Palats, fästningar och slott i Spanien

Senast uppdaterad: 11/06/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

vy över castillo de coca med sin djupa vallgrav

Den iberiska halvön har ett långt och stridslystet förflutet med många mäktiga kungadömen som har härskat genom årtusendena. Därför finns det många spektakulära palats, fästningar och slott i Spanien, både de som är flera tusen år gamla och nyare konstruktioner.

I denna artikel tar vi en närmare titt på några typiska landmärken – allt från medeltida slott, stora komplex, till mäktiga palats. Välkommen!

Observera att det finns MASSOR av slott, fästningar och palats i Spanien – stora som små. Varje autonom region har sina egna sevärdheter. Nedan är endast en kort sammanfattning samt några av våra personliga favoriter.

Palacio Real de Madrid

Det kungliga 1700-talsslottet i Madrid ligger i hjärtat av den spanska huvudstaden och är ett av de största i Västeuropa. Idag är slottet den officiella residensen för den spanska monarken, även om det främst används för statliga ceremonier och officiella evenemang.

stort torg med kungligt slott i bakgrunden

Palatsets imponerande fasad är bara början på vad som väntar. Innanför väggarna finns över 3 000 rum, varav några av de mest kända är tronsalen, Gasparini-rummet och den kungliga vapenkammaren. Varje rum är dekorerat med konst, praktfulla möbler och fantastiska målningar.

Utanför palatset breder det vackra Plaza de la Armería ut sig. De omkringliggande slottsparkerna är också trevliga att utforska med sina lummiga promenadstråk. Palacio Real och dess omgivningar är sevärdheter du inte vill missa i Madrid!

Alcázar de Segovia

Alcázar de Segovia är ett ”Törnrosaslott” med höga spiror och torn som förflyttar en till sagornas värld. Slottet byggdes på 1100-talet och har tjänat som kunglig bostad, fängelse och artilleriskola.

alcazar de segovia - törnrosaslott på en klippa

Inuti Alcázar finns en skattkammare av historiska rum och hallar, exempelvis den imponerande rustningshallen. Från Parque de la Fuencisla kan du ta fantastiska bilder över slottet från där det ståtar ut på en klippavsats.

Segovia är en stad rik på kultur och historia, med sevärdheter som den romerska akvedukten och den gotiska katedralen. Från Madrid når du Segovia på under 30 minuter med tåg, ett tips för en dagsutflykt!

Castillo de Olite

Castillo de Olite är ett 1300-talsslott som var en av huvudplatserna i Kungariket Navarra.

Här ger höga torn, salar, vindlande trappor och utsmyckade balkonger en inblick i medeltidens arkitektur och kungligheter. Slottets trädgårdar och innergårdar, som en gång var fyllda med exotiska växter och djur, skapar dessutom en känsla av tidlöshet.

Castillo de Gibralfaro

Castillo de Gibralfaro ligger på en höjd med utsikt över Málaga. Den byggdes på 1300-talet under den muslimska epoken och var en viktig del av stadens försvarssystem. Genom tunnlar är slottet sammanlänkat med Alcazaba-fästningen (mer nedan).

slottsmur och tallar

Med sina välbevarade murar och höga torn erbjuder Castillo de Gibralfaro inte bara en historisk upplevelse utan också några av de bästa panoramavyerna över Málaga och Medelhavet. Du kan promenera längs de robusta murarna, utforska tornen och besöka det lilla museet som finns inne i slottet.

Om du planerar att promenera upp till slottet på de branta trapporna, se till att ta med dig tillräckligt med vatten och stanna gärna till vid utsiktsplatsen Mirador de Gibralfaro.

Alcazaba

Alcazaba – belägen precis nedanför Gibralfaro – är en välbevarad fästning från 1000-talet. Den bjuder på vackra innergårdar, trädgårdar och ett rikt historiskt arv som kompletterar upplevelsen av att utforska stadens imponerande försvarsanläggningar. Tillsammans ger dessa två fästningar en omfattande inblick i Málagas historia.

blommor, mur och torn

Att kombinera ett besök till Castillo de Gibralfaro med Alcazaba-fästningen är utan tvekan en av de bästa sakerna att göra i Málaga.

Alhambra

Alhambra är ett enormt komplex med palats och fort på en bördig kulle i Granada, Andalusien, med Sierra Nevadas snöklädda berg som kuliss. Det är en av Spaniens mest kända sevärdheter och ett absolut måste att utforska om du befinner dig i området.

