Hur firar man jul i Spanien?

Senast uppdaterad: 24/02/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

upplyst juldekoration på plaza mayor i salamanca

I denna artikel tar vi en närmare titt på hur man firar jul i Spanien. Vi går igenom allt från dekorationer, julbelysning till Los Reyes Magos (de tre vise männen).

Låt oss dyka rakt in i de spanska jultraditionerna. Och förresten: ¡Feliz Navidad!

Kalender – spanska juldatum

Nedanför kan du se vilka dagar man firar jul i Spanien samt viktiga spanska jultraditioner.

  • 22 december: Julen inleds officiellt med det stora nationella lotteriet. Denna dag samlar sig spanjorerna framför TV:n och följer dragningen av ”el gordo”.
  • 24 december: Julafton (Nochebuena) är en familjedag. Kungen håller tal och det är vanligt med en stor julmiddag. I vissa hushåll får barnen sina presenter denna dag. Inte röd dag.
  • 25 december: Familjedag då man samlas för att äta lunch, ofta bestående av delikata rester från julaftonens firande. Röd dag.
  • 28 december: Man kan säga att Día de los Santos Inocentes är Spaniens motsvarighet till första april. Det är en dag för skämt och bus.
  • 31 januari: En tradition på nyårsafton (Nochevieja) är att äta tolv vindruvor vid tolvslaget och skåla i cava. Röd dag. Läs om hur man firar nyår i Spanien.
  • 1 januari: Nyårsdagen är en dag för vila och återhämtning. Röd dag.
  • 5 januari: På trettondagsafton anländer Los Reyes Magos (de tre vise männen) och stora parader arrangeras över hela landet. Barnen lägger fram sina skor i förväntan på presenter. Inte röd dag.
  • 6 januari: På Día de los Reyes Magos, eller trettondagen, vaknar barnen upp till presenter från de tre vise männen. Familjen äter Roscón de Reyes, en julbakelse. Dragning sker också i det mindre jullotteriet. Röd dag.
  • 7 januari: Julen är officiellt över och man börjar ta ned julbelysningen. Den stora vinterrean drar igång.

Viktiga spanska jultraditioner

Julbelysning- och dekoration

Redan i november blir många av Spaniens städer och byar till ett virrvarr av ljus och dekorationer. Varje stad och by bidrar med sin unika touch till julutsmyckningen.

Vanliga dekorationer är granar, röda påskblommor, klättrande jultomtar, krubbor, stjärnor, änglar, snöflingor eller andra säregna figurer som ”Caganers” i Katalonien. Färgglada ljusslingor hänger längs gatorna, i träden och på byggnader, och sprider sitt glittrande sken över vinterhimlen.

människor på gågata med julbelysning som hänger ovanför

Semestrar du i Spanien under julen? Titta förbi på ditt resmåls huvudtorg, Plaza Mayor, eller huvudgata, Gran Vía. Där når julbelysningen och dekorationer sin fulla prakt, vilket skapar en härlig julatmosfär!

Julkrubbor

I Spanien är julkrubbor, eller ”Belenes”, en stor tradition. Dessa detaljerade framställningar av Betlehemsstallet och omgivningen finns i alla storlekar: från enkla små uppställningar till storslagna, nästan levande scener som är tiotals meter långa.

Julkrubborna är särskilt framträdande i kyrkor, där de tar en central plats och bjuder in till reflektion och beundran över alla små detaljer. Men även statliga byggnader, flygplatser och affärer ställer ofta ut sina egna krubbor.

julkrubba med hus och figurer

I större spanska städer är det inte ovanligt att se dessa julkrubbor i glasmontrar på huvudtorgen, där de blir en samlingspunkt och skapar en känsla av gemenskap.

Aguinaldo

Aguinaldo är en hjärtlig jultradition där barn går runt i grannskapet och sjunger julsånger (villancicos), ofta ackompanjerade av musikinstrument. Under dessa glada uppträdanden, som vanligtvis äger rum i december, belönas de med godsaker eller en liten slant.

Traditionen liknar ”bus eller godis” på Halloween, men utan ”bus”-delen. Även om aguinaldo idag är en mer sällsynt syn, är det fortsatt en traditionell del av det spanska julfirandet.

Cesta de Navidad

Det är vanligt att ge en julgåvokorg, ”Cesta de Navidad”, till vänner och bekanta. Tänk dig en korg proppfull med lokala delikatesser – det kan vara allt från lokaltillverkad ost, fint vin till charkuterier som iberisk skinka.

I spanska företag har det blivit en tradition att ge julkorgar till sina anställda som en julklapp. Det är ett fint sätt att säga tack och sprida lite extra julvärme på arbetsplatsen.

Julafton (Nochebuena)

Julafton – en halv arbetsdag för många – är fylld av gemenskap. Kungen håller sitt årliga tal, och de spanska familjerna njuter därefter av en stor julmiddag tillsammans. Efter middagen är det vanligt att umgås och spela brädspel, kort eller kolla på TV till in på natten.

Allt fler spanska familjer börjar ge julklappar redan på julafton, influerade av internationella traditioner. Till exempel har jultomten (Papá Noel) och julgranen tillkommit, och barnen får sina klappar på samma sätt som i andra europeiska länder.

Många resonerar att det är bättre att ge klapparna på julafton, eftersom barnen då får mer tid att leka med dem under jullovet. Men trots detta, är det fortsatt vanligast att vänta med presenterna till trettondagen.

