Vad är mesetan i Spanien?

Senast uppdaterad: 23/05/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

utsikt över mesetan

I denna artikel berättar vi om mesetan i Spanien (La Meseta). Om du vill lära dig mer om denna till synes oändliga spanska högslätt – som sträcker sig över flera regioner och på en enorm yta – har du hittat rätt. Läs vidare!

Kort om mesetan

Mesetan, ”La Meseta Central” på spanska, är en höghöjdsplatå i centrala Spanien. Mesetan delas i mitten av de Kastilianska skiljebergen, Sistema Central. Submeseta norte är delen i norr och submeseta sur sträcker sig söder om bergen.

Till slut övergår platån i berg på nästan alla fronter. I norr i de Kantabriska bergen, i öst i de iberiska bergen och i söder i Sierra Morena. Även i väst, på gränsen till Galicien, skiftar terrängen till mer kuperad. Duerofloden utgör där en naturlig gräns mot Portugal. Läs mer i vår artikel om berg i Spanien.

Karta

Här kan du – på ett ungefär – se hur platån breder ut sig på den iberiska halvön. Lägg märke till Sistema Central som delar mesetan i en nordlig och sydlig del.

karta mesetan

Fakta

  • Namn: Meseta Central (eller helt enkelt ”La Meseta”)
  • Yta: cirka 400 000 km2
  • Genomsnittlig höjd: 650 m.ö.h
  • Klimat: Inlandsklimat
  • Regioner: Kastilien och León, Kastilien-La Mancha, Extremadura samt Madrid

Terräng

La Meseta är känd för sina vidsträckta vidder, dalar, kullar och jordbrukslandskap, som ibland kan verka lite enformiga. Landskapen är särskilt vackra på våren när vallmoblommor lyser upp de grönskande fälten.

öppna landskap

På mesetan finns även större bergskedjor, skogsområden och långa floddalar med rik flora och fauna. Men mestadels karakteriseras platån av de flacka högslätterna där du kan se många storkfåglar.

Ofta blåser det friskt och spanjorerna utnyttjar detta med vindkraft. Det är inte ovanligt att se vindkraftverk – och dessutom solcellsanläggningar – lite varstans.

Jordbruk

De enorma markerna är särskilt lämpade för odling av spannmål, frukt och grönsaker. Jordbruket spelar en viktig roll för regionernas ekonomi och har en lång historia. Bönder på mesetan odlar ett brett utbud av vete, korn, vindruvor, oliver, solros och grönsaker.

De stora fälten ger också gott om utrymme för betande djur som grisar, kor, lamm och getter. Högkvalitativt kött och mjölk kommer från mesetan.

Tack vare råvarorna och traditioner gör lokala ostmakare även några av de mest typiska spanska ostar, såsom queso manchego. Vinodling är dessutom vanligt och några av Europas bästa vindistrikt sträcker sig längs Duerofloden (mer nedan).

Historia

La Meseta har under århundradena varit en plats med många mäktiga riken. Otaliga strider har ägt rum och kvar idag finns historiska skatter från dessa perioder.

Upptäck katedraler, romerska broar, akvedukter, sagoslott, palats, pilgrimssjukhus, imponerande gotiska byggnader och mycket mer. Om du vill uppleva historia och autentiska spanska traditioner är mesetan ett utmärkt resmål.

torg, uteservering och katedral i bakgrunden

Befolkning

Mesetan är till stor del glesbefolkad, och många unga väljer att söka lyckan i de större städerna. Men utspridda över platån finns tusentals, om inte tiotusentals, medeltida byar som osar av charm. Vi älskar att färdas med bil och upptäcka dessa på måfå!

Som resmål

Mesetan är outforskat resmål för många svenskar, vilket är synd. Kanske kan vi göra så att fler får upp ögonen för detta område. Vi vet vilken potential som finns.

