Guide till Kantabrien i norra Spanien

Senast uppdaterad: 24/02/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

bea blickar ut över berg från utsiktsplats

Känner du till Kantabrien i norra Spanien? Det är en liten spansk region, med både storslagna kustlandskap och mäktiga berg. Vi har rest mycket i dessa trakter och vill dela med oss av våra bästa tips.

I denna guide kan du bland annat läsa om resmål, naturen, gastronomin, hur du reser hit, vilken årstid som passar bäst och mer. Välkommen att upptäcka mysiga Kantabrien!

Om Kantabrien

Kantabrien är en liten autonom spansk region som ligger längs Biscayabukten i norra Spanien. Den är granne med Asturien i väst och Baskien i öst. I söder skiljer de Kantabriska bergen regionen från Kastilien och León.

Topografin är kuperad med höga berg och djupa dalar som sprudlar av grönska. Flera viktiga spanska floder mynnar ut vid kusten, som har många fina stränder och pittoreska samhällen.

Sammanfattande fakta

 • ”Cantabria” är det spanska namnet
 • 580 229 invånare (2018)
 • Yta: 5 321 km2
 • Huvudstaden är Santander
 • Högsta toppen är Torre Blanca (2 615 m) i Picos de Europa

Tio sevärdheter i Kantabrien

 1. Altamiragrottan
 2. Byn Santillana del Mar
 3. Cueva el Soplao
 4. El Capricho av Gaudí
 5. Den modernistiska rutten i Comillas – elva unika sevärdheter
 6. Magdalena-palatset i Santander
 7. Liébana-dalen (i nationalparken Picos de Europa)
 8. Bron El Puente Mayor, i byn Liérganes
 9. Linbanan i Fuente Dé
 10. Fyrtornet Faro del Caballo

Resmål

I Kantabrien finns många trevliga och mångfacetterade resmål längs Biscayabukten och i inlandet. Nedan följer en sammanfattning:

Santander

Den enda ”storstaden” i Kantabrien är Santander, som är ett utmärkt semestermål med stadsliv med strandhäng. Staden ligger i en av Spaniens vackraste bukter och har många sevärdheter, restauranger, tapasbarer, nattliv och ett härligt folkliv.

vy över småbåtshamn och byggnader längs en kaj

Längs stadskusten sträcker sig stränder som ligger ett stenkast från all liv och rörelse i centrum. Reser du med barn? Då är Santander ett av norra Spaniens bästa resmål.

Castro-Urdiales

Castro-Urdiales är en liten semesterort som ligger cirka 30 km väster om Bilbao i Baskien. Njut av stränderna, charmiga fiskrestauranger och den mäktiga gotiska kyrkan, som blickar ut över småbåtshamnen.

Santoña

Santoña är en mysig liten stad, omgiven av sandstränder och spektakulära vandringsleder (till Faro del Caballo). Ta färjan över till Laredo eller besök exempelvis Playa de Berria till fots. Detta är ett utmärkt resmål för en strandsemester.

Ansjovisen från Santoña är dessutom väldigt typisk att äta, så att beställa in en ”tapa” med den som huvudingrediens är ett måste!

Noja

Noja ligger strax väster om Santoña och är ytterligare ett trevligt strandresmål. Här hittar du stränder som Playa de Ris, Playa del Cuarezo och populära Playa de Noja. Många semesterboenden och traditionella restauranger finns i semesterorten. Även ett par campingar ligger strax utanför.

Somo

Somo ligger på andra sidan av Santanderbukten och är en strandort med påtaglig surfkultur. Den långa stranden med sanddynen utanför Somo sträcker sig flera kilometer förbi samhällen.

surfbräda uppdragen på stranden

Färjorna (Los Reginas) förbinder Somo med Santander så det är smidigt att färdas över bukten. Ett tips är att vandra österut längs kusten på Camino del Norte (en led på Camino de Santiago) till Playa de Langre. Packa en matsäck och spendera dagen här!

Utanför Somo finns många idylliska boenden på landsbygden, som passar för dig som vill bo lite avsides med samtidigt kunna besöka Santander.

Santillana del Mar

Santillana del Mar är en av de vackraste byarna i Spanien och ett populärt resmål. I centrum är biltrafik förbjuden och längs kullerstensgatorna finns mycket sevärt. Byn är fylld av historiska byggnader och många mysiga hotell. Restaurangutbudet är också helt okej.

by med stenbyggnader

Strax utanför Santillana del Mar finner du Altamira-grottan och besökscentret.

