20 sevärdheter & saker att göra i Sevilla

Senast uppdaterad: 14/04/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

halvcirkelformad byggnad med kanal nedanför

Sevilla i södra Spanien är en smältdegel av olika kulturer, som lämnat sina spår genom flera tidsperioder. I Sevilla finns således en mängd sevärdheter och saker att göra, och ibland kan det vara svårt att avgöra vad man ska prioritera under sin semester.

I denna guide tar vi en närmare titt på de bästa sevärdheterna, och delar med oss av det som vi tyckte mest om under vårt besök. Nu är det dags att börja utforska!

Kortversion: våra fem bästa tips ☀️

 1. Katedralen
 2. Real Alcázar de Sevilla
 3. Plaza de España
 4. Barrio Santa Cruz
 5. Metropol Parasol

Gamla stan

Sevillas ”Casco Antiguo” täcker en stor yta och är en sevärdhet i sig själv. Här hittar du en intressant blandning av arabisk, gotiska och renässansstilar i arkitekturen, vilket speglar stadens mångkulturella förflutna.

Att flanera fram på de smala, slingrande gatorna i gamla stan är som att ta ett steg tillbaka i tiden. Du kommer att stöta på massor av vackra platser, från gamla kyrkor och palats till färgstarka torg med härligt folkliv.

torg i gamla stan med uteserveringar och folkliv

Och runt varje knut väntar tapasbarer där du kan testa traditionell spansk mat, eller bara njuta av en god dryck medan du stillsamt observerar omgivningen. Gamla staden är Sevillas slående hjärta – och att utforska den är att känna stadens puls och historiens vingslag!

Museo de Bellas Artes

Museo de Bellas Artes i Sevilla är ett av Spaniens bästa konstmuseer. Museet – som är inhyst i ett före detta kloster – har en omfattande samling som främst fokuserar på andalusisk konst från Medeltiden till 1900-talet.

Samlingen innehåller bland annat verk av framstående spanska konstnärer som Murillo, Zurbarán, El Greco och många fler. Förkovra dig i mästerverk från den ”sevillanska skolan” och få en djupare inblick i den lokala konsten.

Katedralen

Katedralen i Sevilla är svår att missa, du kommer garanterat att stöta på den om du vandrar runt i staden. Den är en världens största gotiska katedraler, vilket ger en hint av den storhet och överväldigande prakt som väntar dig.

katedralen med giralda-tornet

Utöver sin storlek är katedralen hem till ett antal konstnärliga och historiska skatter – ett exempel på det är Christofer Columbus grav. Interiören är slående, med detaljerade glasmålningar och gyllene högaltare, samt en mängd andra konstverk och artefakter.

La Giralda

La Giralda är en av Sevillas mest ikoniska sevärdheter – och det med god anledning. Detta imponerande klocktorn är en del av katedralens ena hörn, och besitter en unik kombination av element från både arabisk och renässansstil.

högt torn som reser sig framför ett torg med folkliv

När du besöker La Giralda, missa inte att bestiga de 35 sluttande ramperna, smart designade så att man på hästrygg kunde rida upp till toppen. Väl uppe kan du, liksom de forntida ryttarna, njuta av hisnande vyer över Sevillas hustak!

Real Alcázar de Sevilla

Ett besök på Real Alcázar är en av de bästa sakerna att göra i Sevilla. Detta kungliga palatskomplex är ett exempel på mudéjararkitektur och ett UNESCO-världsarv. Palatset har varit hem för många kungligheter genom århundradena – och är även idag en residens för den spanska kungafamiljen.

Besök Real Alcázar de Sevilla och gå vilse i en labyrint av vackert utsmyckade rum, innergårdar och lummiga trädgårdar. Varje hörn av palatset avslöjar detaljer i sin arkitektur och design, från de fantastiska kakelplattorna till de invecklade träsnidningarna.

