Iberiska halvön: vad är det?

Senast uppdaterad: 30/03/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

kullar, hus och hav

Tack vare sin varierande topografi, det fantastiska klimatet, rika historia och gastronomi är den iberiska halvön en av de mest mångsidiga och fascinerande platserna i Europa.

I denna artikel kan du lära dig om den iberiska halvön och upptäcka dess många sidor. Så om du vill se intressant fakta, karta och få tips, fortsätt att läsa!

Om iberiska halvön

Den iberiska halvön – även kallad pyreneiska halvön – ligger i sydvästra Europa och består huvudsakligen av Spanien (85% av ytan) och Portugal. Men även Andorra, brittiskt kontrollerade Gibraltar samt en liten fransk del (Pyrénées-Orientales) i Pyrenéerna.

På spanska heter halvön península ibérica. Namnet härstammar från de gamla invånarna som grekerna kallade för iberer, troligtvis efter Ebrofloden. Halvön sträcker sig från Biscayabukten i norr, till Medelhavet i öst och Atlanten i väst. I söder skiljer Gibraltarsundet halvön från Afrika.

Karta

I denna karta över den iberiska halvön kan du se halvöns läge i Europa och de yttre gränserna.

karta

Fakta

 • Kallas för iberiska- eller pyreneiska halvön
 • På spanska heter den península ibérica
 • Ytan är 582 860 km2
 • Totalt bor cirka 58 miljoner invånare på halvön (2023)
 • Högsta punkten är Mulhacén (Sierra Nevada) på 3 482 m ö.h
 • Bergskedjan Pyrenéerna skiljer halvön från Frankrike
 • Spanien och Portugal ligger på den iberiska halvön
 • Även Andorra, Gibraltar och en liten fransk del (Pyrénées-Orientales) ligger här
 • Gibraltar är ett brittiskt territorium på sydspetsen av halvön
 • Gibraltarsundet skiljer halvön från Afrika
 • De fem största städerna är Madrid, Barcelona, Lissabon, Valencia och Sevilla
 • Viktiga floder är Ebro, Duero, Tagus, Guadiana och Guadalquivir
 • Elva nationalparker återfinns på den iberiska halvön (2023)
 • 67 Unesco-världsarv (2023)

Resmål

Städer

På den iberiska halvön finns många trevliga städer att besöka. De erbjuder en uppsjö av sevärdheter, gastronomi, evenemang och saker att göra.

soldnedgang over stad

Att uppleva allt detta har aldrig varit enklare, eftersom många internationella flygplatser gör dessa städer lätta att nå från olika delar av världen. Här är de tolv största städerna på den iberiska halvön:

 1. Madrid
 2. Barcelona
 3. Lissabon
 4. Valencia
 5. Sevilla
 6. Málaga
 7. Bilbao
 8. Murcia
 9. Valladolid
 10. Alicante
 11. Córdoba
 12. Vigo

Byar

Den iberiska halvön är inte bara hem till pulserande städer, utan även till tusentals charmiga byar som är väl värda ett besök.

Från vitkalkade byar i Andalusien till portugisiska byar med sin berömda kakelkonst och tallrikar, som ofta är dekorerade med vackra mönster. Och glöm inte alla pittoreska bergsbyar och fiskelägen i norr, där tiden verkar ha stannat!

vitkalkade hus

Natur

Den iberiska halvön består av mångfacetterade landskap. Du kan uppleva allt från snöklädda toppar, djupa kanjoner och frodiga skogar till vidsträckta floder, fjordliknande vikar och svepande sandstränder.

Den iberiska halvön sträcker sig över en stor yta och kan stoltsera med imponerande geografiska platser. Punta de Tarifa, beläget i Andalusien, är den sydligaste punkten på halvön. I norr finns Punta Estaca de Bares, som ligger i Galicien och är den nordligaste platsen på halvön.

Cabo da Roca, som ligger i Portugal, är den mest västliga punkten på halvön. Medan Cap de Creus i Katalonien är den östligaste platsen. Dessa platser representerar halvöns yttre gränser.

Berg

På den pyreneiska halvön möter du några av Europas mest hisnande berg. Pyrenéerna sträcker sig från öst till väst och erbjuder många naturområden för en aktiv semester.

Men det är inte bara Pyrenéerna som är värt att besöka. De Kantabriska bergen – en utlöpare från Pyrenéerna – i norra Spanien är lika spektakulär med nationalparken Picos de Europa och sina grönskande dalar.

snöklädda berg och gröna dalar

Längre söderut ligger Sistema Central, som sträcker sig genom mellersta Spanien. Och talar vi om höga toppar, så måste vi nämna Sierra Nevada i södra Spanien. Här kan du hitta den högsta toppen på halvön, Mulhacén, som bjuder på utsikt som du sent kommer att glömma!

Kika gärna i vår artikel om spanska berg där vi går in i detalj.

Stränder

Den iberiska halvön har ett brett utbud av stränder längs sina kuster. Semesterorterna har sandstränder med alla bekvämligheter, medan de vilda sandstränderna och vikarna längs norra Spaniens kust erbjuder en mer naturnära upplevelse.

palmer och strand

Spanien har fått utmärkelsen för flest antal blå flagg-stränder i världen i över 30 år, vilket visar på höga krav på service, säkerhet och renhet. Portugal har en dramatiskt vacker kustlinje som vetter mot Atlanten och erbjuder fantastiska surfmöjligheter.

