19 sevärdheter & saker att göra i Córdoba

Senast uppdaterad: 15/04/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

vy över palmer, murar och torn

Córdoba i Andalusien är en av Spaniens vackraste städer, som tyvärr tenderar att hamna i skymundan av mer kända destinationer längs solkusten. Det är synd eftersom det finns otroligt många spännande historiska sevärdheter och saker att göra i Córdoba.

Vi besökte nyligen Córdoba och har samlat våra bästa tips i denna guide. Låt oss börja utforska!

Snabbversion: våra fem bästa tips ☀️

  1. Mezquita-Catedral
  2. Alcázar de los Reyes Cristianos
  3. Den romerska bron
  4. Innergårdar (”patios)
  5. Medina Azahara

Mezquita-Catedral

Vi börjar med Córdobas mest kända sevärdhet, som du säkert sett i flödet på sociala medier många gånger: Mezquita-Catedral de Córdoba. Denna häftiga mix av en moské och katedral är en av Spaniens största sevärdheter och ett UNESCO-världsarv sedan 1984.

Den är en häpnadsväckande mix av en moské och en katedral, som berättar om Córdobas komplexa och rika historia. Kliv in och låt dina ögon vandra över de 856 raderna av röda och vita bågvalv som breder ut sig framför dig. De skapar en illusion av rymd som är svår att beskriva.

rödvita valv inuti mezquita-catedral

Alla detaljer – från kupolerna till ljusinsläppen, statyerna och träsniderierna – gör att man kan spendera timmar med att bara njuta av allt som finns att se. Glöm inte heller att promenera runt i El Patio de los Naranjos, innergården med apelsinträd och cypresser.

Läs mer om öppettider och köp inträde online.

Gamla stan

Córdoba har en av Europas största gamla stadskärnor, som både är gångvänlig och en fröjd för ögat. UNESCO har även uppmärksammat denna gamla stadsdel, vilket ledde till att den dök upp på världsarvslistan 1994.

Många av sevärdheterna vi nämner hittar du just i den gamla stadskärnan. Men flanera gärna bara runt utan bestämd riktning för att ta in alla vackra delar och den härliga andalusiska livsstilen.

Den gamla stan är dessutom perfekt för att upptäcka mysiga restauranger med utomhusterrasser, där du kan njuta av typisk spansk dryck och läckerheter från regionen.

Alcázar de los Reyes Cristianos

Att besöka slottskomplexet Alcázar de los Reyes Cristianos, ”de kristna kungarnas slott” på svenska, är utan tvekan en av de bästa sakerna att göra i Córdoba.

innergård i det kungliga slottet

Många fascinerande historiska händelser har utspelat sig inom dessa tjocka slottsväggar. Slottet var en gång i tiden residens åt Ferdinand och Isabella, de katolska monarkerna, som bland annat mottog Christopher Columbus innan han gav sig iväg på sin berömda resa.

Titta förbi på slottet och förkovra dig i det turbulenta, men onekligen intressanta, 1400-talet i Spanien.

Trädgårdar

Utöver själva slottet gillade vi verkligen trädgårdarna – en stor oas. De sträcker sig över ett stort område med en blandning av statyer, byggnadsverk, blomstrande växter, fontäner och pittoreska dammar. Glöm inte kameran, då du kan ta fina bilder med slottet i bakgrunden!

cypresser på rad längs en fontän

Caballerizas Reales

Caballerizas Reales, de kungliga stallen, ligger alldeles intill slottet och är ett måste för dig som är hästintresserad. Kung Felipe II grundade stallet på 1500-talet med syftet att framavla den perfekta ridhästen. Resultatet blev den andalusiska hästen (caballo andaluz), som är känd för sin styrka och intelligens.

ridbana i kungliga stallet med två ryttare

I stallen kan du se de andalusiska hästarna och lära dig om processen för att träna och ta hand om dessa djur.

Calleja del Pañuelo

Calleja del Pañuelo, en trådsmal gata intill moskékatedralen, är värd ett besök. De vitkalkade husen som flankerar gatan är ofta prydda med färgstarka blomkrukor och andra blomsterarrangemang.

Ta dig tid att strosa längs denna pittoreska gata och låt därefter fötterna visa vägen på någon av de många sidogatorna, med en mängd butiker och mysiga torg.

Arabiska bad

Arabiska bad, även kända som hammam, är en viktig del av Córdobas historia och kultur, som en gång var en central del av det dagliga livet under den muslimska eran.

De erbjuder en unik upplevelse av avkoppling och förnyelse genom sina varma, ljumna och kalla bad, ångbastur, samt massage- och vilorum. Många av dessa badhus är vackert restaurerade, med detaljerad mosaik och bågvalv i taket.

