Sevärdheter & att göra i Santa Cruz de Tenerife

Senast uppdaterad: 15/04/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

uppradade bokstäver "santa cruz" på plaza de españa i santa cruz de tenerife

Letar du efter sevärdheter och saker att göra i Santa Cruz de Tenerife? Staden är den största på Teneriffa och det närmaste du kan komma storstadsliv på ön. Ett besök kan därför vara en trevlig kontrast till alla semesterorter och lata strand- eller pooldagar.

Vi har nyligen besökt Santa Cruz de Tenerife och samlat våra tips i denna artikel. Låt oss börja utforskandet!

Snabbversion: våra fem bästa tips ☀️

  1. Parque Marítimo César Manrique
  2. El Palmetum
  3. Operahuset
  4. Mercado Nuestra Señora
  5. Parque Rural de Anaga

Plaza de España

Plaza de España är en bra startpunkt för sightseeing i Santa Cruz de Tenerife. På torget finns ett stort monument, Monumento a los Caídos, som är dedikerad till de fallna under det spanska inbördeskriget, omgivet av en stor pool som reflekterar himlen och träden.

en stor konstsjö omgiven av grönska

Gå gärna runt torget och kolla på monumenten och den konstgjorda sjön innan du därefter letar dig vidare in i centrum. Turistkontoret ligger även på Plaza de España – perfekt för lokala tips och info.

TEA-museet

TEA-museet, Tenerife Espacio de las Artes, är ett levande centrum för konst och kultur. Museet huserar en imponerande samling med konstverk av konstnärer från Kanarieöarna samt internationella namn. Upptäck allt från målningar och skulpturer till fotografiska verk.

MUNA-museet

MUNA-museet erbjuder en djupgående inblick i det kulturella arv som format Kanarieöarnas identitet, vilket gör det till en viktig resurs för lärande.

Museet är välkänt för sin omfattande samling av fossiler, geologiska fynd och artefakter, särskilt de som rör öarnas ursprungsbefolkning. Med interaktiva utställningar och pedagogiska aktiviteter är museet perfekt för besökare i alla åldrar.

Parque Marítimo César Manrique

I Santa Cruz de Tenerife hittar du inga större stränder, det finns dock ett stort poolkomplex, Parque Marítimo César Manrique, vid havet som den berömda kanariska konstnären César Manrique designat.

palmer, solstolar och en stor swimmingpool

Denna vattenpark är mer än bara en plats för sol och bad; det är ett konstverk som smälter samman naturliga element med arkitektur. Parken består av flera saltvattenspooler, tropiska trädgårdar, konstverk och erbjuder fin utsikt över operahuset och havet.

Det finns faciliteter som uthyrning av solstolar, restauranger och lekområden, vilket gör det till en trevlig aktivitet för familjer i Santa Cruz de Tenerife.

El Palmetum

El Palmetum är en botanisk trädgård som är en av de bästa sakerna att göra i Santa Cruz de Tenerife. Detta unika och ekologiska projekt har omvandlat en före detta sophög till en exotisk trädgård med en enorm palmsamling.

Du kan promenera genom flera olika landskap och ekosystem, från tropiska regnskogar till ökenliknande områden. Allt är vackert uppbyggt och hem till över tusen olika palmarter från världens alla hörn.

Tack vare parkens läge på en höjd har du dessutom fantastisk vy över poolkomplexet, havet och operahuset. Bergen i norr fungerar som en kuliss, tar du semesterns bästa bild härifrån?

Denna botaniska trädgård ligger bredvid vattenlandet, och i bilden ovanför kan du skymta den på höjden till höger.

Castillo de San Cristóbal

Castillo de San Cristóbal – en fästning som vakade över Santa Cruz de Tenerife – är en viktig del av stadens historiska arv. Även om mycket av det ursprungliga fortet försvann när staden expanderade, lever dess minne kvar i den underjordiska utställningen på Plaza de España.

Här kan du utforska ruinerna och lära dig om fästningens roll i försvaret mot pirater och andra nationer som attackerat genom århundradena.

