Sevärdheter & saker att göra i Spanien

Senast uppdaterad: 15/04/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

katedralen i sevilla från sidan - en stor sevärdhet i spanien

Letar du efter sevärdheter och saker att göra i Spanien? Kanske är du redan i färd med att planera nästa semesterresa och funderar på vad du kan besöka? I denna artikel har vi samlat typiska turistmål och upplevelser i Spanien – och sådant som kanske inte alls är lika känt men ändå sevärt.

Snabbversion: våra fem bästa tips ☀️

 1. Sagrada Família i Barcelona
 2. Mezquita-Catedral i Córdoba
 3. Alhambra i Granada
 4. Katedralen i Santiago de Compostela
 5. Ringmuren i Ávila

Sagrada Família

Det är nog många som förknippar Barcelona med Sagrada Família. Denna storslagna katedralen är Spaniens mest besökta sevärdhet, där bygget pågått i över 140 år. Den kombinerar naturinspirerade former med symbolik på ett sätt som få andra byggnader.

kyrkan sagrada familia

Det första du ser när du närmar dig till fots är de spirande tornen som sträcker sig mot himlen. Ta ett varv runt kvarteret för att uppleva fasaddetaljerna från alla vinklar. När du väl besöker interiören möter du en ”skog” av stenpelare och ett ljus som filtrerar genom de färgglada fönstren.

Ska du resa till den katalanska huvudstaden? Då får du inte missa vår reseguide med sevärdheter i Barcelona!

Plaza de España i Sevilla

Om vi reser söderut till Andalusien – den mest sydliga av Spaniens autonoma regioner – finner vi det fina torget Plaza de España i Sevilla. Denna halvcirkelformade plats blandar element från gotisk-, renässans- och mudéjarstil.

pelare och torn på plaza de espana

Vi tyckte det var trevligt att bara promenera längs mosaikbänkarna, var och en prydd med handmålade keramiska plattor som illustrerar historien om de spanska provinserna. Förutom bänkarna finns ett vackert palats, små broar och kanalen, där du kan hyra roddbåtar.

På sommaren kan det blir riktigt hett i Sevilla under dagen, så besök gärna torget tidigt på morgonen eller när solens strålar börjar lägga sig kring åttasnåret och det kyler av något.

Guggenheimmuseet

Den världsberömda arkitekten Frank Gehry ligger bakom Guggenheimmuseet i Bilbao, som liknar mer ett gigantiskt konstverk än ett museum. När museet invigdes 1997 blev det direkt en succé och så småningom ett omåttligt populärt turistmål i Spanien.

guggenheim och blomstervalp

Utsidan består av en böljande struktur med ett lager titanplattor som skimrar och speglar sig i ljuset. Från varje håll möter du en ny skepnad, och man kan lugnt säga att detta är en sevärdhet med många ansikten.

Runt byggnaden finns dessutom flera utomhuskonstverk, som jättespindeln vid floden eller ”blomstervalpen” framför entrén. Guggenheim Bilbao erbjuder både permanenta och tillfälliga expositioner med målningar och andra konstverk som får en att haja till.

Katedralen i Sevilla

Den gotiska katedralen i Sevilla är en av de största i sitt slag och en viktig sevärdhet i Spanien. Du hittar detta världsarv i Sevillas gamla stadsdel, och det kända Giraldatornet utgör bland annat en del av dess ena hörn.

la giralda tornet i sevillas katedral

Inne i katedralen sträcker sig höga valv mot taket och skulpturer och konstverk pryder nästan varje vrå. Intressant nog finns även Columbus gravmonument i katedralen, men det råder dock delade meningar om han faktiskt är begravd här eller i Sydamerika.

Fortsätt gärna läsa om sevärdheter och saker att göra i Sevilla.

Alhambra

Alhambra i Granada – en av Spaniens mest kända sevärdheter – är ytterligare ett storslaget palatskomplex från den muslimska perioden på den iberiska halvön. Det är också ett UNESCO-världsarv, som ligger på en höjd med en kuliss av gröna dalar och snöklädda berg.

Missa inte att besöka Alhambra och se försvarsstrukturer med tinnar, torn och murar. Innanför murarna finns många byggnader och det storslagna palatset med alla vackra detaljer i arkitekturen, mäktiga salar samt förtrollande uteplatser som lejongården.

