Pilgrimsleder i Spanien: de viktigaste lederna

Senast uppdaterad: 24/02/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

pilgrim blickar ut över landskapen på camino lebaniego

Det finns en rad pilgrimsleder i Spanien att upptäcka, stora som små. Dessa kan erbjuda ett vandringsäventyr med storslagen natur, intressanta möten, läcker gastronomi och kulturella sevärdheter.

Att vandra ger dig i många fall tid att reflektera över livet och dina tankar och känslor samtidigt som du uppskattar de små sakerna längs vägen.

I denna guide har vi samlat de viktigaste pilgrimslederna på Camino de Santiago – samt en fantastisk pilgrimsled som många inte känner till. Låt oss sätta igång!

Karta över pilgrimsleder i Spanien

Nedanför kan du – på ett ungefär – se start och mål på pilgrimslederna i denna guide. Observera att lederna på Camino de Santiago är de mest kända, men det finns även många andra spännande pilgrimsleder runt om i Spanien.

pilgrimsleder i spanien karta

Camino Francés (796 km)

När du tänker på Camino de Santiago föreställer du dig nog Camino Francés. Leden är nämligen den mest kända som flest pilgrimer vandrar. Den har förevigats flitigt i filmer och böcker.

katedralen i santiago de compostela

Terrängen är omväxlande. Du startar i Pyrenéerna, fortsätter förbi La Riojas vinodlingar till höghöjdsplatån mesetan och slutligen Galiciens eukalyptusskogar.

Du färdas genom historiska spanska städer som Pamplona, Logroño, Burgos och León. Under vägens gång passerar du otaliga medeltida byar och historiska sevärdheter. Pilgrimer från världens alla hörn går denna pilgrimsled och det råder härlig ”pilgrimsgemenskap”.

Längs Camino Francés går det att finna faciliteter som hotell, albergues (vandrarhem), sjukhus, apotek, restauranger, barer och annan service.

Under sommarsäsongen vandrar väldigt många leden, och det kan tyvärr ibland bli fullbokat på vandrarhemmen. Vi tycker våren eller hösten är fina årstider att gå.

bro över flod

På vintern är det tufft att vandra den med kyla, omväxlande väderlek, snö och stängda vandrarhem. Det är möjligt, men inget som vi rekommenderar.

Den första sträckan genom bergspasset i Pyrenéerna, St-Jean-Pied-de-Port till Roncesvalles, är inte öppen från november till april som säkerhetsåtgärd. Du kan istället ta en alternativ rutt (Valcarlos) som går nere i dalen.

Camino Portugués (620 km)

Den lättvandrade portugisiska vägen, Camino Portugués, är den näst vanligaste pilgrimsleden i Spanien. Och den blir mer populär för varje år.

Leden tar vid i Portugals huvudstad Lissabon, men många väljer att starta i Porto och gå de cirka 200 km till katedralen i Santiago. Det finns betydligt fler faciliteter under denna sträcka, även om det såklart är fullt möjligt att gå hela vägen från Lissabon.

I ett senare skede av Camino Portugués går det att välja mellan två vägar: antingen följa kusten eller göra som de flesta och gå in i Spanien via Tui.

Den portugisiska vägen är känd för sina magiska landskap med frodiga skogar, vattendrag, Atlanten och böljande vinodlingar, där du kan besöka lokala bodegor. En vanlig syn på denna camino är charmiga byar samt historiska attraktioner som romerska broar, kyrkor och stenkors.

Att vandra Camino Portugués ger dig chansen att uppleva två länder. Det är inte heller helt fel att koppla av på stränderna efter en dag på pilgrimsleden.

Camino Primitivo (313 km)

Camino Primitivo kallas ofta för den ”ursprungliga vägen”, eftersom Alfonso den andre av Asturien gav sig iväg från Oviedo för att besöka Aposteln Sankt. Jakobs grav. Rutten han tog är väldokumenterad och dagens led följer i princip i hans fotspår.

Den börjar i Asturiens huvudstad Oviedo och fortsätter i kuperad terräng genom bergspassen mellan Asturien och Galicien. Tänk dig mycket upp och ner på skogsvägar genom frodiga skogar. Ofta öppnar det upp sig med underbara vyer.

katedralen san salvador i oviedo

Pilgrimsleden passerar staden Lugo, med sin välbevarade romerska ringmur. Till slut går den samman med Camino Francés i Mélide. Det bästa med Camino Primitivo är lokalbefolkningens vänlighet, idyllisk natur, jordbrukssamhällen och stillhet.

Vandrarhemmen är relativt få till antalet, men boenden i traditionella lanthus går även att finna längs leden. Planera noggrant om du väljer denna pilgrimsfärd och vandra under sommaren.

Camino del Norte (824 km)

Vandra om dagarna, svalka sig i Biscayabukten, äta ur havets skafferi och sippa på typisk spansk dryck när solen lägger sig. Låter det lockande? Då kanske den norra kustvägen är något för dig.

gröna fält och blå hav på camino del norte

Camino del Norte löper längs den norra Atlantkusten genom regionerna Baskien, Kantabrien och Asturien innan den slutligen svänger söderut genom Galiciens inland. I Arzúa sammanstrålar den med Camino Francés.

Det vi främst tog med oss från den norra vägen är landskapen. Hamnstäder, fiskebyar och stränder följer som på ett pärlband. Det är intensiv grönska överallt och i den södra horisonten kan du skymta de snöklädda Kantabriska bergen.