Komplexet började byggas på 1200-talet under den muslimska epoken i Spanien och består av flera olika delar. Man kan lätt tillbringa en hel dag med att strosa omkring och studera alla detaljer. Torn, portar, palats med stora salar och mosaiker samt magiska trädgårdar gör besöket till något utöver det vanliga.

El Escorial

El Escorial är ett enormt komplex som ligger mitt i naturen i Sierra de Guadarrama-bergen, nordväst om Madrid. Där finns bland annat ett storslaget kloster, katedral och palats i renässansarkitektur, som byggdes på 1500-talet under Filip II regeringstid då det spanska imperiet stod på sin höjd.

Fasaden och de många rum och hallar – dekorerade med konstverk av mästare som El Greco och Velázquez – gör El Escorial till en riktig kulturell skatt. Från Madrid går det att göra dagsutflykter hit.

Castillo de Butrón

Castillo de Butrón – beläget nära Bilbao i Baskien – är en sagolik fästning med rötter som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Slottet är från 1200-talet, men genomgick en omfattande renovering på 1800-talet som gett dagens utseende.

Slottet ser ut som om det är taget direkt ur en saga, med sina höga torn, tjocka murar och omgivande bördiga natur. Arkitekturen är starkt influerad av centraleuropeiska slott, vilket ger den en annorlunda look än många andra spanska slott.

Även om insidan inte är öppen för allmänheten är det trevligt att stanna till och ta lite bilder utifrån. Därefter kan du fortsätta ut mot kusten stränder, eller varför inte den spektakulära halvön San Juan de Gaztelugatxe?

Castillo de Loarre

Castillo de Loarre och dess omgivningar för ens tankar till medeltiden. Den är byggt på en strategisk plats där Pyrenéerna tar vid – nära staden Jaca – och var en viktig försvarspost.

Omfattande murar och imponerande torn skapar en dramatisk siluett mot himlen, medan interiören gömmer kapell, kungliga salar och hemliga passager som väcker fantasin till liv. Slottet har bland annat figurerat i Game of Thrones.

Castillo de Tossa de Mar

Castillo de Tossa de Mar, från 1100-talet, är en pittoresk fästning belägen på en halvö längs Costa Brava.

kullerstensgata med stenbyggnader, blomster och medelhavet i bakgrunden

Idag återstår främst murarna och vakttornen, men halvön är sammanlänkad med den gamla staden, Vila Vella, via små passager. Denna gamla stadskärna är fylld av vackra byggnader, restauranger och butiker. Kolla gärna vår guide med saker att göra i Tossa de Mar.

Castillo de Javier

Castillo de Javier ligger en bit öster om Pamplona och besitter en stor dos medeltida charm. Fästningen är från 900-talet och har renoverats i flera omgångar under århundradena. Detta slott är födelseplats för den helige Franciskus Xavier, en av Jesu sällskaps grundare, och ett populärt pilgrimsmål.

Colomares

Trots namnet är Castillo de Colomares inte ett slott i traditionell bemärkelse, utan byggdes mellan 1987 och 1994. Det är i grunden en hyllning till Christopher Columbus och hans upptäcktsresor, vilket återspeglas i arkitekturen.

monument över skepp och byggnad

Varje detalj, från sniderierna till de vackra glasfönstren och båtformerna, berättar en del av historien om Columbus resor och upptäckten av Amerika. Ett stort plus är de vackra vyerna över solkusten. Castillo de Colomares är en sevärdhet att inte missa när du besöker Benalmádena.

Castillo de Peñafiel

Castillo de Peñafiel är ytterligare ett slott en bit från Valladolid, mitt i ett av Spaniens bästa vinområden, Ribera del Duero. Fästningen började byggas på 900-talet på en långsmal kulle och har utvecklats genom århundradena. Läget och formen – som påminner om ett skepp – gör det särskilt iögonfallande och lätt att känna igen.

Inuti finns ett populärt vinmuseum, där du kan lära dig om regionens vinframställning och provsmaka några av de lokala vinerna. Typisk spansk mat, gott vin från Ribera del Duero och ett besök i Peñafiel och detta slott som tornar upp sig på kullen är en perfekt dag!

Castell de Montjuïc

Högst upp på Montjuïc-berget i Barcelona ligger denna fästning från 1600-talet, med staden som breder ut sig nedanför. Under sommarnätterna anordnas konserter och filmkvällar här, bättre inramning är svårt att hitta!

Montjuïc är fint att utforska under en dag. Börja gärna nere vid Plaza de España och ta dig uppåt i lugn och ro, för att avsluta med fästningen. Det går även att ta linbanan upp om man inte känner för att promenera. I vår artikel kan du hitta fler tips på saker att se i Barcelona.