Det kan vara trevligt att signa upp för en guidad tur genom Alhambra och verkligen förkovra sig i den fascinerande historien.

Katedralen i Santiago de Compostela

Katedralen i Santiago de Compostela huserar Sankt. Jakobs grav och är slutmålet för pilgrimsvandringen Camino de Santiago. Denna katedral är i vårt tycke en av de vackraste i Spanien med sin detaljrika fasad, utsmyckade torn och skulpturer.

folk på torget framför katedralen med sina två torn

Nedanför, på torget Plaza de Obradoiro, samlar sig pilgrimer som, efter veckor eller till och med månader av vandring, äntligen når sitt slutmål. Många bryter ut i tårar, vissa sjunger eller ber, medan andra sätter sig ned för att vila sina trötta fötter.

Vill du övernatta i en ”sevärdhet”? Då hittar du det magiska paradorhotellet Hostal dos Reis Católicos, ibland kallat ”Spaniens äldsta hotell”, vid ett av torgets långsidor.

Mezquita-Catedral

Córdoba, en historisk stad vid den spanska floden Guadalquivirs strand, har en uppsjö av sevärdheter – där moské-katedralen verkligen sticker ut!

pelare med valv

Platsen var ursprungligen en liten kyrka som byggdes om till en moské på 700-talet under den muslimska epoken. Därefter omvandlade katolikerna den till en katedral. Mixen av arkitektur och byggnadskonst är verkligen häpnadsväckande!

Det som framförallt sticker ut är de gigantiska valven, kupolerna och 856 rödvita bågar, som togs från romerska tempel som tidigare funnits i området. Det är gratis att besöka ”La Mezquita” måndag till och med lördag.

Om du vill läsa mer, har vi en artikel med typiska sevärdheter i Córdoba.

Romerska viadukten i Segovia

Om du semestrar i Madrid måste du besöka Segovia, som stoltserar med sevärdheter som Alcázarslottet (mer nedan), de judiska kvarteren, katedralen och så den romerska viadukten.

romerska akvedukten i segovia

Jag, Joni, blev mäkta överraskad första gången jag såg denna romerska viadukten. Romarna var verkligen skickliga ingenjörer och med akvedukterna kunde de leda vatten hundratals kilometer. Varje sten balanserar perfekt och man blir förundrad – hur kunde de bygga med sån millimeterprecision för 2 000 år?

Bege dig till Segovia och kika på viadukten med dina egna ögon, du kommer garanterat att bli full av beundran! Du når enklast Segovia med snabbtåget AVE från tågstationen Chamartin, resan är bekväm och tar endast 20 minuter enkel väg.

Alcázar de Segovia

Alcázar de Segovia är ett medeltida ”törnrosaslott” i Segovia som ståtar ut över landsbygden från en klippavsats. Den påminner lite om Neuschwanstein-slottet i södra Tyskland, men är inte alls lika känd och många blir förvånade när det ser ett sånt här slott i Spanien.

alcazar de segovia - törnrosaslott på en klippa

Förutom att vara bostad åt de katolska monarkerna har slottet använts som fästning, fängelse och artilleriskola. Idag kan du exempelvis besöka de mäktiga kungshallarna och ett intressant försvarsmuseum.

San Lorenzo de El Escorial

Vid foten av Sierra de Guadarrama-bergen, strax utanför Madrid, tornar det mäktiga renässanskomplexet San Lorenzo de El Escorial upp sig i landskapet. Detta kungliga palats och kloster började byggas när Felipe II regerade på 1500-talet.

Det går att besöka San Lorenzo de El Escorial, och du kan bland annat se det storslagna biblioteket, med sina handmålade tak och gamla manuskript, välskötta trädgårdar, majestätiska kyrksalarna och ett mausoleum där spanska kungar vilar.

Retiroparken

El Parque del Retiro är en enorm park i Madrid som ursprungligen var en kunglig trädgård på 1600-talet. Idag är det en plats där ”madrileños” och besökare kan fly från stadens brus och uppleva en bit av naturens frid.

sjö med folk som ror framför monument

Vandra längs slingrande stigar, omgivna av skuggande träd och färgstarka blommor, och upptäck parkens många skatter. Några höjdpunkter är sjön, där du kan hyra en roddbåt, Alfonso XII-statyn och glaspalatset, som fångar ljusets spel på det mest förtrollande sättet.

