforum på nätet uppdaterar även ständigt listor med uppgifter.

Måste jag övernatta på albergue?

Vissa väljer att bo på kommunala albergues, andra på privata. Det är lätt att träffa nytt folk och atmosfären brukar vara trevlig på vandrarhemmen.

Andra pilgrimer föredrar att boka hotell eller pensionat. Camino de Santiago är en personlig resa där alla gör sin egen camino.

Kan jag köpa en färdig resa?

Det finns ett antal resebyråer som specialiserar sig på pilgrimsresor. Dessa inkluderar ofta flyg, transfer till startpunkt, boende, guidebok, pilgrimspass, m.m.

Vad är Botafumeiro?

Botafumiero är ett slags rökelsefat och en fascinerande företeelse som skett sedan medeltiden.

För att rena luften i katedralen under mässorna, där pilgrimer deltog efter sin långa och mödosamma vandring, svingades fatet ända upp till innertaket i 70 km/h medan röken sakta pyste ut. Under speciella tillfällen och högtider går det att uppleva spektaklet än idag.

Vad är Refuge Orisson?

Refuge Orisson är ett franskt vandrarhem på Camino Francés. Den är belägen cirka 7 km från startpunkten St. Jean-Pied-de-Port efter den tyngsta stigningen på hela den franska vägen. En del väljer att övernatta här istället för att gå hela etappen till Roncesvalles.

Detta mysiga vandrarhem har endast 30 bäddar, så boka flera månader i förväg om du funderar på att stanna över natten. Bokningen går endast att genomföra via mejl och ibland brukar de vara långsamma på att svara. Om du inte får svar på ett par veckor, testa att mejla igen.

Vill, eller kan du inte, gå den tuffa stigningen? Ta en taxi i St. Jean-Pied-de-Port och be om att bli avsläppt vid Refuge Orisson. Härifrån kan du påbörja din pilgrimsvandring. Kom ihåg, alla gör sin egen camino.

Vad är La Meseta?

Mesetan i Spanien är en höghöjdsplatå med en genomsnittlig höjd på 700 meter över havsnivå, som börjar efter staden Burgos på Camino Francés.

Platån utgör själva grundstommen av regionen Kastilien och León och du lämnar den först strax innan Galicien. På mesetan är jordbrukslandskapen oändliga och du ser de så långt ögat kan nå.

På sommaren kan mesetan bli som en het gryta när solen stekar på. Vi rekommenderar att ge dig iväg tidigt under sommarmånaderna, bära hatt eller keps, ha tunna kläder för att skydda huden och smörja in dig med solskydd. Glöm inte att dricka mycket vätska!

Kan jag vandra till Santiago de Compostela ensam?

Många väljer att gå El Camino själv. Redan under första dagen träffar du inte sällan pilgrimer som du börjar umgås och gå tillsammans med (en egen pilgrimsfamilj). På El Camino formar man ofta starka vänskapsband som håller livet ut.

Vill man vandra för sig själv kan man självklart göra det också – alla gör sin egen camino!

monument över pilgrim vid bord

Vilken tid på dagen bör jag börja att gå?

På sommaren är det viktigt att komma iväg tidigt, dels för att det mitt på dagen ofta blir hett, dels för att det kan vara fullbokat framme vid dagens slutmål (albergues på Camino Francés).

Vi gillar att stiga upp vid kl. 05:30 och börja gå efter frukosten. Ta med dig pannlampa så att du kan se om det fortfarande är mörkt ute. Att möta soluppgången ute på caminon är magiskt!

När är bästa tiden att gå till Santiago de Compostela?

Vi tycker våren (april, maj, eller början av juni) eller hösten (september, oktober, eller början av november) är fina månader att pilgrimsvandra till Santiago de Compostela.

Sommarmånaderna innebär mycket folk på lederna (Camino Francés) och det kan ibland vara påfrestande med hettan. Går du på vintern får du räkna med omväxlande väder, snö och att vandrarhem kan vara stängda. Tänk och planera noggrant utifrån årstid.

Jag har kort semester, vilken led är bäst?

