Troligtvis har du hört talas om Santiago de Compostela i samband med den kända pilgrimsvandringen, men vet du någon om själva staden som ligger i nordvästra Spanien?
I denna guide visar vi dig fakta, information, samt tips på sevärdheter och saker du kan göra i denna stad där historien genomsyrar varje hörn. Dags att utforska underbara Santiago de Compostela!
Allmänt
Santiago de Compostela är en känd vallfärdsort i sydvästra Galicien. De flesta känner nog staden som slutmål för Camino de Santiago, en av världens viktigaste pilgrimsvägar, som hundratusentals vandrar varje år.
Staden är en av de viktigaste i Galicien och innehåller många kulturella skatter; hela den gamla stadskärnan är exempelvis utsett till ett världsarv av UNESCO. Santiago de Compostela huserar även ett anrikt universitet, som är ett av Spaniens äldsta och viktigaste.
Fakta
- Katedralen i Santiago de Compostela är slutmål för El Camino de Santiago
- Aposteln Sankt. Jakob är begravd här
- Santiago de Compostela är det populäraste resmålet i Galicien
- Staden ligger cirka fyra mil från den galiciska kusten
- I staden finns det äldsta ”hotellet” i världen: Hostal dos Reyes Católicos
- 92 260 invånare 2019
- Santiago de Compostela har ett universitet från 1495
- Vädret är torrt och varmt under sommaren
- Under vintern är vädret milt med mycket nederbörd
- Det är en av platserna i Spanien med mest regn
Sevärdheter och saker att göra
Katedralen
Katedralen i Santiago de Compostela, som du ser i bilden ovan, är en av Spaniens bästa sevärdheter. Den reser sig storartat mot himlen med sina två spiraler, och började att konstrueras på 1000-talet för att husera Apostel Sankt. Jakobs gravplats. I fler än tusen år har pilgrimer från hela världen vallfärdat hit.
Att stå nedanför katedralen och ta in atmosfären på torget – som under dagen är fylld av lyckliga pilgrimer – är en nästan andlig upplevelse. Ta god tid på dig och begrunda varenda detalj av detta mästerverk för att därefter kliva in genom porten.
Inuti kan du besöka altaret och betrakta den helige Jakobs sista vila, en plats av stor vördnad och betydelse. Katedralen anordnar även en pilgrimsmässa flera gånger per dag där nyanlända pilgrimer deltar. Missa inte heller museet och dess skattkammare med många konstverk och reliker.
Botafumeiro
Under speciella datum kan du uppleva Botafumeiro i katedralen. Det är en slags tradition med ett rökelsefat som redan nämndes på medeltiden i Codex Calixtinus, den äldsta ”guideboken” till Camino de Santiago.
Med hjälp av rep svingar åtta ”tiraboleiros” fatet med imponerande kontroll och precision ända upp till katedralens innertak. Den pendlar fram och tillbaka i rasande fart med rök som sakta pyser ut – en hisnande upplevelse att se!
Ursprunget till ritualen var för att rena luften för pilgrimer som anlänt till katedralen efter sin långa och mödosamma resa. Dagens rökelsekar, som är från 1851, väger hela 53 kg och är 1½ meter hög. Den svingas upp till 20 meters höjd och kan nå en hastighet på 70 km/h.
Praza do Obradoiro
Förutom katedralen måste du stanna till på Obradoiro-torget och insupa atmosfären. Kolla närmare på alla vackra byggnader, såsom stadshuset och Parador-hotellet. I mitten av torget kan du se en sten som markerar kilometer noll på El Camino.
Gamla stan
Det historiska centrumet, Casco Histórico, är som sagt ett UNESCO-världsarv sedan 1985. De mysiga gatorna och gränderna är kantade av hus med färgglada detaljer och blomster på små balkonger.
Man dröjer sig gärna kvar länge i gamla stan. Gömda torg, restauranger, barer, statyer, fontäner och ibland snubblar fötterna till på ojämna kullerstenar. Här finns sevärdheter och intressanta museum som lockar runt varje knut!
Santiago de Compostelas gamla stad är en utmärkt plats att gå vilse i och bara ta in all skönhet. Gatorna do Franco samt Raíña är bra startpunkter (även för en utekväll).
Äta och dricka gott
I Galicien äter du utomjordiskt bra och Santiago de Compostela, som är ett gastronomiskt centrum, är inget undantag. Du kan välja antingen från Atlantens skafferi eller kött, mejeriprodukter och primörer från inlandet.
