Guggenheimmuseet i Bilbao

Senast uppdaterad: 14/04/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

vy över guggenheimmuseet

Guggenheimmuseet i Bilbao är en av de bästa sevärdheterna i Spanien. Om du befinner dig i trakten måste du uppleva denna spektakulära byggnad och museet inuti.

I denna guide har vi har samlat praktisk information som fakta, öppettider, inträde och allmänna tips som kan vara bra att känna till. Välkommen!

Om Guggenheim Bilbao

Guggenheim Bilbao är ett berömt museum för modern och samtida konst, beläget vid floden Nervión i Bilbao (Baskien). Efter att Juan Carlos I av Spanien invigde konstmuseet 1997 blev den snabbt hyllad som ett av världens mest spektakulära.

Frank Gehry är arkitekten som ritat Guggenheimmuseet, som är inklädd i glas, kalksten och reflekterande titanplattor.

former på guggenheim bilbao

Från varje håll möter du en ny skepnad. Många former, böljande, skarpa såväl som runda sprider sig åt alla håll och skapar vackra ljusspel. Därav kan vi studera fasadens uttryck i timmar – och även då är det knappt så att ögonen kan se sig mätta!

Byggnaden rymmer en enorm utställningsyta som sträcker sig över tre våningar. För närvarande huserar museet både permanenta och tillfälliga expositioner, shower, tillställningar och workshops.

Fakta

  • Juan Carlos I invigde Guggenheim Bilbao 18 oktober, 1997
  • Det är ett av Spaniens största museer
  • Museet upptar en yta på totalt 24 000 m2
  • Varav 9 000 m2 är utställningsutrymme
  • Från ovan ser byggnaden ut som en blomma, från sidan som ett fartyg
  • Tjugo gallerier finns utspridda på tre våningar
  • Det största galleriet är 30 meter brett och 130 meter långt
  • På byggnaden finns ungefär 33 000 tunna och reflekterande titanplattor
  • Andra byggmaterial är kalksten och glas
  • Museet är beläget på en plats som tidigare var en industrihamn

Öppettider

MåndagTisdag till söndagSpeciella datum
Vanligtvis stängtKl. 10-19Se övriga öppettider

Inträde

VuxnaStudenterPensionärer< 18 år
13€6,5€6,5€Gratis

Ovanför kan du se vad inträde kostar att köpa online. I biljettluckan på plats är priset aningen högre. Vi rekommenderar att köpa inträde online, eftersom det är billigare och troligtvis kan du undvika onödigt köande.

När är det bäst att besöka museet?

Guggenheimmuseet i Bilbao är som sagt ett populärt turistmål i Spanien. Således är det bra om du kommer när museet öppnar på morgonen. Speciellt under sommaren, långhelger och Semana Santa, påskveckan. Många spanjorer passar på att resa under dessa perioder.

Guidade turer

Guggenheim Bilbao anordnar flera guidade turer. Privata som i grupp. Ett exempel på detta är gratis (inträde tillkommer) snabbturer på flera språk. Dessa tar cirka 30 minuter och går igenom det mest grundläggande. Se alla guidade turer som museet erbjuder.

Hos många lokala aktörer kan du dessutom boka längre turer på flera språk med köföreträde. Gör en snabb sökning på Google.

Onlinetur

Kan du inte besöka Guggenheimmuseet i Bilbao, men är nyfiken på hur det ser ut? I sådana fall kan du göra ett virtuellt besök på egen hand och uppleva utsidan och insidan hemifrån.

Omgivningen

Guggenheimmuseet i sig är inte bara en sevärdhet, även runt omkring finns mycket att se. Framför ingången hittar du till exempel den 12 meter höga ”blomstervalpen” av Jeff Koon.

blomstervalp och guggenheimmuseet

Nere vid floden finns en rad sevärdheter. Exempelvis den 10 meter höga – jätteläskiga – spindeln av Louise Bourgeois. Du kan också skymta ”tulpanerna” på en av museets uteplatser. ”Silverkulorna”, som staplar sig ovanpå varandra i poolen, ser du dessutom här nere.

Promenera gärna en bit bort från museet för att ta in detta arkitektoniska mästerverk från alla håll och kanter. Från bron kan du ta fina bilder. Kanske slår du dig senare ner i parken längs floden med gott spanskt kaffe eller en svalkande glass?

I närheten hittar du även iberdrolaskrapan, flera broar och konferenscentret Palacio Euskalduna Jauregia.

Restauranger

Inuti Guggenheim Bilbao finns två restauranger där du kan njuta av en kulinarisk upplevelse i världsklass i en riktigt häftig inramning.

Nerua Guggenheim Bilbao

Nerua Guggenheim Bilbao (med en michelinstjärna) styrs av mästerkocken Josean Alija. Han basar över ett team som tar fram en säsongsbetonad meny med stort fokus på det lokala, baskiska köket.

Bistró Guggenheim Bilbao

Menyn på Bistró Guggenheim Bilbao är baserad på traditionella recept. Dock med en modern tvist. Här kan du också kan slå dig på terassen med en typisk spansk dryck som aperitif.

Att ta sig hit

Om du semestrar i centrala Bilbao kan du enkelt promenera till Guggenheimmuseet, som ligger på adressen Avenida Abandoibarra, 2. Från torget Plaza Nueva i den gamla stadskärnan tar det cirka 20 minuter längs floden.

Om du promenerar längs flodstråket kan du dessutom passa på att utforska andra fina sevärdheter i Bilbao. Framförallt vackra broar, såsom puente Zubizuri.

Det går även att ta spårvagn eller metro (kliv av vid Moyua). Flera busslinjer passerar förbi museet.

Följ oss på Facebook för tips på resmål och mer! ☀️