Salamanca i Spanien: historiens vingslag

Senast uppdaterad: 23/05/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

bro över tormes-floden med salamancas katedral i bakgrunden

Salamanca är en anrik stad i Kastilien och León, Spaniens till ytan största autonoma region. Inte många skandinaver besöker tyvärr denna stad i västra Spanien – som har ett enormt utbud av historiska sevärdheter, härligt studentliv och prisvärd gastronomi.

Vi känner till Salamanca väl och har besökt staden otaliga gånger genom åren. I denna guide har vi samlat nyttig fakta, våra bästa tips, sevärdheter och saker att göra. Väl mött!

Om Salamanca

 • Salamanca ligger på mesetan, cirka 20 mil nordväst om Madrid, i Kastilien och León
 • Kastilien och León är Spaniens största och mest glesbefolkade region
 • Salamanca som stad är cirka 2 500 år gammal
 • Den gamla stadsdelen är ett UNESCO-världsarv sedan 1988
 • Salamanca har cirka 150 000 invånare
 • Cirka 20% av dessa är studenter
 • Ett av Europas äldsta universitet finns här
 • Gamla stadens gator är kantade av byggnader i gotisk-, barock-, renässans- och mudejárstil
 • Salamanca kallas ofta för ”den gyllene staden”, eftersom många hus, kyrkor och gator är byggda i en speciell sandsten, som reflekteras i en gyllene färg under solnedgången

Sevärdheter

Puente Romano

Puente Romano är en 176 meter lång romersk bron som går över det spanska vattendraget Tormes.

Bron har utsetts till ett ”nationellt historiskt monument” i Spanien och är en av de största sevärdheterna i Salamanca. Om du promenerar över den, stanna gärna på mitten, kanske kan du se öringar i floden?

På andra sidan finns ett grönområde med bland annat löparbana. Här kan du ta fina bilder på bron med katedralen i bakgrunden, som mäktigt reser sig över den gamla staden. Bilderna blir speciellt vackra på kvällen när både bron och katedralen är upplysta.

Gamla stan

Gamla stan i Salamanca är kompakt och på några timmar kan du besöka det mesta. Gå från sevärdhet till sevärdhet och upptäck byggnaderna med den speciella färgen från sandstenen.

gata med uteserveringar i förgrunden och katedralen i bakgrunden

Missa inte att bege dig ut sent på eftermiddagen när kvällssolen lyser upp den gamla stadskärnans byggnader, magiskt vackert!

Katedralen

Katedralen i Salamanca består egentligen av två delar: den gamla från 1100-talet samt den ”nya” delen från 1500-talet. De båda utgör nu tillsammans en imponerande katedral, som till stor del är byggd med den speciella sandstenen från Villamayor – ett genomgående tema i staden.

Stilen på byggnadsverken är mestadels gotisk, med inslag av barock och renässans. Interiören med utsmyckade tak och korstolar, de mäktiga portarna och detaljrika fasader gör katedralen verkligen speciell.

Förutom att kolla på katedralen från alla håll och kanter, besöka insidan samt katedralmuseet, kan du också gå upp till innertaket och klocktornet för att blicka ut över Salamanca och den kastilianska landsbygden.

Ps. glöm inte att spana efter den annorlunda detaljen ovanför porten på norra fasaden (vid Plaza de Anaya). Hint: en astronautfigur som lades till under en restauration på 90-talet för att återspegla något från vår tidsålder.

Universitetet

Salamancas universitet är över 800 år gammalt – grundat 1218 – vilket gör det till ett av de äldsta i Europa.

Genom historien har flera kända författare, konstnärer, filosofer och doktorer törstat efter kunskap i dessa akademiska salar. Universitetet är välrenommerat och framstående inom juridik, språk och medicin.

staty framför universitet på natten

Fakulteterna är utspridda över centrum, men du måste besöka den ursprungliga universitetsbyggnaden. Fasaden (vid Patio de Escuelas) är speciellt förtrollande och pryds av figurer och detaljer. En annorlunda figur är grodan på dödskallen, många teorier existerar om varför den finns – och varje guide verkar ha sin egen!

I det omgivande kvarteret finns bokaffärer, museer, barer och små kaféer. Det är mysigt att promenera längs dessa gator med sin studentatmosfär.

Matmarknaden

Strax nedanför Plaza Mayor, på Plaza del Mercado, kan du hitta en inomhusmarknad. Gå runt bland båsen och inhandla lokala delikatesser från Kastilien och León. Typiskt är spanska ostar, linser, bröd, vin, grönsaker, charkprodukter och självklart: Iberico-skinkan (jamón iberico).