Saker att testa:
- Plato de carne: en tallrik med grillat lokalt kött från regionen – mycket smakrikt, prisvärt och mättande
- Queso de tetilla: en typisk spansk ost som är lätt att känna igen på sin form av ett kvinnobröst
- Padrón-paprikorna: gröna paprikor som är typiska tapas. De är milda i smaken, men ibland överraskar en dig med hetta
- Dryck: Skölj ner maten med den lokala galiciska ölen Estrella Galicia, eller det typiska vita vinet Albariño
- Tarta de Santiago: En smarrig mandeltårta som är vanlig i dessa trakter
- Pulpo a la feira: Den kända bläckfiskrätten (se mer nedan)
I följande artiklar kan du läsa mer om gastronomin i Spanien och Galicien:
Mercado de Abastos
När vi reser runt gillar vi att besöka lokala matmarknader för att verkligen få en inblick i matkulturen. Bege dig gärna till Mercado de Abastos, som funnits på denna plats i 300 år, och gå omkring i marknadsmyllret.
Du kan inhandla många spännande lokala råvaror eller produkter från Galicien, även från mer småskaliga producenter. I, och runt, marknaden finns dessutom barer och restauranger som serverar tapas och ”raciones”.
Håll utkik efter en stor gryta där de kokar bläckfisk. Pulpo a la feira, den kända bläckfiskrätten, serveras med en nypa salt, olivolja, potatis och hett paprikapulver – smakupplevelse utan dess like.
Hostal de los Reyes Católicos
Hostal de los Reyes Católicos är en fantastisk byggnad vid Plaza de Obradoiro, ”världens äldsta hotell” enligt många. Den stod färdig 1509, efter 10 års konstruktion, och var ursprungligen ett pilgrimssjukhus.
Idag är huserar byggnaden ett 5-stjärnigt Parador-hotell med alla bekvämligheter, prunkande innergårdar och en skaldjursrestaurang i toppklass. Historien sitter kvar i väggarna och interiören med alla detaljer, målningar, valv och skulpturer är en del av upplevelsen. Tänk att du kan övernatta på en sån här magisk plats!
Lyxa till det och boka ett par nätter på Hostal de los Reyes Católicos. Kanske efter en Camino-vandring?
Pilgrimsmuseet
Det känns som om det finns ett museum i varje litet hörn av Santiago de Compostela och det gör det – nästan. Med sin långa historia har staden ett stort utbud av kulturskatter.
Pilgrimsmuseet, som detaljerat berättar om pilgrimernas fängslande tid på den iberiska halvön, är ett måste att besöka. Dessutom får du veta hur Camino de Santiago – som är mer populär än någonsin – ser ut idag och den fortsatta utvecklingen för att främja hållbar turism.
Museo del Pueblo Gallego
Ett annat museum vi kan rekommendera är Museo del Pueblo Gallego, där du får en intressant inblick i gallegernas ursprung, språk (galiciska), kultur och verkande.
San Martiño
San Martiño är ett kloster som grundades av munkar när de bosatte sig i Santiago de Compostela efter att ha upptäckt Aposteln Sankt Jakobs kvarlevor. Detta är ett av Spaniens största kloster. Här kan du beundra den imponerande barockarkitekturen, och insidan rymmer bland annat ett mäktigt altarkors.
En rofylld paus
Vi måste tipsa om det familjeägda pensionatet Hotel Costa Vella, en plats som verkligen fångade vår uppmärksamhet. Ett besök i deras underbara trädgård – och kanske ha det som boende – är ett måste.
Slå dig ner på uteserveringen och njut av miljön med blommor, körsbärsträd, en springbrunn och skulpturer. Servicen är förträfflig och det spanska kaffet smakar suveränt efter några timmar av sightseeing.
Keltisk gatumusik
På Santiago de Compostelas gator kan du ibland få en uppvisning i keltisk kultur. Den härliga folkmusiken ekar längs med gränderna och brukar vara lätt att finna. Säckpipan, färgglada dräkter, glädjefylld dans och mycket skratt – stanna till en stund för att ta in stämningen.
Pazo de Fonseca
En personlig favorit hos oss är palatset Pazo de Fonseca som tillhör universitetet. Innergården är öppen för allmänheten och du kan kolla på statyn i mitten, de välklippta buskarna och balkongen med inristade figurer.
Alameda-parken
Alameda-parken, precis utanför centrum, är stadens gröna lunga med blommor, statyer, fontäner, ek- och kastanjeträd samt cypresser. Sätt dig ner i gräset och njut av de förtrollande vyerna över katedralen, kanske med nyinköpta delikatesser från matmarknaden?