Suances

Suances är en typisk semesterort med en riktigt fin strand, Playa de La Concha. I väster, bakom en klippa, kan du också besöka mer “vilda” Playa de Los Locos. Se upp med tidvattnet!

Comillas

Comillas är en liten stad som ligger vid naturreservatet Oyambre. Trots att staden är liten finns det sevärdheter så det räcker och blir över. En modernistisk rutt tar dig förbi kulturskatter som El Capricho, ett av Gaudís verk i norra Spanien. Ta en rundvandring och koppla därefter av på stranden.

På kvällen kan du njuta av god fisk- och skaldjur på restaurangerna nere vid hamnen.

San Vicente de la Barquera

Om du fortsätter från Comilas genom naturreservatet Oyambre – förbi våtmarker, campingar, långa sandstränder och gröna ängar – når du till slut San Vicente de la Barquera.

Denna stad är byggd vid en flodmynning, och långt bort i den södra horisonten ser du hur Picos de Europas toppar dramatiskt reser sig. Det finns kanske inte så mycket att se i själva staden, men San Vicente är en bra utgångspunkt för att uppleva storslagna landskap, stränder och god havsmat.

Sugen på ett vandringsäventyr? En annan pilgrimsled i Spanien, Camino Lebaniego, har detta som startpunkt och fortsätter genom sagolandskapen till Potes i Picos de Europa.

Potes

Om vi förflyttar oss söderut till nationalparken Picos de Europa når vi ett bra resmål för en aktiv semester: Potes. Det är en idyllisk by med rustika stenhus och broar – omgivningarna består av mäktiga bergstoppar och djupa, grönskande dalar. För att utforska nationalparken är Potes en perfekt utgångspunkt!

potes invaggad i grönska nedanför berg

Liérganes

Ett annat tips är Liérganes, cirka 30 minuter med bil sydöst om Santander. Byn, som för ens tankar till ”Fylket” i Sagan om Ringen, passar dock bättre för en dagsutflykt.

Natur

Det som slår en på resande fot i Kantabrien är den fylliga grönskan och närheten mellan hav och berg. De kantabriska bergen, en viktig spansk bergskedja, sträcker sig genom regionen med flera spektakulära naturområden. Kustlinjen är inte mycket sämre, med sina vilda stränder och pittoreska samhällen.

Picos de Europa

Nationalparken Picos de Europa är ett av våra absoluta favoritresmål i Spanien. Området sägs ha fått sitt namn efter de karakteristiskt spetsiga topparna som syns från havet. När dåtidens sjöfarare anlände med båt från Amerika var topparna ett av de första landmärkena som de såg.

vandringsled genom grönska nedanför berg

Picos de Europa är utan tvekan en av de mest förtrollande platserna på den iberiska halvön, som sträcker sig över tre regioner. Liébana-dalen – präglad av dess idylliska höga toppar, bördiga dalar, blommande ängar och floder som speglar sig i skogsdungarna – utgör den kantabriska delen.

Liébana passar bra för en naturnära semester med många aktiviteter. Vad säger du om vandring, campa, klättra, kajak, ta linbanan i Fuente Dé, eller till och med fiska? Här kan du göra allt det och mycket mer.

Några exempel på mysiga byar är Potes, Cahecho eller Lon. Förutom dessa, finns ännu mindre byar där du kan boka logi i traditionella casas rurales. Om du vill åka iväg på bilsemester i norra Spanien, kika närmare på Picos de Europa och Liébana-dalen!

Saja-Besaya

Saja-Besaya är ett stort naturreservat med stora ekskogar, djurliv, dalar och många vattendrag (bland annat Río Saja och Río Besaya). Hit hittar inte många turister, och denna plats är ett värdigt alternativ till Picos de Europa.

Det är speciellt vackert i Saja-Besaya på hösten; när luften är krispig, träden klär sig i gult och rött och det porlar friskt i bäckarna.