Ibland räcker inte semestern till för en +34 dagars pilgrimsvandring i Spanien, eller så kanske du bara vill testa i en vecka? Det spelar inte så stor roll vilken led du väljer: du kan börja och avsluta var du själv vill.

Förslag på sträckor du kan göra med kortare semester:

Saint-Pied-de-Port

Starta Camino Francés från början och gå så långt du orkar och tiden räcker till. Miljön i Pyrenéerna är hisnande vacker. Du kan alltid komma tillbaka i ett senare skede och fortsätta din camino.

skylt på pilgrimsvandringen

Sarria till Santiago de Compostela

Gå de drygt tolv milen från Sarria till Santiago de Compostela på Camino Francés, då kan du motta La Compostela (mer ovan).

Denna sträcka är populär och du kommer träffa många pilgrimer längs leden. Speciellt under sommaren. Om du vill gå i lugn och ro är övriga sträckor mer lämpliga.

Tui till Santiago de Compostela

Från staden Tui på den spansk-portugisiska gränsen i södra Galicien är det cirka tio mil till Santiago de Compostela på den portugisiska vägen (Camino Portugués). En fin sträcka!

Ferrol till Santiago de Compostela

I norra Galicien kan du starta i hamnstaden Ferrol och vandra på Camino Inglés söderut mot Santiago de Compostela. Totalt cirka 115 km vandring genom det bördiga galiciska inlandet.

Santiago de Compostela till Finisterre

Börja i Santiago, njut av atmosfären, sevärdheter och vandra sedan västerut på denna camino till fyrtornet i Finisterre, “världens ände” enligt romarna.

Semestra i Finisterre ett par dagar och häng på de vackra stränderna, eller gå vidare en etapp till Muxía. Ta sedan bussen åter till Santiago.

Vad är ett heligt år?

När Sankt. Jakobs dag (25 juli) inträffar på en söndag blir det ett heligt år. Detta sker med ett regelbundet mönster om sex, fem, sex och elva år.

Under ett heligt år vallfärdar hundratusentals pilgrimer från hela världen till Santiago de Compostela för att enligt traditionen få förlåtelse för sina synder.

Det senaste heliga året var 2021 och nästa kommer att ske 2027. Under veckan som leder fram till den 25 juli kan du gå på event, fester, mässor, konserter och mycket mer i Santiago.

monument över gående pilgrim

Ha i åtanke att många fler vandrar Camino de Santiago under ett heligt år och att vandrarhem och annat boende längs leden kan vara fullbokat, speciellt under sommarsäsongen.

Finns det film om Camino de Santiago?

Det finns flera bra filmer och serier om Camino de Santiago.

The Way

The Way är ett jättefin film om pilgrimsvandringen med Martin Sheen i huvudrollen. Den skildrar naturen, kamratskapet och den speciella pilgrimsstämningen som råder på Camino Francés (den franska vägen) på ett fint sätt. Life is too big to walk it alone.

Pilgrimsvandringen i Spanien

Den brittiska TV-serien pilgrimsvandringen i Spanien, som hade premiär den 16 februari 2019 på kunskapskanalen, är sevärd. Under 3 avsnitt får man följa hur en skara brokiga människor från samhällets alla hörn kommer samman under sin pilgrimsvandring.

I serien får man en inblick i hur det är att vandra El Camino, och för den som redan har gått väcker den härliga minnen till liv. Förstagångsvandraren kan lära sig en hel del nyttigt.

Var jag kan läsa mer om Camino de Santiago?

Om du vill läsa mer om Camino de Santiago, kolla utmärkta Fyrfalkcamino.se. Här hittar du bland annat planeringstips, filmklipp och mycket mer. Gronze.com är ytterligare en bra resurs på webben med detaljerad information om lederna samt många kartor.

Jag är intresserad – hur tar jag mitt första steg?

Vad roligt att du är intresserad av Camino de Santiago!

För att komma igång kan vi rekommendera gruppen Camino de Santiago – Swedish Pilgrims på Facebook. Ett hjälpsamt community – med fler än 12 000 pilgrimsvandrare – där man kan ställa frågor och träffa likasinnade!

¡Buen Camino! Och vi ses ute på leden! 😊

Dela artikeln