Hur firar man nyår i Spanien?

Senast uppdaterad: 04/05/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

folk samlade på torg och fyrverkerier mot natthimlen

Undrar du hur man firar nyår i Spanien? I den här artikeln tar vi en närmare titt på typiska spanska nyårstraditioner, både före och efter tolvslaget. ¡Feliz Año Nuevo!

Sammanfattning av nyår i Spanien

Julen i Spanien sträcker sig en längre period än i Sverige, från ungefär 22 december till 7 januari. Däremellan firar spanjorerna in det nya året. Nyårsafton heter ”Nochevieja”, och vanliga inslag i det spanska nyårsfirandet är att:

  • Njuta av en traditionsenlig trerättersmiddag med familjen.
  • Slå på TV:n och följa nyårsfirandet från Puerta del Sol i Madrid.
  • Äta tolv druvor vid midnatt för att välkomna det nya året.
  • Skåla i cava.
  • Fyrverkerier.
  • Många fortsätter därefter festen tills på morgonen.

Observera att Kanarieöarna ligger i en annan tidszon, så här firar man nyår en timme ”senare” i jämförelse med fastlandet.

Carrera de San Silvestre

Den 31 december anordnas det löptävlingar över hela Spanien, där många klär ut sig till tomtar och liknande. Det är något av en tradition innan nyårsfirandet tar vid på eftermiddagen och kvällen.

Nyårsafton

1) Middag

Nyårsafton i Spanien är en tid för att umgås och njuta av god mat. Festligheterna startar redan på eftermiddagen eller tidigt på kvällen, då familjer och vänner möts för att tillbringa årets sista kväll tillsammans.

Kvällen börjar med tilltugg och olika sorters förrätter, ofta bestående av mumsiga kanapéer eller skaldjur som langostinos (stora räkor) eller musslor. Galicisk bläckfisk och enklare mat såsom jamón ibérico (iberisk skinka) eller lokala ostar är också en vanlig syn.

Till huvudrätt är det vanligt med kött- eller fiskrätter. Lechazo (dilamm) är bland annat populärt i centrala Spanien, andra kan välja någon variant på torsk eller piggvar. Allt beror på region och familjetraditioner.

Avslutningsvis följer en söt efterrätt som kan bestå av allt från traditionella spanska desserter till mer innovativa skapelser. Någon form av tårta, frukt och mindre sötsaker som turrón eller polvorones är typiskt.

Fortsätt gärna att läsa om julmat i Spanien.

2) Bänka sig framför TV:n

När middagen närmar sig sitt slut och klockan tickar mot midnatt är det en tradition att bänka sig framför TV:n och följa direktsändningen från nyårsfirandet i Puerta del Sol, Madrid. Här har folk i tusentals samlat sig för att välkomna det nya året.

Det är en festlig show med livemusik och underhållning. Det håller stämningen uppe och underhåller tittarna till långt in på småtimmarna. Innan tolvslaget räknar den stora folkmassan ned sekunderna till det nya året.

3) Tolv vindruvor

Det mest karakteristiska i det spanska nyårsfirandet är när klockan slår tolv slag efter midnatt. Vid varje klockslag som klockan på Puerta del Sol slår äter spanjorerna en druva, alltså totalt tolv druvor, en för varje månad i det kommande året.

vindruvor och cava framställt på bord på nyårsafton

Denna tradition, känd som ”Las doce uvas de la suerte”, är tänkt att bringa tur och lycka för det nya årets månader.

4) Skåla i cava

Efter den sista druvan lyfter spanjorerna sina glas för att skåla i cava, ett mousserande vin från Katalonien. Skålen är ett uttryck för glädje och hopp inför det nya året. Skratten och samtalen ekar i rummen, medan fyrverkerier så smått börjar lysa upp himlen utanför.

Kolla vår artikel där vi går igenom typiska drycker i Spanien.

5) Fyrverkerier

Det är inte ovanligt att himlen över Spanien fylls med ett spektakulärt ljusspel efter midnatt. Raketer och fyrverkerier skjuts hejvilt från balkonger, takterrasser och offentliga platser.

Fyrverkerier är inte lika vanliga i Spanien som i Sverige och kan vara desto mer oorganiserat. Så håll lite extra koll om du går ut efter tolvslaget!

6) Party

Många nattklubbar och restauranger erbjuder speciella nyårsfiranden, och biljetter till dessa evenemang brukar sälja slut långt i förväg. Inträdet kan vara dyrt, men det inkluderar ofta flera drinkar.

Trots att många yngre går ut, stannar de flesta hemma med familjen och ser tolvslaget tillsammans, därefter möter de upp med sina vänner.

7) Churros på morgonkvisten

Efter en lång natt av dans och festligheter söker sig många till en ”churrería” för att njuta av churros. Att doppa de spröda och lassoformade degstängerna i en tjock, varm choklad är det perfekta sättet att avsluta nyårsnatten på och välkomna det nya årets första morgon.

Nyårsdagen

Nyårsdagen är precis som i Sverige en dag för återhämtning. Det är dock vanligt att familjen åter samlar sig för att äta resterna från nyårsaftonens stora middag.

Vanliga frågor

Vad gör spanjorer på nyår?

Spanjorerna börjar ofta nyårsafton hemma tillsammans med familjen, där de njuter av en stor nyårsmiddag. Efter midnatt äter de tolv vindruvor – ett för varje klockslag – och skålar i cava för att välkomna det nya året.

Varför äter man vindruvor på nyår i Spanien?

I Spanien är det tradition att äta tolv vindruvor på nyår, en för varje klockslag vid midnatt, för att välkomna de tolv månaderna i det nya året. Denna tradition anses bringa lycka och välstånd för året som väntar.

Är Spanien och Sverige i samma tidszon?

Ja, även om Spanien ligger betydligt längre västerut än Sverige använder landet till stor del samma tidszon (GMT+1). Detta på grund av praktiska och historiska skäl. Således är nyårsfirandet ”synkat”. Kanarieöarna ligger dock i en annan tidszon, så här firar man nyår en timme ”senare” i jämförelse med fastlandet.

Följ oss på Facebook för tips på resmål och mer! ☀️