Puente Romano

Puente Romano, eller den romerska bron, är en annan ikonisk sevärdhet i Córdoba. Den sträcker sig över den viktiga spanska floden Guadalquivir – och har varit en central del av stadslandskapet i över två tusen år.

romersk bro över flod med mezquita-catedral i bakgrunden

Romarna byggde bron under det första århundradet f.Kr., och även om den har renoverats och byggts om flera gånger, behåller den fortfarande sin ursprungliga karaktär. Totalt är bron över hundra meter lång och består av sexton bågar.

Ett tips är att promenera över till Calahorra-tornet (se nedan), varifrån du kan ta bilder med bron i förgrunden och stadssiluetten som bakgrund.

Torre de la Calahorra

Torre de la Calahorra är ett imponerande försvarstorn som vaktar södra änden av Puente Romano. Muslimerna byggde tornet på 300-talet, men därefter har det förstärkts flera gånger.

Tornet huserar idag Museo Vivo de Al-Andalus, ett museum som ger en fascinerande inblick i livet och kulturen under den muslimska perioden i Andalusien. Utställningarna innefattar allt från vetenskapliga framsteg till konstnärliga prestationer och arkitektur.

militärt torn i slutet av puente romano

Från tornets takterrass kan du även njuta av fina utsikter över bron, ”la Mezquita” och den gamla stan.

Flamenco

Flamenco är djupt rotad i den andalusiska kulturen och särskilt viktig i Córdoba. Denna konstform – som omfattar musik, dans och sång – är en passionerad och uttrycksfull hyllning till livets höjdpunkter och djup.

I Córdoba kan du uppleva flamenco på flera sätt, till exempel genom att gå på en liveföreställning i en tablao (flamencobar), eller varför inte delta i en organiserad lektion?

Staden är också värd för flera flamencofestivaler under året, som lockar artister och entusiaster från hela världen.

Calleja de las Flores

Calleja de las Flores är troligtvis stället där flest selfies tas i Córdoba. Denna bedårande lilla gata, som kulminerar i ett torg och ligger bara ett stenkast från Mezquita-Catedral, är berömd för vita husväggar som är överfyllda av blommor i blåa och vita krukor.

smal gata med blomkrukor på väggen och ett torn som sticker upp

En promenad på Calleja de las Flores är som att stiga in i en levande tavla. Varje hus och varje blomma har sin egen berättelse att förtälja. Och om du tittar upp när du når till slutet av gatan kommer du att se moskékatedralen torna upp sig, en perfekt kuliss för bilderna.

Plaza de la Corredera

Plaza de la Corredera, ett rektangulärt torg som härstammar från 1600-talet, har spelat många roller i Córdobas förflutna. Runt torget finns en rad byggnader med fina arkader och ett brett utbud av restauranger och barer med helt okej priser och mat.

torg med staty och folkliv

En saluhall (Mercado de la Corredera) ligger även strax bredvid torget, där du kan handla allt från färsk frukt, spansk ost, fisk och skaldjur till delikatesser som iberisk skinka och oliver. Med andra ord, perfekt om du hyr en semesterbostad med eget kök.

Plaza de las Tendillas

Plaza de las Tendillas är ett av stadens mest centrala och livliga torg, som är omgivet av eleganta byggnader från tidigt 1900-tal. Torget är framförallt känt för sin fontän och statyn av ”El Gran Capitán”.

Mängder av restauranger och kaféer kantar torgets sidor, vilket gör det till en perfekt plats för att sätta sig ned och njuta av en salmorejo (lokal kall och krämig soppa) medan du observerar livet. Plaza de las Tendillas är dessutom ofta värd för olika kulturella evenemang och festivaler.

La Judería

De gamla judiska kvarteren, som ligger i sydvästra delen av den historiska stadskärnan, är en intressant plats att upptäcka under din semester i Córdoba.

Dessa kvarter är en labyrint av trånga, slingrande gator och pittoreska torg – omgärdade av traditionella hus med färgglada blommor. Du får en känsla av att ha klivit in i en svunnen tid.

Sinagoga de Córdoba

Sinagoga de Córdoba, belägen i hjärtat av det judiska kvarteret, är en kulturellt viktig plats. Denna välbevarade synagoga, uppförd på 1300-talet, är en av de få medeltida synagogorna som finns kvar i Spanien.