Bonaval-parken
I den norra delen av Santiago de Compostela ligger Bonaval-parken, som är mindre känd än Alameda, men värt ett besök. Kolla också klostret som ligger strax nedanför, en fin sevärdhet!
CGAC
Centro Galego de Arte Contemporánea, förkortat CGAC, är det galiciska centret för modern konst. Den ligger vid Bonaval-parken och erbjuder många fascinerande expositioner. Från terrassen har du fin utsikt över den gamla staden. Inträdet är gratis, titta förbi!
Dagsutflykter
Santiago de Compostela är omgivet av intensiv grönska och ett smått kuperat landskap. Dessutom är det inte långt till den spektakulära galiciska kustlinjen (33 minuter med bil till Noia).
Många lokala entreprenörer erbjuder naturupplevelser och små ”temaresor” i närområdet. Det kan vara till skärgårdsöar, vita sandstränder, naturreservat eller andra natursköna platser som vattenfall, vinodlingar och ljuvligt doftande eukalyptusskogar.
Nedan har vi samlat några trevliga upplevelser:
Monte Pedroso
Monte Pedroso är ett litet berg som ligger strax nordväst om Santiago de Compostela. Från utsiktsplatsen kan du blicka ut över staden och se den mäktiga katedralen med sina två torn. Den är speciellt vacker under solnedgången när dagens sista solstrålar träffar tornen.
Från staden är det en 40 minuters promenad till utsiktsplatsen, ta med vatten och ha rätt kläder!
Camino a Finisterre
Om du vill vara borta över dagen kan du vandra på Finisterre-leden tills du känner dig nöjd, och därefter ta taxi eller buss tillbaka till Santiago.
Om du är ute efter ett större äventyr, kan du gå hela den 119 km långa leden, det vill säga från Santiago de Compostela till fyrtornet i Finisterre (”världens ände”, enligt romarna). Vanligtvis tar det ungefär fem dagar att nå detta vilda kustområde.
Det går även att fortsätta från Finisterre ytterligare en etapp till kyrkan i Muxía, som är belägen så nära Atlanten att bränningarna ibland sköljer in över den. Kusten besitter en rå och naturlig skönhet, ta ett djupt andetag och känn naturens fulla kraft.
Från Muxía kan du ta bussen tillbaka till Santiago.
Muros-området
Hyr bil och kör västerut mot den dramatiskt vackra galiciska kusten. Ett förslag är den pittoreska fiskebyn Muros, som ligger ungefär 60 km bort. Här finns en liten hamn, charmiga stenhus och förträffliga fiskrestauranger.
Sedan kan du fortsätta till Praia de Area Maior, Praia de Lariño eller Praia de Carnota, några av Galiciens absolut vackraste stränder.
Rías Baixas
Du kan också åka söderut mot de ”lägre fjordarna”. Spendera dagen på halvöar som Arousa, O’Grove eller varför inte i den färgglada staden Pontevedra längst inne i havsviken? Besök vinodlingar, häng på folktomma stränder, eller ta en båttur med ostronprovning. Om du vill lära dig segla är detta även en bra plats.
Evenemang
Fiesta del Apóstol Santiago
Den 25 juli varje år drar en femton dagar lång fest igång för att hylla Spaniens skyddshelgon, Aposteln Sankt. Jakob. Under denna period anordnar staden processioner, fyrverkerier, mässor, konserter, fester och mattillställningar.
Kvällen innan, den 24 juli, börjar allting med en spektakulär fyrverkerishow på Plaza de Obradoiro. Dagen efter närvarar kungafamiljen i en traditionell och högtidlig ceremoni. Dessa femton dagar är en uppvisning i galicisk kultur, men det kan vara svårt att hitta boende i staden under perioden.
Festas da Ascensión
Festas da Ascensión utspelar sig i slutet av maj, ibland i början av juni, som ett förspel till festen ovan. Om du skulle befinna dig på plats kan du uppleva galiciska traditioner, parader, fyrverkerier, marknader, party och mycket mer.
Att resa till Santiago de Compostela
I dagsläget finns inga direktflyg mellan Sverige och Santiago de Compostela. Det är enklast att flyga hit med mellanlandning i Barcelona, Madrid, eller någon flygplats i Europa.
Från flygplatsen går bussar till centrum som tar cirka 30 minuter. Du kan även ta taxi, vilket brukar kosta ungefär tjugo euro.