Om du hyr lägenhet med självhushåll eller kanske ett semesterhus i utkanten av staden, kan det vara trevligt att köpa med sig färska råvaror och laga mat hemma nån kväll.

Huerto de Calixto y Melibea

Denna lilla park – vid stadens härbärge (Albergue) – har vackra blommor, träd, porlande springbrunnar och monument. Ett plus är de fina vyerna över katedralen, staden och den lilla återstående delen av den romerska muren.

Plaza Mayor

Plaza Mayor – huvudtorget i Salamanca – är en av Spaniens vackraste sevärdheter. Torget är i klass med, om inte vackrare än, motsvarigheterna i Madrid och Valladolid.

På detta myllrande torg finns uteserveringar, glassbarer, kaféer och restauranger. Torget omges av praktfulla byggnader där hundratals figurer är ingraverade mellan valven och den första balkongraden.

Plaza Mayor är en naturlig mötesplats. Överallt kan du se hur folk passerar förbi, socialiserar eller njuter av mat och dryck. Utspridda lite varstans står turister och fotograferar, i mitten sitter studenter i grupper på de solvarma stenplattorna. Atmosfären är opretentiös och avslappnad!

Det är inte ovanligt med konserter, expositioner och diverse tillställningar på torget. Nochevieja Universitaria är legendariskt, då cirka 20 000 studenter samlar sig, packade som sillar, för att fira in det nya året.

Convento de San Esteban

Vår favoritsevärdhet i Salamanca är Convento de San Esteban, ett kloster från 1500-talet med barock-, gotisk- och renässansstil. Fasaden med alla sina uttryck är det som imponerar mest på oss.

kyrkfasad som mäktigt reser sig

Sätt dig på bänkarna nedanför, där cypresserna kastar långa skuggor upp mot fasaden, och blicka upp mot denna kulturella skatt.

Casa de las Conchas

Casa de las Conchas, ”snäckskalshuset”, med över 300 snäckskal ingraverade på utsidan, är idag ett bibliotek i Salamanca.

Varför snäckskalen? Ja, den tidigare ägaren var medlem av Santiagoorden och även läkare vid drottning Isabellas hov. Därför ville han ingravera denna symbol som förknippas med orden, pilgrimerna och Camino de Santiago.

Med så mycket historia och kunskap omkring sig blir man lätt inspirerad att studera. Om du vill läsa eller jobba en stund på biblioteket, finns en avdelning på bottenvåningen med datorer, tystnad och framförallt, AC.

Museo Art Nouveau y Deco

Detta är ett museum i ett modernistiskt palats från 1905 som lokalbefolkningen kallar ”Casa Lis”, efter den tidigare ägaren. Här finns bland annat en (läskig) docksamling, smycken och glasföremål. Palatsets färgglada glastak och fönster är särskilt vackra när de är upplysta på kvällen.

Lära sig spanska

Om du vill lära dig spanska är Salamanca en utmärkt plats av flera anledningar:

 1. Färre pratar engelska i denna del av Spanien än på mer turistiga platser vid Medelhavet. Du tvingas praktisera dina nyfunna kunskaper i praktiken – vilket leder till att du utmanas och lär dig snabbare
 2. I jämförelse med mer turistiga orter är levnadskostnaden mindre
 3. Allt finns nära inpå
 4. Tack vare det livliga studentlivet finns hur mycket som helst att göra
 5. Med så mycket historia omkring sig är det inspirerande att studera

Universitetet och privata språkskolor erbjuder många språkkurser under året. De sträcker sig från några enstaka dagar till nått år, många är CSN-berättigade.

Gastronomi

Vi älskar den naturnära gastronomin i Salamanca, som är baserad på råvaror från de omgivande jordbrukslandskapen och bergen som reser sig i sydväst. Grönsaker, gris- och nötkött, ost, charkprodukter och rött vin är stapelvaror i det lokala köket.

tapas

Om du är sugen på tapas, bege dig till Van Dyck-kvarteret en bit utanför centrum. Annars är gamla staden bra, men leta dig en bit bort från Plaza Mayor och Rúa Mayor, som är rätt så turistig.

Nedan följer en blandad mix av barer och restauranger som vi gillar. Googla gärna för att se var de ligger och deras utbud:

 • Las Caballerizas (studenter)
 • Doctrinos Casa de Vinos
 • Taberna de Dionisos
 • Vinodiario (trendig)
 • Hosteria Casa Vallejo (hostel med bar)
 • Doctrinos
 • La Fresa
 • Cuzco Bodega
 • Bambú
 • La Fragua (typisk spansk bar)
 • Trashoguero (anrik köttrestaurang)

Att testa i Salamanca

Tapas och Pinchos

Om du reser till Spanien är det en självklarhet att gå på en tapasrunda under kvällen. Gå från bar till bar, ät tapas eller pinchos, drick gott och socialisera, men stanna aldrig för länge på samma plats, det är kutymen.