Córdobas innergårdar

Många spanjorer förknippar nog Córdoba med underbara innergårdar. Dessa ”patios” är en påminnelse om det romerska och arabiska inflytandet, där de utformade dessa öppna utrymmen för att skapa svalkande fristäder från sommarens värme.

blomsterfylld innergård med en kille som spelar gitarr

Innergårdarna är stora sevärdheter i Córdoba, fulla med livfulla blommor, frodiga växter och ibland även dekorerade med små springbrunnar. Att titta in i dessa ”patios” är som att kliva in i en annan värld. Vissa har inträde, men andra går att besöka gratis.

Fiesta de los Patios

Om du besöker Córdoba i maj får du inte missa fiesta de los Patios, en av Córdobas mest färgstarka och livliga evenemang, som dessutom är ett UNESCO-världsarv. Under 12 dagar kan du vandra från hus till hus och njuta av innergårdarnas skönhet.

Festivalen är inte bara en chans att se dem, utan även för att uppleva traditionell musik, dans och mat. Många ”patios” arrangerar flamenco – och du kommer att hitta gott om ställen för att prova på typisk spansk mat.

Stadsmuren

Córdobas stadsmur är en annan påminnelse om stadens långa och brokiga historia. Romarna byggde den ursprungligen, men olika dynastier har förstärkt och vidareutvecklat den under århundradena.

mur med en port som leder in i gamla stan

En stor del av den ursprungliga muren står fortfarande kvar och skyddar delar av den gamla stadsdelen. Flera sektioner har restaurerats och är tillgängliga för besökare, till exempel portar som Puerta de Almodóvar, Puerta de Sevilla samt Puerta del Puente.

Palacio de Viana

Palacio de Viana är ett 1400-tals palats med inte mindre än tolv ”patios”. De varierar från mer traditionella innergårdar med blommor som hänger från väggarna, till mer formella med palmer, fontäner, statyer och vackert friserade häckar.

Inuti palatset finner du även ett museum, där du kan upptäcka en samling konst, möbler, keramik och textilier. Museet huserar bland annat några ytterst välbevarade exempel på traditionella spanska hantverk.

Palacio de Viana är en bra sevärdhet i Córdoba – och bara de prunkande innergårdarna gör palatset värt att uppleva.

Iglesia de Santa Marina

Iglesia de Santa Marina och de omgivande torget är en annan trevlig plats i Córdoba. Denna vackra kyrkobyggnad, belägen i stadsdelen Santa Marina, är ett exempel på den mudéjar- och gotiska arkitektur som blomstrade i regionen under medeltiden.

Templo Romano de Córdoba

Templo Romano de Córdoba, det romerska templet, står som en ståtlig symbol för den romerska perioden i Spaniens historia. Idag kan du se de återstående elva kolonnerna, de mäktiga trappstegen och tempelpodiet. Om natten är tempelruinen belyst, vilket skapar en förtrollande inramning.

Utflykter

Medina Azahara

Ett besök till Medina Azahara är en av de bästa sakerna att göra i Córdoba. Detta var en muslimsk stad på 900-talet och idag är det Spaniens mest omfattande arkeologiska plats.

Du kan vandra genom stadens ruiner och lummiga trädgårdar, vilka vittnar om en tid präglad av kulturell blomstring och prakt. Det finns även ett tillhörande museum, med utgrävda, intressanta föremål på display.

För att få bästa möjliga upplevelse, rekommenderar vi att du besöker Medina Azahara på morgonen, då solen inte är alltför het.

Sevilla

En semester i Córdoba kan du kombinera med en dagsutflykt till Sevilla, en av Spaniens största städer. Sevilla är fylld av sevärdheter, till exempel katedralen, Alcazar-palatset, ikoniska Plaza de España och sina livliga flamenco-scener.

Torg med byggnad, folk och kanal

Tack vare det utmärkta spanska tågnätverket, kan du lätt och snabbt ta dig mellan dessa två andalusiska städer. Tågen är bekväma, punktliga och erbjuder utsikt över de andalusiska landskapen. Tågresan tar cirka en timme enkel väg.

Missa inte att kika i vår guide över sevärdheter i Sevilla för fler tips.

Castillo de Almodóvar del Río

En annan utflykt är till Castillo de Almodóvar del Río. Detta imponerande medeltida slott ligger i staden Almodóvar del Río, cirka 22 kilometer väster om Córdoba.

Slottet, vars historia sträcker sig över tusen år tillbaka i tiden, ger dig en fascinerande inblick i regionens rika och turbulenta förflutna.

Du kan utforska gamla borggårdar, befästa torn, djupa källare och restaurerade salar. Om du är ett fan av TV-serien Game of Thrones kanske du också känner igen Castillo de Almodóvar del Río, eftersom det var platsen för några av scenerna.

Följ oss på Facebook för tips på resmål och mer! ☀️