Slottsträdgårdarna är minst lika fascinerande med sina porlande fontäner, exotiska växter, träd och lugna gångvägar. Real Alcázar är en plats där varje ögonblick är fylld av skönhet i kombination med historia!

Fantastiska torg

Plaza de España

Halvcirkelformade Plaza de España i Sevilla är ett av Spaniens mest kända och romantiska torg, som omsluter en 500 meter lång kanal där du kan hyra roddbåt. De omgivande byggnaderna är utsmyckade med 48 bänkar – alla med handmålade keramiska plattor som representerar (nästan alla) Spaniens provinser.

handräcke med små detaljer och kanal och historisk byggnad i bakgrunden

Intill torget ligger den fina parken Parque María Luisa (mer nedanför), som är perfekt att utforska efter att du besökt Plaza de España i lugn och ro.

Plaza de San Francisco

Plaza de San Francisco är ett stort öppet torg i centrala Sevilla. Med sina eleganta byggnader och livliga atmosfär är det ett populärt ställe att besöka för både lokalbefolkningen och turister.

Under sommarmånaderna förser staden torget med ett skuggande tyg för att ge skydd mot solen, medan vintern bjuder på en mäktig konstgjord julgran för att sprida feststämning.

Torget har en lång historia och det finns fortfarande många spår av det förflutna. På denna”plaza” är det dessutom ofta mycket liv och rörelse, med gatuartister, caféer och uteserveringar, där du kan testa goda spanska drinkar. Titta förbi och känn den sydspanska livsglädjen!

Plaza del Cabildo

Plaza del Cabildo är ytterligare en charmig plats i centrum och något av en hemlighet, undangömd från stadens liv och rörelse. Detta halvcirkelformade torg, med en vacker kolonnbågad byggnad, var en gång platsen för katedralens kapitelhus.

cirkelformat torg med människor

Idag är torget mest känd för sin söndagsmarknad (mercadillo), där samlare flockas för att köpa och sälja mynt, frimärken och andra antikviteter.

Shopping i Sevilla

Sevilla är stor spansk stad i ständig förändring. När det gäller shopping finns det gott om alternativ: från hantverksbutiker, internationella klädkedjor, köpcentrum till traditionella marknader.

smal gata med folkliv och butiker

Om du är sugen på att shoppa under semester, kolla följande:

 • Calle Sierpes: En av Sevillas mest kända gator med folkliv, butiker och restauranger.
 • Calle Tetuan: Längs denna gata kan du hitta allt möjligt, från större klädkedjor till mindre butiker.
 • Calle Asuncion: Utmed denna bredare boulevard i centrala delen finns bra shopping.
 • Calle Feria: En mindre, mysig gata som är kantad av små butiker med stor lokalförankring. Titta förbi!
 • Mercadillo El Jueves: Om du är på jakt efter fynd, får du inte missa loppmarknaden på torsdagar på gatan ovan (addressen är Calle Feria, 109).

Río Guadalquivir

Río Guadalquivir är en av Spaniens längsta floder. Den delar tillfället på sig under sin väg genom Sevilla och sammanflödar därefter en kort bit utanför staden.

palmkantad promenad längs guadalquivir

En promenad längs flodstranden erbjuder vyer över palmer, byggnader, broar och ibland synen av roddare som glider fram på flodens spegelblanka yta. En replika av expeditionsfartyget Nao Victoria är även ankrad utmed promenaden.

För dig som gillar att hålla igång, snör på dig löparskorna och följ flodens bana i dagens första eller sista ljus. Annars kan det ofta bli för varmt för fysisk aktivitet under dagtid i Sevilla.

Palats

Palacio de las Dueñas

Palacio de las Dueñas – som du hittar i hjärtat av Sevilla – är ett charmigt palats. Detta 1500-talsresidens, som tillhörde hertiginnan av Alba, är ett exempel på gotisk- och mudéjararkitektur.