Men Retiro-parken är mer än bara dess sevärdheter. Den är en plats för vardagliga njutningar – spontana gitarrspel, barn som leker, människor som utövar yoga eller bara läser en bok under ett träd.

Kika gärna i vår guide över turistmål och saker att göra i Madrid för ytterligare semesterinspiration.

Ringmuren i Ávila

Den medeltida ringmuren i Ávila, en av de bäst bevarade i Europa, omsluter stadens gamla stadskärnan i ett nästan perfekt rektangulärt mönster, vilket vittnar om en tid när skydd och försvar var av största vikt.

stad omgiven av mur

Konstruktionen, som uppfördes under 1100-talet, består av 88 tinnar, 9 portar och mer än 2500 meter mur. En promenad på muren bjuder på utsikt över Ávilas terrakottafärgade tak, Sierra de Gredos snöiga toppar och mesetans ändlösa jordbrukslandskap.

Historiens sus är påtagligt i Ávila, du kan nästan höra ekot av medeltida soldaters steg, känna draget från bågskyttarnas pilar och föreställa dig livet i en tid när dessa murar var det som stod emot attackerande fiender.

Parc Güell

Parc Güell är Gaudís fantasipark med säregen arkitektur och konstverk i en naturlig omgivning. Från första början var parken faktiskt tänkt som bostadsområde, men det blev aldrig av, och Gaudí bodde själv en tid i ett av de hus som hann färdigställas.

Titta förbi i parken och promenera bland mosaikklädda skulpturer, slingrande stenbänkar och exotiska palmer. Spana efter finurliga detaljer – en krusidullig stentrappa här, en fantasifull paviljong där, och överallt ser du de keramiska mosaikerna (”trencadís”).

Men höjdpunkten kan mycket väl vara terrassen med den slingrande mosaikbänken. Här kan du slå dig ner och blicka ut över Barcelona – ​​från Sagrada Famílias spirande torn till Medelhavets bränningar i öster.

Altamiragrottan

Runt om i norra Spanien finns många förhistoriska grottor med grottmålningar, där Altamira utanför Santillana del Mar är det mest kända exemplet.

Denna UNESCO-världsarvsplats är en av världens främsta förhistoriska konstplatser med över 30 000 år gamla målningar – ett besök är en påminnelse om vår gemensamma mänsklighet!

ingången till altamiragrottan i norra spanien
I grottan är djur som bison, vildsvin och hästar avtecknade med en precision och känslighet som är häpnadsväckande, givet de enkla verktyg som våra stenåldersförfäder hade.

Den ursprungliga grottan är dock stängd idag, men du kan besöka en interaktiv replik med ett tillhörande museum. Här kan du lära dig mer om målningarna och andra föremål.

Fler sevärdheter och saker att göra i Spanien

Som du ser finns det väldigt många sevärdheter och saker att göra som turist (eller boende) i Spanien. Det vi tagit upp hittills är endast en mix av topprankade sevärdheter och våra personliga favoriter.

Om du ska resa till Spanien, kolla också närmare på följande turistmål:

 • Den spektakulära halvön San Juan de Gaztelugatxe i Baskien
 • Bron i Ronda
 • Fler av Gaudís skapelser i Barcelona (Casa Batlló, Casa Milá,Casa Vicens och Palacio de Güell)
 • Den romerska muren i Lugo
 • Katedralen La Seu i Palma de Mallorca
 • Torget Plaza Mayor i Salamanca
 • Las Medulas, romerska guldgruvor i norra Spanien
 • Fotbollsarenan Camp Nou i Barcelona (gå på match)
 • Fotbollsarenan Santiago Bernabéu i Madrid (gå på match)
 • Konst- och vetenskapsstaden i Valencia
 • Museer i Madrid (Pradomuseet, Reina Sofia…)
 • Det kungliga slottet (Palacio Real) i Madrid
 • Katedralen Nuestra Señora del Pilar i Zaragoza
 • Nerja-grottorna, på Costa del Sol
 • Katedralstranden, Playa de las Catedrales, utanför Ribadeo i Galicien

Följ oss på Facebook för tips på resmål och mer! ☀️