Spansk frukost: typiskt att äta & dricka

Senast uppdaterad: 24/02/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

bord med frukostalternativ

Spansk frukost (el desayuno) skiljer sig från svensk frukost på flera sätt. Till exempel genom att den ofta innehåller färre alternativ och är mer lättsmält, med fler söta inslag.

Att lära sig om de olika alternativen kan hjälpa dig att välja frukost när du ska äta ute på bar eller konditori. Låt oss börja!

Vad äter man till frukost i Spanien?

En tydlig skillnad mellan spansk frukost och svenska frukostvanor är att spanjorerna äter färre saker som dessutom är mer lättsmälta. Till exempel mycket bröd, olika pålägg och söta bakverk.

bakverk och kaffe med mjölk

I norra Europa är det däremot vanligt att frukosten innehåller en mängd olika mättande livsmedel och rätter som gröt, yoghurt, stekt eller kokt ägg, bacon, lax och bönor.

Det är viktigt att komma ihåg att den spanska frukosten kan skilja sig åt beroende på om du äter hemma eller ute på café, konditori eller bar. Nedanför visar vi vad som är typiskt att välja om du äter ute.

Pan tumaca

Pan tumaca, ”tomatbröd”, är en enkel och populär rätt som är typisk till frukost. Den består av skivat bröd – ofta rostat – som du pressar mogna tomater mot. Ibland får du tomatsaften i en skål på sidan av eller alla komponenter direkt så du kan fixa själv.

rostat bröd, tomat i skål och iberiska skinka

Därefter häller du på lite olivolja, salt och ibland till och med finhackad vitlök. Pan tumaca kan variera i sin tillagning och spanjorerna toppar även med olika sorters pålägg. Exempel är lufttorkad skinka, ost eller avokado.

Chocolate con churros

Chocolate con churros är typiskt att äta till frukost. De är friterade degstänger som är gyllenbruna och krispiga. Dessutom är det vanligt att äta churros tillsammans med varm chokladsås i kopp.

churros och kopp med smält choklad

Om du vill börja dagen med något sött som ändå mättar hyfsat är detta ett bra alternativ. Att prova churros med chokladsås på marknad eller gatustånd är en av de bästa sakerna att göra i Madrid.

Tostada

Tostada är rostat bröd med pålägg som lufttorkad skinka, ost, smör eller marmelad.

Om du äter ute på café blir du ofta serverad marmelad i små burkar. Vanliga sorter är med smak av jordgubbar, hallon eller blåbär. Smöret kommer också i små förpackningar och i många fall från regionen Asturien, som är känd för sina förstaklassiga mejerier.

tostada på tallrik och apelsinjuice på sidan av

Spansk omelett

Om du vill ha något som du kan stå dig längre på – och samtidigt saknar äggen från den svenska frukosten – är tortilla de patatas (spansk omelett) ett fullgott alternativ.

Det är i grund och botten en tjock och lätt friterad omelett som är gjord av kokta potatisar och ägg. Och sedan råder det delad mening om hurvida lök bör ingå, det är rätt 50-50 där!

tortilla de patatas på tallrik

Tortilla de patatas är typisk spansk mat men kanske inte det vanligaste just till frukost. Den går dock att beställa i många barer på morgonen.

Croissant

Croissan (cruasán) finns tillgänglig i de flesta bagerier och caféer i Spanien, men är inte alls lika populärt som i Frankrike. Vi personligen gillar att äta croissant och smutta på café solo (espresso) till frukost, som snabbt hjälper en att vakna till på morgonen.

croissant på tallrik

Detta är ett bra frukostalternativ för den som är på språng och behöver få i sig något snabbt.

Embutidos

Embutidos är ett samlingsbegrepp för olika charvaror. Det finns många varianter på olika kött med kryddningar. En liten tallrik med embutidos är gott till frukost. Andra väljer att lägga dem på toast som pålägg.

charkprodukter på tallrik

Ost

Ost är populärt att äta till frukost, och det finns många spanska ostar att välja mellan. Vanligast är, likt embutidos, att beställa en liten tallrik eller mixa dem två. Eller ha på toasten.

Bocadillos

Bocadillos är en typ av små, halvlånga baguetter som är vanliga. De är uppskurna i halvor och fyllda med bland annat iberiska skinka, tomat, sallad, ost eller tonfisk. Om du vill äta en mer stabil frukost är detta ett utmärkt alternativ.

två bocadillos på tallrik

När vi vandrade Camino de Santiago var en typisk frukost för oss bocadillos och kaffe med mjölk, café con leche.

Bakverk

När du beställer något att dricka, exempelvis kaffe eller te, är det vanligt att du får en liten kaka eller kex (galleta) på sidan av. Många vi känner nöjer sig med detta till frukost.

Om du istället vill ha lite större bakverk finns flera val. Håll utkik efter goda bizcocho, som liknar en sockerkaka i sin textur och form. Eller en populär spansk dessert som sobaos pasiegos med sin lilla, rektangulära form och fluffiga textur.

Roscón de Reyes

Till sist vill vi tipsa om en frukosträtt som inte är så välkänd bland svenskar. Roscón de Reyes är en söt och mättande bakelse. Spanjorerna äter den till frukost 6:e januari, efter att familjen öppnat julklapparna som de tre vise männen kommit med under natten.

roscon de reyes och kaffe

Kolla vår artikel om det spanska julfirandet för att läsa mer.

Vad dricker man till frukost?

Kaffe

I Spanien är det mest vanligt att dricka kaffe till frukost. Spanskt kaffe är riktigt smakrikt och det finns många sorter att välja mellan. Till exempel café solo, cortado eller café con leche (kaffe med mjölk). Den sistnämnda är mest populär till frukost.

kaffe med mjölk

Te

Te är också typiskt att dricka på morgonen, och det finns alternativ som grönt, svart eller te med andra frukt- och kryddsmaker.

Apelsinjuice

Om vi personligen ser en apelsinpress bakom baren brukar vi beställa apelsinjuice. Nypressad juice tillsammans med en välsmakande smörgås är en utmärkt start på dagen!

Mjölk

Laktosfri mjölk är också relativt vanligt att dricka till frukost och det finns många mjölksorter. Exempelvis ko-, get- eller mandelmjölk.

Smoothie – på gång?

Smoothiekulturen är inte så utbredd i Spanien, men har blivit mer populär de senaste åren i och med nya trender och ökat hälsofokus. Idag är det betydligt lättare att hitta ställen i städerna som erbjuder goda och nyttiga frukostsmoothies.

När är äter man frukost?

Det är svårt att säga exakt när spanjorerna äter frukost, det beror väldigt mycket på personen och schemat. Rent generellt skulle vi säga antingen rejält tidigt på morgonen, eller runt klockan 9-11 på förmiddagen.

Det är även vanligt att ta sig ett snack mellan frukost och lunch, så kallad ”almuerzo” vid 12. Speciellt om man tillhör kategorien som äter frukost tidigt på morgonen.

Dela artikeln