Tillsammans med det underbara klimatet, är kustremsorna i Spanien och Portugal perfekta resmål för en avkopplande semester.

Mesetan

På var sin sida av bergskedjan Sistema Central sträcker sig La Meseta, en högplatå som täcker stora delar av centrala Spanien. Platån har en genomsnittlig höjd på cirka 600-700 meter över havet med heta somrar och kalla vintrar.

Detta är en viktig plats för jordbruket i Spanien och du kommer se många grödor och boskap på högplatån. Så om du är intresserad av det rurala Spanien och livet på landet, är detta en plats du inte får missa.

Floder

Den pyreneiska halvön har flera viktiga floder som spelar en viktig roll för dess ekosystem och samhällen. Två av de största floderna är Tajo och Ebro. Tajo flödar genom centrala och södra Spanien innan den mynnar ut i Atlanten nära Lissabon i Portugal.

flodfåra

Ebro, å andra sidan, rinner genom norra Spanien och är den största spanska floden. Den mynnar ut i Medelhavet och har en viktig roll för bevattnings- och jordbruksindustrin i regionen.

Andra viktiga floder inkluderar Duero, Guadiana och Guadalquivir, som också bidrar till regionens biologiska mångfald och ekonomi.

Historia och kultur

Historien på den iberiska halvön är lång och dramatisk, där flera mäktiga riken härskat genom årtusendena, vilket givetvis lämnat otaliga historiska skatter. Många av dessa är idag utsedda till världsarv av Unesco och perfekta sevärdheter att upptäcka under semestern.

Sevärdheter inkluderar katedraler, kyrkor, palats, torg, slott, ringmurar, romerska guldgruvor som Las Médulas, fästningar, akvedukter, moskéer och mycket mer.

Några av världens äldsta grottmålningar har dessutom hittats på den iberiska halvön. Ett exempel på detta är i Altamiragrottan i norra Spanien, utanför Santillana del Mar.

För att verkligen komma nära inpå och ”leva” historien brukar vi tipsa om att vandra Camino de Santiago. Olika leder, så kallade ”caminos”, finns i Portugal och Spanien, både i söder och norr.

Gastronomi

Den iberiska halvöns kök är en kulinarisk upplevelse tack vare dess rika utbud av råvaror från slätter, kust, dalar och berg. Gastronomin har utvecklats genom många kulturella influenser genom årtusenden.

Mat

Mat är en viktig del av den iberiska kulturen och varje region har sin egen gastronomiska tradition. Fisk- och skaldjur, grönsaker, frukt, nötter, ost, ris, kött och olivolja utgör själva basen, men det är inte ovanligt med mer exotiska inslag (som kryddor).

Även om stora skillnader finns beroende på vart du reser, är en stor del av gastronomin typisk medelhavskost. Detta kan dock skilja sig inåt landet och i de norra regionerna. Där ligger mer fokus på kött och mejerier.

bläckfisk och potatis

Eftersom köket på halvön är så pass varierande väljer vi att inte nämna några rätter i denna artikel. Istället rekommenderar vi dig att läsa vår guide till typisk spansk mat för att se konkreta exempel.

Dryck

På den pyreneiska halvön finns ett stort utbud av traditionella drycker med tusentals år på nacken. Ett exempel på detta är rödvinet från La Rioja och Ribera del Duero. Sherry – ett starkvin från Andalusien – är också en typisk dryck.

Den friska äppelcidern från Asturien är en dryck som representerar halvöns norra regioner väl. Och missa inte heller cavan eller vermouth från Katalonien!

På den portugisiska sidan av floden Douro tillverkar portugiserna det söta portvinet. Vi måste även slå ett slag för kaffet på den iberiska halvön, som är kraftfullt och perfekt för att vakna till på morgonen.

Väder

Klimatet på den iberiska halvön varierar betydligt. Södra delen har ett av Europas bästa klimat, med varma temperaturer och solsäkert väder som attraherar badsugna turister.

Speciellt Costa del Sol (solkusten) i Spanien är känd för sina över 300 soldagar per år, vilket lockar många svenskar att köpa hus längs kusten. Även flera områden i Portugal är mycket solsäkra, vilket är en faktor till varför många pensionärer väljer att bosätta sig där.

Klimatet på halvöns mittdel är typiskt för inland med heta somrar och kalla vintrar. Den norra delen av halvön har ett mer oförutsägbart klimat, men det är oftast ganska bra och stabilt väder under sommarmånaderna. Dessutom är det inte lika fuktigt som längs de östra och södra kusterna.

Att resa hit

Avslutningsvis vill vi lyfta att det är enkelt att resa till och på den iberiska halvön, vilket såklart bidrar till varför det är ett så populärt resmål. De flesta större städer har internationell flygplats. De största finns i Barcelona, Madrid, Lissabon och Málaga.

Spanien och Portugal har dessutom en välutvecklad infrastruktur med ett omfattande nätverk av tåg- och vägar som gör det lätt att resa runt i länderna.

Spanien har till exempel ett av världens största nätverk av höghastighetståg, vilket gör det möjligt att snabbt och enkelt resa mellan städerna. Portugal har också en bra järnvägsförbindelse och det går att ta tåget från Lissabon till Porto på bara några timmar.

Bussförbindelserna mellan olika platser är omfattande och många företag erbjuder billig och pålitlig transport. Både Spanien och Portugal är anslutna på ett bra sätt till Europas motorvägsnät och det är enkelt att resa dit från andra länder.

Följ oss på Facebook för tips på resmål och mer! ☀️