Iglesia Nuestra Señora de la Concepción

Iglesia Nuestra Señora de la Concepción är den äldsta kyrkan i staden, som är känd för sin barockarkitektur och det ikoniska klocktornet som reser sig över hustaken i centrum.

kyrka med torn

Innanför portarna finns höga valv, religiös konst och många små vackra detaljer, från utsmyckade altare till värdefulla målningar och skulpturer.

flaggor, färgglada hus och kyrktorn

Promenera gärna runt kyrkan för att beundra den från alla håll och kanter. Från gatan C. Antonio Domínguez Alfonso kan du exempelvis ta bilder (se ovan) med de färgglada, låga husen i förgrunden. Synd att det dock var dåligt väder när vi var på besök, vilket sällan händer på Kanarieöarna!

Plaza de la Candelaria

Plaza de la Candelaria är en knutpunkt som är omgivet av imponerande byggnader och moderna skulpturer, en fusion av det gamla och det nya. Torget ligger intill Plaza de España och passar att besöka i samma sväng.

Kanske lockar det med en typisk spansk kaffe på de omgivande uteserveringarna? ”Barraquito” är till exempel en lokal kaffespecialitet på en kombination av espresso, mjölk, Licor 43, citronskal och kanel.

Mercado Nuestra Señora

Jag älskar att besöka matmarknader på resande fot: att bara strosa omkring och utforska alla dofter och smaker. Och det är stor skillnad på matmarknader på den iberiska halvön och Kanarieöarna. Här finner du till exempel lokala frukter som bananer, ananas, mango och papaya, och annat exotiskt som odlas på öarna.

stor bågvalvad ingång till marknad

Själva marknaden är arkitektoniskt vacker, med sin typiska kolonialstil och många innergårdar. Totalt finns det cirka 200 bås där du kan inhandla allt från nyfångad fisk- och skaldjur, kött, nötter till grönsaker och exotiska frukter.

När hungern gör sig påmind, finns charmiga barer och kaféer där du kan sätta dig för att avnjuta en kaffe eller några läckra smårätter.

Äta och dricka gott

Det finns många besöksvärda restauranger och tapasbarer i centrala Santa Cruz de Tenerife, som erbjuder en smak av både lokala och internationella rätter. Boka bord på gourmetrestaurang för en långsittning, eller gå bar till bar och ät tapas och skåla med goda drycker.

Lite kanarisk gastronomi att testa:

  • Papas arrugadas, en kanarisk potatisrätt, serverad med het mojosås i röd eller grön variant.
  • Från färsk chicharro (makrill) och sardiner till ett brett utbud av skaldjur – havets läckerheter är alltid en hit!
  • Lokal ost från öarna, gärna med honung!
  • Lokalt vitt (eller rött) vin från ”vulkaniska” vingårdar. Öns vulkaniska jordar och klimat bidrar till distinkta smaker och aromer i vinerna. Den vita Malvasía-druvan är mycket typisk!

För ytterligare mat- och dryckestips, kolla gärna:

Castillo de San Juan Bautista

Castillo de San Juan Bautista, från 1600-talet, uppfördes för att skydda mot piratattacker och invasioner. Den är ett utmärkt exempel på militärarkitektur från den tiden. Fästningen har en distinkt rund form av mörk lavasten, vilket ger den ett robust och nästan ogenomträngligt skal.

liten rund fästning vid havet

Idag är Castillo de San Juan Bautista en populär sevärdhet i Santa Cruz de Tenerife och ett monument som påminner om stadens förflutna. Även om mycket av den ursprungliga strukturen försvunnit över tid, fortsätter dess väggar att berätta historier om de strider som utkämpades.

Parque García Sanabria

Parque García Sanabria är en frodig oas som kan vara en välkomnande paus från stadens brus. Denna gröna lunga är uppkallad efter den tidigare borgmästaren och stadens största offentliga park.

Du kan promenera längs slingrande stigar omgivna av träd, blommor och skulpturer som skapar en atmosfär av lugn och skönhet. Parken är känd för sin blomsterklocka, en färgstark blommig installation som är en favorit bland turister.