Njut av prisvärda spanska maträtter, vin i världsklass, historiska sevärdheter och fin natur. För att inte tala om alla vandringsleder och cykelvägar – till exempel finns många övergivna järnvägsspår som spanska staten omvandlar till jättefina gröna vägar (Vías Verdes).

via verde

Visst, det finns ingen kust, men om du vill svalka dig i sommarhettan rinner några av Spaniens största floder fram på mesetan med flodstränder, vattenfall och små sjöar.

Ett stort plus är att det inte alls är lika turistigt i denna del av Spanien som på vissa håll i söder. Därför får du verkligen en genuin semesterupplevelse. För tips på specifika resmål, se städerna en bit nedanför. Dessa är bra utgångspunkter.

Upptäcka mesetan

Om du vill uppleva mesetan under semestern skulle vi säga att det är bäst att göra på följande vis:

Vandra på El Camino

För att verkligen upptäcka mesetan finns det knappast något bättre sätt än att vandra längs Camino de Santiago.

Börja gärna i staden Burgos på Camino Francés, så har du drygt 310 km på dig att utforska platån till fots, som sträcker sig ända till Galicien. Vem vet, kanske blir du inspirerad att fortsätta hela vägen till katedralen i Santiago?

En annan camino, Vía de la Plata, kommer söderut från Sevilla. På denna led kan du följaktligen lära känna den sydliga delen.

Bilsemester

Ytterligare ett sätt att uppleva höghöjdsplatån är på en bilsemester. Kör till städer, byar där tiden verkar ha stått still, imponerande natur och små kyrkor långt ute på landsbygden. Prova traditionell mat och njut av goda spanska efterrätter.

Ta dagen som den kommer helt enkelt. Du kan boka supermysiga casas rurales, historiska Paradores eller pensionat under vägens gång.

Vanliga frågor och svar

Hur reser man hit?

Du kan nå mesetan genom att flyga till Madrid. Därefter kan du antingen hyra bil (det kan vara mycket trafik på väg ut från Madrid), ta snabbtåg (det enklaste alternativet) eller buss till önskad destination.

Vårt tips är att åka direkt till någon av Madrids större tågstationer – Chamartín eller Atocha – och ta tåg till städer som Toledo, Ciudad Real, Segovia, Valladolid eller Léon. Detta beror dock på om du vill upptäcka den södra eller norra delen. Sedan kan du hyra bil i någon av dessa städer.

Hur är vädret?

På mesetan råder mestadels ett inlandsklimat. Sammantaget innebär det: kalla vintrar, varma somrar, ibland rikligt med nederbörd, ibland lite. Det förekommer längre perioder av torka.

Den norra delen är ett av Spaniens kallaste områden under vintern. Stora delar av den södra platån går ibland under benämningen ”España seca”, vilket betyder ”det torra Spanien”.

soldnedgång över kullar på mesetan

Som ett resultat av det kontinentala läget kan dygnstemperaturer skifta rejält. Under sommaren kan det vara +38 på dagen och kyla av till +10 på natten. Vilket i och för sig ändå är rätt så skönt.

Under vintern kan de bli upp mot +15 på dagen och flera minusgrader på nätterna. Det är inte ovanligt att det snöar ett par dagar, nån vecka, per säsong.

Vilka städer ligger på La Meseta?

Nedanför kan du se exempel på några större spanska städer som ligger på mesetan.

StadBefolkning (2019)
Madrid3.26 miljoner
Valladolid298 412
Burgos175 821
Albacete173 329
Salamanca144 228
Léon124 303
Guadalajara85 871
Toledo84 873
Palencia78 412
Ciudad Real74 746
Zamora61 406
Ávila57 744
Cuenca54 690
Segovia51 674
Soria39 398

Vilka är de viktigaste floderna på La Meseta?

Mesetan är hem till flera stora spanska floder, vilka skapar ”mikroklimat” i form av floddalar med bördig natur. Här följer tre exempel:

  • Río Tajo
  • Río Duero
  • Río Guadiana

Följ oss på Facebook för tips på resmål och mer! ☀️