Islas Cíes: paradisöar i nordvästra Spanien

Senast uppdaterad: 04/05/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

beatriz blickar ut över vit sand och turkost vatten på islas cies (ciesöarna)

Har du hört talas om Islas Cíes (Cíesöarna på svenska) som ligger längs Galiciens kust i nordvästra Spanien?

I denna del av Spanien finns en rad pittoreska öar, där många har statusen ”Atlantisk nationalpark”. I den här artikeln riktar vi strålkastarljuset mot paradisöarna Islas Cíes, som för ens tankar till Karibien!

Namn förekommer på både spanska och galiciska i artikeln. Ute på öarna kan det även vara skyltat på galiciska.

Vad är Cíesöarna?

Islas Cíes är tre öar i Spanien som är en del av nationalparken ”Islas Atlánticas de Galicia”. Denna ögrupp ligger i mynningen av Ría de Vigo (fjord) i södra Galicien och består av Monteagudo, do Faro, San Martiño samt några holmar.

På öarna finns kritvita sandstränder, klart turkost vatten, vandringsleder, fyrtorn samt rik flora och fågelliv. På sommaren är de omtyckta utflyktsmål bland både lokalbefolkningen och turister.

Öarna

Cíesöarna har genom århundradena varit bebodda av eremiter, romare, adeln, munkar och pirater. Romarna kallade dem för ”gudarnas öar” – och det kanske målar upp en bild av den skönhet de faktiskt besitter. Långa, kritvita sandstränder med turkosblått vatten för ens tankar till Karibiens kuster.

En snabb genomgång av huvudöarna:

  • Monteagudo: Den norra ön som är känd för sina klippiga landskap. Det är till piren på denna ö som man anländer med färjan från till exempel hamnstaden Vigo.
  • do Faro: Rodasstranden och en stenbro binder samman Monteagudo med do Faro, som ligger i mitten av ögruppen. Här finns flera fyrtorn, vandringsrutter och en liten camping.
  • San Martiño: Den södra ön, som är mindre besökt och ligger lite frånkopplad. Det finns också bara en strand på ön, som dock är magiskt vacker! Turbåtarna går ej till San Martiño.

Aktiviteter

Strandliv

På Islas Cíes är antalet stränder begränsat, men de som finns räknas bland de vackraste i Galicien, med en inramning av vit sand, turkost vatten, klippor, gröna barrträd och ankrade båtar.

vy över playa de rodas på islas cies med ankrade båtar i bukten

Stranden Rodas, som sammankopplar Monteagudo med do Faro, har blivit utnämnd till ”världens vackraste” av flera resemagasin. Visst, den är fantastisk, men i vårt tycke kan man stanna till en stund för att därefter leta sig vidare.

På Monteagudo finns endast en större strand i form av Playa de Figueiras. På do Faro hittar du förutom Playa de Rodas stränder som Playa de Bolos och Playa de Nuestra Señora. Den södra ön i ögruppen har endast en strand, Playa de San Martiño.

Vårt tips är att bege sig mot den södra änden av Rodas, eftersom många besökare tenderar att samla sig där båtarna lägger till. Och såklart är det kallare vattentemperaturer än i södra Spanien, då vi befinner oss ute på Atlanten i norr.

Vandring

Båda öarna do Faro och Monteagudo erbjuder flera vandringsrutter med vackra utsikter och möjlighet att utforska floran och faunan. Lederna slingrar sig uppåt mot fyrtorn och utsiktsplatser, där du kan stanna upp och skåda ut över den västra kusten, med vågor som bryter mot klipporna nedanför.

tjej som vandrar på stig mot rodasstranden

Ruta del Faro do Peito, som sträcker sig 2,5 km enkelväg, och Ruta del Alto de Príncipe, en 1,7 km lång led som går till en utsiktsplats, är två populära vandringsalternativ på den norra ön (do Faro).

På mittenön, de Ons, lockar en annan led, Ruta del Faro de Cíes, som är 3,5 km enkelväg och tar dig brant uppför till ett fyrtorn med vidunderliga vyer över Atlanten och Vigo-fjorden.

Fågelskådning

Uppe bland klipporna kan du ibland stöta på små trähytter, utformade som skydd för fågelskådare. Dessa hytter är strategiskt placerade längs vandringslederna. Ett exempel på det är Observatorio de Aves do Alto da Campá på do Faro, vilket är ett perfekt stopp för att spana på fågellivet!

Faciliteter

Faciliteterna på öarna är begränsade, med bara några få enkla restauranger som ofta snabbt blir fullsatta under högsäsongen. Den största restaurangen hittar du vid piren där båtarna släpper av besökarna.

Det kan vara en bra idé att packa med sig en matsäck på galiciska delikatesser, men kom ihåg att ta reda på skräpet! Glöm inte heller att ta med dig nog med vatten som räcker för hela dagen.

På do Faro kan man faktiskt övernatta på en liten camping, men den kräver bokning långt i förväg. En liten dagligvarubutik, som dock har dyra ”öpriser”, ligger intill den. Toaletter finns tillgängliga vid vägen Ruta del Faro som går ovanför campingen.

Att ta sig hit

Båtar till Islas Cíes avgår från bland annat hamnstäderna Vigo, Baiona samt Cangas. Öarna har som sagt nationalparksstatus. För att värna om deras känsliga ekosystem och säkerställa en hållbar turism, råder en begränsning på 1 600 till 1 800 besökare dagligen under högsäsongen (15/3 till 15/9).

Därför måste du söka och få beviljat ett intyg hos det lokala galiciska styret innan du kan köpa biljetter. På deras officiella webbplats kan du söka intyget och läsa mer om vad som gäller. Under lågsäsong går det endast att besöka Cíesöarna i grupp.

För ytterligare information om dessa öar, besök gärna den officiella webbplatsen för Galiciens turistbyrå. Där hittar du fler bilder, videoklipp och kartor.

Sammanfattning

Summa summarum är Islas Cíes helt klart värda lite extra möda. Se till att få intyget klart och köpa biljetterna, packa allt du behöver, ställ väckarklockan, få en god natts sömn och ge dig sedan ut i gryningen mot båtarna – allt för en dag med upplevelser på ”gudarnas öar”.

Följ oss på Facebook för tips på resmål och mer! ☀️