Kusten

Från Picos de Europa, är det cirka 4 mil ut till kusten som löper 220 km längs Biscayabukten. Den har mer än 90 officiellt erkända stränder – och några av dem räknas definitivt till de bästa stränderna i norra Spanien.

klippor kring en lång sandstrand

Upptäck allt från badstränder med alla faciliteter, milslånga sandstränder, citystränder, undangömda laguner och mer utmanande ställen för surfaren. Kom dock ihåg att det kan vara något kyligare i Biscayabukten jämfört med i Medelhavet.

Oyambre

Till sist, missa inte heller det kustnära naturreservatet Oyambre, som är ett fint utflyktsmål med rik fauna, semesterhus, campingar och flera sandstränder (som Playa de Oyambre). En bonus är utsikten över de snöklädda topparna i Picos de Europa.

Historia och kultur

Kantabrien har varit bebodd sedan förhistorisk tid och idag finns mycket som berättar om det förflutna. Flera grottor med målningar, keltisk kultur, romerska bosättningar, kyrkor i bergen och modernare palats ger ett annorlunda perspektiv på spansk kultur.

Altamiragrottan

Högre upp i artikeln kan du se exempel på historiska sevärdheter i Kantabrien. Vi måste dock lyfta grottmålningarna i Altamira, en av Spaniens mest intressanta sevärdheter.

Denna plats är ett UNESCO-världsarv och känd som ”grottmålningarnas Sixtinska kapell”, med utmärkt bevarade målningar av bison, hästar, rådjur och vildsvin i ockra, svart och rött.

Själva grottorna är för närvarande stängda då de har skadats på grund av det stora antalet besökare. Det finns emellertid en utomordentlig replika och ett museum som gör ett besök väl värt det.

Gastronomi

Köket i Kantabrien är varierat med menyer som följer de påtagliga säsongerna i norra Spanien. Råvarorna är av högsta kvalitet och många delikatesser kommer från byar i djupa dalar eller från hamnar längs kusten.

grillat kött på tallrik

Regionen är stolt över det som den producerar och fokus ligger främst på det småskaliga. Det syns på resande fot i Kantabrien, då lokala varor ofta har en framhävande plats i butikerna.

Till skillnad från övriga Spanien, där risrätter eller olivolja ofta utgör basen i matlagningen, är det vanligare med mustiga bergsgrytor som Cocido Montañes, kött, smör och ost.

Mat att prova

Ost är väldigt typiskt i Kantabrien och idag har många fått ”skyddad ursprungsbeteckning” på grund av sin höga kvalitet och goda smak. Några av Spaniens bästa ostar kommer från regionen.

På bördiga sluttningar inåt landet går djuren på grönbete året runt. Idag säljer många butiker paket, med små ostar från regionens alla håll och kanter, så att man kan prova sig fram till sin favorit. Testa gärna blåmögelosten Picón Bejes-Tresviso.

Ansjovisen från Santoña är också vida känd och går att finna i butiker över hela Spanien. Vår favoriträtt från Kantabrien är dock utan tvekan rabas, friterad bläckfisk som passar bra tillsammans med en kall öl.

rabas på tallrik

Glöm inte att slå dig ner i en asador, en grillrestaurang med kött som specialitet. Hitta helst denna restaurang i en rustik bergsby för den där rätta känslan och unna dig carne a la brasa: grillat kött över öppen eld. Oxe, lammracks, vildsvin, entrecôte eller rådjur, det är bara att välja!

Dryck

Kanske ackompanjerar du måltiden med den lokala och naturliga äppelcidern? Och smält maten med en Orujo från Liébana-dalen, vilket liknar en örtsnaps. Potes-byn anordnar bland annat en Orujo-festival varje år.

Efterrätter

Avslutningsvis vill vi rekommendera quesada pasiega, en typ av ostkaka, som är en av de mest kända efterrätterna. En annan god efterrätt är sobao, typ en sockerkaka fast mindre. Det är enkelt att ta med sig den till stranden som ett gott litet mellanmål.

Läs gärna mer om Spaniens gastronomi i följande artiklar: typisk spansk mat, spanska efterrätter, drycker i Spanien samt om kaffe i Spanien.

Att resa hit

I dagsläget finns det inga direktflyg till Kantabrien. För att resa från Sverige är det enklast att flyga till Santanders flygplats med mellanlandning i Barcelona eller Madrid.

Tåg och buss från större spanska städer till Kantabrien är möjligt, men det tar lång tid. Det är lämpligt att besöka regionen under sommaren då vädret är bäst och mest stabilt.

Dela artikeln