Gastronomin är en annan höjdpunkt. Michelinkrogar, traditionella rätter från norra Spanien, fisk- och skaldjur, pinchos och mer – det är bara att välja och vraka.

Camino del Norte är en av de mer påfrestande spanska pilgrimslederna och färre går den. Det finns inte alls lika många faciliteter som på, exempelvis, den franska vägen. Det passar bäst att gå den på sommaren när vädret är bra.

Vía de la Plata (800 km)

Vía de la Plata, ”silverrutten”, är en mindre känd camino som traditionellt gick från Mérida till Astorga. Historiskt använde befolkningen den för att transportera boskap. Det var också en viktig handelsrutt, där exotiska produkter från söder byttes mot råvaror från norr.

Idag börjar de flesta pilgrimer att vandra i Sevilla i södra Spanien, och fortsätter sedan rakt norrut på mesetan. Efter Zamora kan du välja att svänga västerut mot Santiago, eller fortsätta till Astorga där Vía de la Plata sammanstrålar med Camino Francés.

Går man denna pilgrimsled får du lära känna ett historiskt och mer ”ruralt” Spanien, långt från turistorterna. Du passerar historiska städer som Mérida, Cáceres, Salamanca, Zamora och många rofyllda kastilianska byar.

Ytterligare goda anledningar till att gå Vía de la Plata är den traditionella spanska maten och otaliga sevärdheter som romerska akvedukter, katedraler, palats, slott och mer.

Det finns färre faciliteter utmed Vía de la Plata och endast 3.5 procent av alla pilgrimer väljer den. Vi tror dock att leden kommer att bli betydligt mer populär i framtiden, så passa på!

Västerut efter Zamora (369 km)

Camino Sanabrés är den led du kan välja om du efter Zamora går västerut på Vía de la Plata. Då fortsätter du förbi Puebla de Sanabria – med Spaniens största glaciärsjö i närheten – och vidare via Ourense till Santiago. En naturskön tur på ungefär 369 km.

Camino de Finisterre (90 km)

Camino de Finisterre är den enda pilgrimsled som börjar i Santiago de Compostela och fortsätter västerut. Många pilgrimer valde att gå till Costa de la Muerte (Costa da Morte på galiciska) som betyder, som du kanske förstår av namnet, ”dödens kust”.

Legenden lyder att pilgrimer gjorde denna vandring för att ta med sig ett snäckskal (symbol för El Camino) hem. Det var ett bevis på att de hade slutfört ”El Camino” och blivit förlåtna för sina synder.

snäckskal ingraverat på fasad

Camino de Finisterre avslutas vid fyrtornet i Finisterre, platsen romarna kallade för ”världens ände”. Du kan uppleva storslagna solnedgångar här. Det är ren magi när solen sakta försvinner i horisonten och himlen klär sig i en explosion av färger.

Det går även att vandra vidare en dagsetapp (cirka 25 km) till Muxía och den vackra kyrkan som ligger så nära Atlanten att bränningarna ibland slår in över den. Från Muxía kan du därefter ta bussen, som går två gånger per dag, tillbaka till Santiago.

Camino Inglés (119 km)

Engelsmän började trafikera Camino Inglés, den engelska vägen, under medeltiden. De seglade till de strategiskt belägna hamnarna i Ferrol eller La Coruña och gick by till by för att sälja och köpa varor.

Det var inte förrän på 1400-talet som pilgrimer började följa med. Istället för att korsa Pyrenéerna och gå den franska vägen, där attacker var vanliga, hade pilgrimer från England, Skottland, Irland och Skandinaviska länder nu hittat en säkrare väg.

Startpunkten på Camino Inglés är hamnstäderna La Coruña och Ferrol, den senare är mer populär eftersom du kan motta La Compostela (min. distans 100 km) med start här.

Camino Inglés tar cirka fem dagar att slutföra och erbjuder fina landskap, mysiga galiciska byar och traditionell mat. Leden är perfekt för den som vill få caminoupplevelsen men har mindre än en vecka på sig.

Camino Lebaniego (72 km)

Camino Lebaniego är en kortare spansk pilgrimsled som går från San Vicente de la Barquera till det romanska klostret Santo Toribio, strax utanför Potes i nationalparken Picos de Europa. Leden är idag ett Unesco-världsarv.

I århundraden har pilgrimer vandrat genom bergspassen för att besöka den bit av Jesu kors som förvaras i klostret. Camino Lebaniego följer Camino del Norte i en mil innan den svänger av mot Picos de Europa i i byn Muñorrodero.

Istället för de gula pilarna följer du nu de knallröda pilarna genom vad som närmast kan beskrivas som ren landsbygdsidyll.

röda pilen som pekar mot by

Floder, små vattenfall, träbroar, bondesamhällen och gröna kullar avlöser varandra. Inte sällan passerar du stora äppelodlingar. Efter två dagar byter terrängen skepnad och blir mer dramatisk med höga berg och hisnande raviner.

Camino Lebaniego passar bra för den som vill vandra i norra Spanien och uppleva en härlig mix av stränder, landsbygd, berg och god mat under ett par intensiva dagar.

Hur gör du för att enklast gå denna camino? Ja, ta dig först till staden Santander och övernatta. Dagen efter kan du åka Feve-tåg och kliva på stationen i San Vicente de la Barquera. Därefter är det bara att följa de röda pilarna mot Picos de Europa.

I Potes, där du troligtvis övernattar sista natten, går bussar tillbaka till Santander. Sök efter den röda ”Lebaniego”-appen för mer information om boende och restauranger så att du kan planera följaktligen.

Följ oss på Facebook för tips på resmål och mer! ☀️