Las Médulas: romarrikets guldgruva

Senast uppdaterad: 14/04/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

rödaktiga klippor och grönska

Las Médulas, i närheten av staden Ponferrada, var för 2000 år sedan det romerska rikets viktigaste guldgruva. Idag kan du göra en utflykt hit och uppleva detta säregna landskap. Upptäck denna fascinerande plats i nordvästra Spanien i vår artikel.

Vad är Las Médulas?

Las Médulas är en historisk gruvplats i den spanska regionen Kastilien och León, i vindistriktet El Bierzo, i nordvästra Spanien. Denna plats var en gång i tiden en av de viktigaste och största guldgruvorna i det romerska riket.

rödaktiga klippformationer

Den romerska gruvdriften har efterlämnat ett spektakulärt landskap av rödaktiga sandstensformationer. Las Médulas är idag ett populärt turistmål och lockar framförallt spanjorer, portugiser och fransmän. Sedan 1997 finns området på Unesco:s världsarvslista.

Karta

På kartan nedanför kan du se var denna plats ligger i Spanien.

karta

Brytningen

De rödfärgade klipporna i Las Médulas är ett direkt resultat av den brytningsmetod som romarna använde sig av.

Tekniken kallades för ruina montium – ”riva berget”. Först grävde de små tunnelnätverk och släppte därefter ner vatten under tryck, vilket bokstavligen rev ner berget. Av rasmassorna kunde de sedan skilja guld från övrigt material.

rödaktig klippa

För att kunna bryta på detta vis behövde de kopiösa mängder vatten. Romarna byggde över 400 km av kanalsystem – vissa upp till 100 km långa – för att leda vatten från bergen. Väl vid gruvorna uppförde de stora vattenreservoarer.

Flera sträckor med kanaler och akvedukter är välbevarade och går att uppleva tillsammans med en guide. Summa summarum medverkade över 60 000 för att få guldbrytningen att gå runt, som pågick i sisådär 250 år.

Utflyktsmål

Via vandringsleder kan besökaren uppleva bergens spektakulära former. Det finns även ett besökscenter, i byn Carucedo, och informationsskyltar där du kan lära dig mer om romarnas verkande.

Dessutom hittar du iordningställda picknickbord och utsiktsplatser runt om i området. Om du vill ta in det mäktiga landskapet gör du det bäst från utsiktspunkten Mirador de Orellán.

klippa

Området har vacker natur med hundraåriga stenekar, kastanjer och ett rikt djurliv. Kontrasten mellan det gröna och röda är iögonfallande. Att besöka Las Médulas är en fantastisk upplevelse för både historieentusiaster och naturälskare!

Om du vandrar El Camino

Om du gör en pilgrimsvandring i Spanien (Camino Francés i detta fall) och väljer att lägga en vilodag i Ponferrada, kan det vara trevligt med en dagsutflykt till Las Médulas.

Du kan enkelt ordna en utflykt via lokala resebyråer eller hyra bil själv. Från Ponferrada tar det cirka 30 minuter med bil. Stannar du i León eller Astorga är det också möjligt med en utflykt hit, även om sträckan blir lite längre.

När är det bäst att besöka platsen?

Regionen har ett typiskt inlandsklimat med heta somrar och kalla vintrar. Således är alla årstider förutom vintern och mitt under högsommaren bra tillfällen.

Att resa hit

Avslutningsvis, om du vill resa hit från Sverige är det enklast att flyga till Madrid och ta höghastighetståget AVE till León (tar ungefär 2 timmar). I León kan du därefter hyra bil. En annan möjlighet är att flyga direkt till León med mellanlandning i Barcelona.

Dela artikeln