Under mina julbesök i Spanien har familjerna jag firat med gett klapparna på julafton. Den 5 januari har de deltagit i paraden med de tre vise männen och därefter gett ett par mindre presenter till barnen dagen därpå.

De tre vise männen

I Spanien är Los Reyes Magos en viktig del av julen och påminner om dess andliga betydelse. Enligt den kristna traditionen kom tre heliga kungar – Melchor, Gaspar och Baltasar – från fjärran land för att hälsa på det nyfödda Jesusbarnet. De bar med sig gåvor i form av guld, rökelse och myrra.

Trots att många familjer anammat ett internationellt firande utgör den 5 och 6 januari fortsatt det traditionella julfirandet i Spanien. Nedanför följer några traditioner som involverar de tre kungarna från fjärran land.

Önskelistor

Spanska barn skriver sina önskelistor och ger dem till föräldrarna i god tid, så att dessa kan skickas vidare till Los Reyes Magos. Trevligt nog kan även barnen ”posta” listorna via speciellt utsatta postlådor i städerna, som finns tillgängliga fram till den 5 januari.

Paraden (Cabalgata de Reyes Magos)

På trettondagsaftonens kväll fylls Spaniens gator av festligheter när ”Cabalgata de Reyes Magos” – paraden till ära för de tre vise männen – sveper genom städer och byar.

Dessa färgsprakande processioner inkluderar de vise männen på magnifika vagnar, ackompanjerade av stora följen. De sprider glädje bland de samlade folkmassorna, särskilt barnen, genom att kasta ut godis och sötsaker.

julbelysning och paraden med de tre vise männen

Madrid står värd för en av de största paraderna, med över 2000 deltagare och hundratusentals åskådare. Kavalkader från städer runt om i landet kan man även se direkt på nationell television.

På kvällen ställer barnen ut sina noggrant rengjorda skor vid dörren eller fönstret, i förväntan på presenter från de tre vise männen. De brukar också lämna lite kakor och mjölk till de vise männen och deras kameler.

Día de los Reyes Magos

Día de los Reyes Magos, trettondagen, är en dag fylld av glädje. Redan i gryningen studsar barnen upp ur sängarna, ivriga att se om de tre vise männen lämnat några gåvor och smakat på godsakerna som lämnades till dem. Därefter sker julklappsöppningen, som är dagens absoluta höjdpunkt!

Roscón de Reyes

Efter julklappsöppningen är det vanligt att avnjuta Roscón de Reyes till frukost. Denna läckra bakelse, som påminner om en jättelik semla, har karamelliserad frukt på toppen som symboliserar de ädelstenar som pryder de tre vise männens kläder.

Inbäddad i tårtan finns två små plastfigurer – en kung och en böna. Traditionen säger att den som finner kungen i sin tårtbit kommer att ha ett år av lycka, medan den som upptäcker bönan får stå för nästa års Roscón de Reyes.

Jullotteri

Under den spanska julen sker två stycken stora lotteridragningar. Allt börjar med ”el gordo” (den feta), ett namn som speglar dess enorma prispott. Det är inte ovanligt att arbetskollegor eller familj går samman för att köpa lotter i hopp om att dela på storvinsten. Man vill inte riskera att stå utanför om turen skulle slå till!

Dragningen i det mindre lotteriet ”el niño” (barnet), äger rum den 6 januari och markerar slutet på julperioden.

Julrean

Den stora julrean börjar dagen därpå, den 7 januari, och butiker lockar med stora rabatter. Även om rean officiellt startar efter trettondagen, smygstartar många någon vecka tidigare.

Om du semestrar i Spanien är denna tid perfekt för att fynda allt från kläder till hemelektronik, och gatorna blir livliga med shoppare som letar efter de bästa erbjudandena.

Vanliga frågor

Hur firar spanjorer jul?

Spanjorer firar ofta jul den 5 och 6 januari, när de tre vise männen anländer. Men julfirande blir också allt vanligare den 24 och 25 december – det är inte ovanligt att barnen får presenter även dessa dagar.

Vad gör man på julafton i Spanien?

På julafton kollar man på kungens tal, äter en stor julmiddag och umgås därefter till in på natten. I vissa spanska hushåll delar man även ut julklappar denna dag.

Vad gör man på juldagen i Spanien?

Juldagen är en lugn familjedag och det är vanligt att träffas och äta en stor lunch, ofta rester från julaftonen.

Vad äter man i Spanien under jul?

Spansk julmat är en riktig upplevelse och skiljer sig mycket beroende på var i landet du befinner dig.

Vanliga inslag under julen är sötsaker som turrón (ett slags nougatgodis), polvorones, nötter och torkad frukt, tårtan Roscón de Reyes, samt ugnsrostade rätter som spädgris, lamm, killing, julstek på fågel, fisk såsom torsk, och olika sorters skaldjur.

Vem delar ut julklapparna i Spanien?

Traditionellt delar de tre vise männen ut julklapparna till barnen natten till den 6 januari. Men att ge julklappar på julafton som i Sverige är också relativt vanligt nuförtiden.

När börjar julrean i Spanien?

Julrean i Spanien börjar ”officiellt” den 7 januari. Många butiker smygstartar dock den redan i början av januari.

Följ oss på Facebook för tips på resmål och mer! ☀️