Byggnaden uppvisar en mängd olika skepnader, från den inbjudande entrégården med dess välvda gagnar och frodiga apelsinträd, till huvudgården med keramiska plattor och blomsterklädda väggar.

Casa de Salinas

Casa de Salinas är ännu ett privatägt palats i Sevilla som går att besöka. Detta palats uppfördes på 1500-talet och bär fortfarande spår av dess förflutna i form av mudéjarstil och gotiska detaljer.

Innergården som är prydd med ”azulejos” (blåvita kakelplattor) är speciellt vacker. I palatset får du en unik inblick i hur adelsmännen levde under renässansen.

Casa de Pilatos

Casa de Pilatos är ett praktfullt palats som är ett lysande exempel på andalusisk arkitektur. Detta ståtliga hus kombinerar stilar från gotiken, renässansen och mudéjar, vilket gör den till en fröjd för ögat.

Det över femhundra år gamla palatset har flera gårdar och magnifikt dekorerade rum att utforska. Vi tyckte mest om mittengården med de imponerande marmorkolonnerna, trädgården samt det förtjusande lilla kapellet.

Barrio Santa Cruz

Barrio Santa Cruz, tidigare de judiska kvarteren, är ett väldigt mysigt område. Vi älskade att vandra omkring på de labyrintliknande gatorna, som är kantade av vitkalkade hus och färgglada blommor som hänger ner från balkongerna.

Längs de slingrande gatorna finns många små affärer, konstgallerier och traditionella tapasbarer. När solen går ner, kommer kvarteret verkligen till liv, med folk som samlas för att njuta av tapas och drinkar.

Flamenco

Flamenco är mer än bara en dans – det är en väsentlig del av andalusisk kultur och tradition. Denna passionerade konstform kombinerar musik, sång, dans och gitarrspel, och ger en intensiv och känslofylld upplevelse för både artister och åskådare.

kvinnlig flamencodansare utomhus med band

I Sevilla, flamencons hjärta, finns det många platser där du kan uppleva denna tradition. Titta förbi på en ”tablao” (flamencobar) för en oförglömlig upplevelse.

Missa inte heller museet Museo del Baile Flamenco, där du kan se liveframträdanden och lära dig mer om flamencos historia och betydelse i samhället.

Basílica de la Macarena

Basílica de la Macarena är ett landmärke av stor betydelse för lokalbefolkningen. Denna basilika huserar den heliga statyn av Virgen de la Esperanza Macarena, en av huvudpersonerna i processionerna under Semana Santa (påskveckan).

Basilikan är relativt modern, invigd 1941, men dess plats i stadens religiösa liv är djupt rotad. Inuti är interiören rikt dekorerad, med guldutsmyckningar och imponerande konstverk som ger en atmosfär av vördnad och frid.

Bredvid kyrkan ligger Museo de la Macarena, där du kan utforska fler artefakter kopplade till Semana Santa.

Trädgårdar

Parque María Luisa

Parque María Luisa är ett fridfullt landskap intill självaste Plaza de España. Denna praktfulla park har monument, fontäner, alléer och dammar, vilket skapar en grön oas mitt i staden.

Om du vill njuta av en picknick, ta en löptur, eller bara slappa i skuggan av en palm, är detta rätt plats. Vi återkom flera gånger till parken, det var speciellt trevligt att strosa omkring i den under sommarvarma kvällar.

Jardines de los Reales Alcázares

Att vandra runt i Jardines de los Reales Alcázares – trädgårdarna som tillhör Alcázar – är som att stiga in i en annan värld. Den är fylld av växter, paviljonger, blommor, palmer, springbrunnar och dammar.

Trädgårdarna sträcker sig över flera hektar och är uppdelade i sektioner, alla med sina egna unika stilar och teman. Upplev arkitektur från olika historiska perioder – alla bidrar till den totala upplevelsen!