Med lekplatser, kaféer och ibland konstutställningar, är Parque García Sanabria den perfekta platsen för en familjeutflykt, en romantisk promenad eller en ensam stund med en bok.

Calle del Castillo

Calle del Castillo är en av de mest livliga gatorna i Santa Cruz de Tenerife som skär igenom den centrala stadsdelen – ungefär från Plaza de España till Plaza Weyler.

gågata med människor och butiker

Den breda promenadgatan är kantad av byggnader med internationella modebutiker, spanska klädkedjor och kaféer. Det är en favoritgata för både lokalbefolkning och turister när de vill shoppa eller bara ta en promenad och observera omgivningen.

Om du vill shoppa, missa således inte Calle de Castillo. Utforska även sidogatorna, som snirklar sig förbi mysiga torg, barer och mindre hantverksbutiker.

Karnevalen

Karnevalen i Santa Cruz de Tenerife är en av de mest livliga och färgsprakande festligheterna i Europa som vanligen äger rum under flera veckor i februari. Staden förvandlas då till ett centrum av festligheter (framförallt under helgerna) med gatuparader, matevent, musik, dans och klädsel som överträffar fantasin.

Höjdpunkterna är paraderna, där tusentals människor i fantastisk utstyrsel dansar sig fram genom staden. Om du inte är på besök under karnevaldagarna kan du istället titta förbi på ett museum, Casa del Carnaval, där du bland annat kan se typisk utstyrsel.

Operahuset

Operahuset, Auditorio de Tenerife, slog upp sina dörrar 2003 och ligger vackert intill havet vid Parque Marítimo César Manrique (läs ovan). Den är designad av den världsberömda arkitekten Santiago Calatrava och känd för sin vågliknande struktur, som blivit en symbol för staden.

Auditoriet är centrum för musikalisk konst på ön och hyser ett brett utbud av evenemang, till exempel opera, konserter, baletter och teaterföreställningar. Huvudsalen, Sala Sinfónica, har välkomnat några av världens främsta artister och orkestrar.

auditorium i santa cruz de tenerife

Auditorio de Tenerife är imponerande och står verkligen ut i stadssiluetten med sin form och storlek. Den för ens tankar till operahuset i Sydney, fast i mindre skala. Operahuset är en av de bästa sevärdheterna i Santa Cruz de Tenerife, så titta förbi!

Kolla också aktuella föreställningar på den officiella hemsidan.

Playa de las Teresitas

Som vi nämnde tidigare finns det inga bra stränder i staden Santa Cruz de Tenerife. Men cirka 15 minuter med bil norr om staden återfinns dock en av Teneriffas vackraste stränder, Playa de las Teresitas.

Istället för svart lavasand har Playa de las Teresitas importerad gyllene sand från Sahara. En vågbarriär i den naturliga viken gör att det turkosa vattnet ofta är lugnt. Palmerna som linjerar stranden och bergen i bakgrunden bidrar till den pittoreska miljön, perfekt för en dag av sol och bad!

Strandens faciliteter inkluderar omklädningsrum, barer, toaletter, duschar och parkering. Om du blir sugen på fisk- och skaldjur, finns flera bra fiskrestauranger i San Andrés-byn i den södra änden av strandremsan.

Parque Rural de Anaga

Avslutningsvis vill vi tipsa om Parque Rural de Anaga – ett naturskyddsområde som täcker cirka 14 000 hektar av den frodiga bergskedjan på den nordöstra delen av Teneriffa. Detta område utmärker sig med sina hisnande bergstoppar, en rik biodiversitet och ett stort nätverk av vandringsleder.

Gör en dagsutflykt till Parque Rural de Anaga och vandra i dramatiskt vacker natur, upptäck unika växt- och djurarter och njut av spektakulära utsikter. Många lokala företag i Santa Cruz de Tenerife anordnar dagsturer hit.

Följ oss på Facebook för tips på resmål och mer! ☀️