Hornazo

Hornazo är en slags ugnsbakad köttpaj med en fyllning som vanligtvis består av fläskfilé, kryddig chorizo och hårdkokt ägg. Det är väldigt typiskt att äta hornazo i dessa trakter, speciellt under Lunes de aguas.

Cocido Salmantino

Cocido är en spansk gryta och just denna variant är på kikärtor, chorizo, blodkorv, nötkött och mer. Den passar perfekt på vintern eftersom det kan bli rätt kyligt om kvällarna i denna del av Spanien.

Morucha

Morucha är en lokal nötkreatursras. Om du reser i provinsen kommer du troligtvis se många av dessa kor på bete. Köttet är väldigt mört, testa morucha på La Fragua i Salamanca, mums!

Ost

Några av Spaniens bästa ostar kommer från Kastilien och León-regionen och Salamanca, så det bör du absolut prova. Kolla efter en plato de queso (osttallrik) på menyn och fråga gärna efter lokala inslag.

Jamón ibérico

Till sist har vi den lufttorkade iberiska skinkan (jamón ibérico) – en stor delikatess i Salamanca och framförallt den från Guijuelo. Jamón ibérico de Bellota är den bästa sorten, som är gjord på grisar som till stor del strövat fritt och ätit ekollon under sin uppväxt.

En tallrik uppskuren iberiska skinka, tillsammans med ost och ett glas vin, är tre väldigt typiska inslag i provinsens gastronomi.

Rött vin

Som i övriga Spanien är rött vin (vino tinto) en typisk dryck i Salamanca. Och framförallt vin från vindistriktet Ribera del Duero, som sträcker sig längs med Duerofloden cirka 150 km bort.

Om du vill beställa ett glas Ribera del Duero i en bar, räcker det med att säga: ”Un ribera, por favor”.

Vill du läsa mer om gastronomin i Spanien? Då rekommenderar vi att du klickar dig vidare till våra artiklar om spansk mat, spanska efterrätter, spansk frukost och typiska spanska drycker.

Dagsutflykt

Vía Verde

Strax utanför Salamanca finns en så kallad Vía Verde, ett initiativ där staten renoverar gamla övergivna järnvägsspår i Spanien till naturnära cykel- och vandringsvägar. Dessa vägar slingrar sig fram genom landsbygden i underbara landskap, som är svåra att upptäcka annars.

Vía Verde i Salamanca går till Alba de Tormes, och fortsätter därefter mot Guijuelo. Arapiles till Alba de Tormes är den vackraste delen och går igenom ett smått kuperat landskap med stenekar. Utmed spåret finns bondgårdar med kossor, tjurar och de typiska iberiska grisarna.

Jamón ibérico-gård

Den iberiska skinkan är, som sagt, en viktig del av den lokala gastronomin. Runt Salamanca erbjuder många bondgårdar en upplevelse där det ingår rundvandring på deras marker och i anläggningen.

I anläggningen blir du ofta visad de olika rummen där de förädlar och torkar skinkorna i flera steg under år. Man lär sig om klasserna, historien, tekniken och får se hur man skär upp skinkan på bästa sätt.

Sök efter gårdar runt Salamanca, i vissa fall kan du kombinera semesterboende i ”casa rural” med denna typ av upplevelse. Den lilla staden Guijuelo är också en bra utgångspunkt.

Sierra de Francia

I sydvästra delen av Salamanca-provinsen sträcker sig ett bergsområde som heter Sierra de Francia. Här finns otaliga vandringsleder i vacker kuperad miljö, rikt djurliv, dalar med körsbärsträd, små som stora floder och mysiga stenbyar.

Om du vill spendera en dag i naturen, är detta en perfekt plats som du når efter timme med bil från Salamanca. Den mest kända byn i området heter La Alberca.

Resa till Salamanca

Avslutningsvis kan det vara bra att veta hur man reser till Salamanca på det smidigaste sättet. Det är enklast att flyga till Madrid och därefter ta bussen (2 h 30 min) eller tåget (1 h 40 min) till Salamanca. Buss går bland annat från flygplatsen och Estación de Moncloa. Tåg (Renfe) avgår från Chamartín-stationen.

Vi föredrar tåg eftersom det är snabbare och mer bekvämt. Dessutom är det avslappnande att blicka ut över landsbygdens stenekar och de ändlösa jordbruksfälten under resan. Från tågstationen i Salamanca är det cirka en promenad på 25 minuter till centrum.

Följ oss på Facebook för tips på resmål och mer! ☀️