Jardines del Prado de San Sebastián

Jardines del Prado de San Sebastián erbjuder en fristad från stadens buller och brådska. Denna lugna och pittoreska park är en underbar plats att koppla av på, läsa en bok eller bara njuta av en medtagen spansk kaffe.

Parken är känd för sin sarkitektur och blomsterbäddar som pryder stigar och gångvägar. Jardines del Prado de San Sebastián är värd för olika evenemang och skådespel under året.

Jardines de Murillo

Intill Real Alcázar hittar du även Jardines de Murillo, en annan av Sevillas gröna lungor, som är värd att upptäcka.

Missa inte att spana in alla mosaiker och konstfulla keramiska bänkar. Parken är dessutom fylld av palmer, apelsinträd och andra exotiska växter, vilket skapar ett avslappnande landskap.

Torre del Oro

Torre del Oro är en sevärdhet som ligger nere på Río Guadalquivirs strand. Detta tolvkantiga utkikstorn byggdes på 1200-talet i militärt syfte och utgjorde en del av stadens befästning.

torn som reser sig bland palmer

Tornets namn kommer antingen från dess gyllene reflektion i floden, eller från det faktum att den en gång användes för att lagra guld efter upptäckten av Amerika. Det råder fortsatt delade meningar om vart namnet egentligen kommer ifrån.

Idag huserar Torre del Oro ett sjöfartsmuseum med utställningar som sträcker sig från antiken till nutid. Du kan exempelvis se gamla sjökort, kompasser och modeller av historiska fartyg.

Archivo de Indias

Archivo de Indias, eller ”indianarkivet”, är ett arkiv med dokument om den spanska erövringen av Amerika. Arkivet uppfördes på 1700-talet och innefattar miljontals sidor, som spänner sig över tre hundra år.

Byggnaden i sig är ett exemplar av renässansarkitektur, men det är innehållet som verkligen gör det speciellt. Dokumenten inkluderar Columbus loggböcker, officiella korrespondenser mellan Spaniens koloniala guvernörer och kronan, handelsregister och mer.

Dessa dokument ger en oskattbar insikt i interaktionerna mellan Spanien och dess kolonier, samt de inhemska folkens liv och kultur. Sedan 1987 är Archivo de Indias listad som ett UNESCO-världsarv och dess rika samlingar är öppna för forskare och allmänheten.

Barrio de Triana

Barrio de Triana ligger på den västra sidan av Guadalquivir och är en av Sevillas mest livfulla stadsdelar. Denna ”barrio” är känd för sin starka koppling till flamenco samt traditionella keramik- och kakelverkstäder.

Ge dig iväg tidigt en morgon och strosa omkring bland färgglada byggnader, blomsterfyllda balkonger och charmiga gator. Det råder en genuin och lokal känsla, med små marknader, traditionella tapasbarer och flamencoklubbar.

En av de mest kända sevärdheterna är bron Puente de Isabel II, som förbinder Triana med gamla stan. Annat trevligt att se är keramikmuseet Centro Ceramica Triana.

Metropol Parasol (Setas de Sevilla)

Metropol Parasol är en säregen sevärdhet som du inte får missa. Denna enorma struktur, som invigdes 2011, har formen av böljande svampar och kallas även ”Setas de Sevilla”, Sevillas svampar.

folkliv under en böljande struktur

På marknivån finns flera kaféer, medan den övre nivån har en terrass med utsikt över Sevilla. Själva strukturen är en stor kontrast till stadens annars så traditionella arkitektur. Undertill ligger Antiquarium, ett museum med romerska och arabiska ruiner som upptäcktes under byggnadsarbetet.

På nattetid lyser Metropol Parasol upp, vilket skapar ett spektakulärt ljusfenomen. Vi tyckte det var riktigt trevligt att utforska denna plats, gör det samma du!

Fotboll

Fotboll har en stark närvaro och betydelse i Sevilla. Staden är hem till två av Spaniens mest passionerade och rivaliserande fotbollsklubbar: Sevilla FC och Real Betis.