Real Alcázar de Sevilla

Real Alcázar de Sevilla är ett av de äldsta kungliga palatsen som fortfarande är i bruk i Europa. Ursprungligen en muslimsk fästning från 900-talet, har den byggts ut flera gånger genom århundradena.

Idag kännetecknas palatset av en intressant arkitektonisk stil med vackert dekorerade rum, innergårdar och lummiga trädgårdar med fontäner, dammar och exotiska växter.

Några höjdpunkter är Patio de las Doncellas, Salón de los Embajadores, de kungliga stallen och María de Padilla-baden. Upptäck och läs om fler sevärdheter i Sevilla i vår artikel.

Alcázar de los Reyes Cristianos

Alcázar de los Reyes Cristianos är en historisk fästning i Córdoba med anor från 1300-talet. Den har tjänat som kunglig bostad och är framförallt känt för sina vackra trädgårdar, imponerande torn och romerska mosaiker.

cypresser på rad längs en fontän

Inuti slottet kan du utforska de välbevarade salarna, badhusen och de underjordiska passagerna. De lummiga trädgårdarna, med sina fontäner och blommor, erbjuder en rofylld atmosfär och fantastisk utsikt över floden Guadalquivir.

Castillo de Almodóvar del Río

Castillo de Almodóvar del Río är en imponerande syn där den tornar upp sig på en klippa ovanför Guadalquivir-floden, strax sydväst om Córdoba. Den byggdes ursprungligen på 700-talet under den muslimska eran men har genomgått flera ombyggnationer.

Med robusta murar, innergårdar, höga torn och sitt strategiska läge var slottet en viktig försvarspunkt. Inuti finns idag en mängd historiska utställningar som ger en inblick i dess långa och fascinerande historia, inklusive rustningar, vapen och antika möbler.

Slottet har nyligen blivit ännu mer känt genom att ha fungerat som inspelningsplats för TV-serien Game of Thrones. Tips: en dagsutflykt hit passar utmärkt om du söker efter sevärdheter i Córdoba.

Castillo de Coca

Castillo de Coca är ett slott i gotisk-mudéjar-arkitektur som ligger ungefär halvvägs mellan Madrid och Valladolid, i en del av Spanien som många nordiska besökare tyvärr ofta missar. Slottet byggdes på 1400-talet och kännetecknas av sina karakteristiska tegelmurar, komplexa mönster, många småtorn och en djup vallgrav.

vy över castillo de coca med sina många småtorn

Den robusta konstruktionen med vallgraven och de många tornen gör det lätt att föreställa sig hur slottet fungerade som en militär fästning under medeltiden.

Castillo de los Templarios

El Castillo de los Templarios är en av de mest imponerande riddarborgarna i Spanien – med vallgrav och vindbro som sig bör. Tempelherreorden byggde borgen under 1100-talet, som blev en viktig försvarspost längs pilgrimsleden till Santiago de Compostela.

De massiva murarna, höga tornen och befästningarna är ett fantastiskt exempel på medeltida militärarkitektur. Slottets interiör är lika fascinerande, med välbevarade kapell, gårdar och salar som berättar historier om riddarnas liv och verksamhet.

Camino de Santiago-leden passerar precis utanför Castillo de los Templarios innan den fortsätter över Sil-floden. När du har lämnat ryggsäcken och vilat en stund efter dagsvandringen, ta chansen att besöka slottet!

Castillo de Xátiva

Castillo de Xátiva, strax utanför Valencia, är en fästning som sträcker sig över två små berg med en fascinerande mix av historiska influenser.

Murarna som slingar sig fram genom landskapet, innergårdar, tornen och panoramautsikten gör Castillo de Xátiva till ett måste. Inuti slottet finns välbevarade kapell, fängelsehålor och kungliga salar som vittnar om dess rika förflutna. I närområdet finns många mysiga hotell och restauranger.

Castillo de Santa Bárbara

Castillo de Santa Bárbara är en populär sevärdhet i Alicante, som är ständigt närvarande på berget Benacantil i norra änden av staden. Den uppfördes redan på 800-talet under den muslimska tiden i Spanien och har därefter byggts ut – idag finns tre huvudsektioner.

Du kan nå slottet via en hiss inuti berget eller genom att vandra upp på vägar som omger berget. Väl uppe möter du storslagna vyer över Atlanten och Medelhavet, det är inte svårt att förstå varför slottet ligger på just denna strategiska höjd.

Följ oss på Facebook för tips på resmål och mer! ☀️