Deras matcher, särskilt ”El Gran Derbi”, ett möte mellan de två, är laddade med intensitet och passion. Oavsett om du är ett fotbollsfan eller bara intresserad av att uppleva den lokala sportkulturen, rekommenderar vi starkt att du tar chansen att se en La Liga-match på plats!

Iglesia del Salvador

Iglesia del Salvador är den näst största kyrkan i Sevilla (efter katedralen) och ett exempel på den mäktiga barockarkitekturen. Ursprungligen var den en moské, och den nuvarande kyrkan, som byggdes på 1700-talet, bär fortfarande spår av dess förflutna.

Interiören är minst lika imponerande som det yttre, med guldprydda altare, en vacker orgel och dekorerade kapell. Du kan också ta den vindlande trappan till kyrkans klocktorn och ta några spektakulära selfies med Sevillas stadssiluett som bakgrund.

Utflykter

Byar och städer

Andalusiens vitkalkade byar har säkert passerat framför dina ögon mer än en gång på sociala medier. Och runtomkring Sevilla finns flera pittoreska pärlor som du kan uppleva.

Sätt ihop en personlig rundtur och besök byar eller mindre städer en i taget. Lägg undan tid för en avkopplande lunch och njut av lokala andalusiska delikatesser, som typiska ”pescaíto frito” (friterad småfisk) eller ”tortillitas de camarones” (frasiga omeletter på räkor).

Några charmiga byar eller mindre städer (några ligger närmare och andra längre bort) är:

 • Sanlúcar la Mayor
 • Zahara de la Sierra
 • El Bosque
 • Estepa
 • Carmona (mer nedan)
 • Écija
 • Osuna

Córdoba

Vill du upptäcka ytterligare historisk och vacker stad i Andalusien? Då är Córdoba med sina många sevärdheter ett riktigt trevligt alternativ. Du kan enkelt ta tåget från Sevilla, och resan tar cirka en timme enkel väg. Åk tidigt på morgonen och spendera dagen i Córdoba!

smal gata med människor vid mezquita-katedralens ena torn

Itálica

Itálica, cirka en mil norr om Sevilla, är en utmärkt dagstur för historieintresserade. Denna gamla romerska stad, som grundades 206 f.Kr., var födelseplatsen för de romerska kejsarna Trajano och Adriano.

Idag kan du utforska ruinerna, som består av en välgjord amfiteater, omfattande mosaikgolv och badhus. Att vandra genom Itálicas gator ger en inblick i det romerska imperiets storhetstid och dess inflytande på dagens Spanien. Glöm inte att ta med kamera och solhatt, speciellt på sommaren!

Carmona

Carmona är en liten stad som du når efter en bilfärd på cirka 30 minuter. Om du inte har tillgång till bil finns även möjlighet att lokalbuss.

I staden kan du besöka många sevärdheter i form av arkeologiska arv. Några exempel är den romerska begravningsplatsen och ytterligare en amfiteater, som påminner om stadens betydelse under romarriket.

Den gamla stadskärna är dessutom full av historiska byggnader och charmiga gator med ett bra restaurangutbud. Upptäck historia på förmiddagen och ta en lång lunch när solen börjar trycka på som mest.

Nationalparken Doñana

Parque Nacional Doñana, cirka en timme söder om Sevilla, är en av Europas största och mest biologiskt diversifierade naturreservat. Parken sträcker sig över en stor yta och är hem för en rad olika ekosystem, som sanddyner, marskland och skogar.

Doñana är särskilt känt för att vara en viktig plats för flyttfåglar mellan Afrika och Europa. Det finns även ett rikt djurliv i parken, med det sällsynta iberiska lodjuret och spanska kejsarörnen.

En utflykt hit är ett måste för alla naturälskare och fågelskådare. Olika typer av guidade turer (vandringsturer, hästridning och 4×4-safaris) går att göra.

Dela artikeln