Spansk julmat: vad äter man på julen?

Senast uppdaterad: 21/04/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

olika förrätter på julafton i spanien

Är du nyfiken på spansk julmat? Vad är typiskt på julbordet och hur skiljer sig det åt i landet?

Om du ska resa till Spanien kring årsskiftet – eller kanske bara vill piffa upp julbordet hemma i Sverige med en spansk twist – kommer vår artikel väl till hands. Häng med på en kulinarisk upptäcktsfärd!

Typisk julmat i Spanien

Maten i det spanska julfirandet återspeglar till stor del vilken region du befinner dig i. Kulturella influenser genom årtusenden och geografin har format de lokala köken. Till exempel skiljer det sig mycket mellan kustnära regioner som Asturien och Galicien i norr, den centrala mesetaplatån, städer längs solkusten och de spanska öarna.

Själva julafton är en familjedag i Spanien, då släkten samlar sig för att äta en stor middag med förrätt, huvudrätt och efterrätt. Nedanför går vi igenom mat i Spanien som är typisk under hela julen – både nationellt och i enskilda regioner.

Sötsaker

Ingen jul utan sötsaker. En promenad genom vilken mataffär som helst under julsäsongen avslöjar hyllor fyllda med julgodis.

olika sorters turrón på två brickor

Några exempel på sötsaker under julen i Spanien:

 • Turrón (bild ovan): älskad spansk nougat som är en stapelvara i julens godisutbud och lika mångsidig som den är utsökt. Traditionellt gjord av honung, socker, äggvita och mandlar varierar turrón i konsistens, från mjuk och seg till hård och knaprig.
 • Panettone: Även om denna julbakelse ursprungligen är italiensk, har den blivit en del av den spanska julen. Lätt och luftig textur.
 • Bombones: En sortering av fina praliner och choklad som lyser upp julbordet med dess variation.
 • Polvorones: Smuliga och smöriga kakor som är en del av jultraditionen. Mandel är en huvudingrediens.
 • Mazapán: Marsipan, ofta i form av figurer, är omtyckt julgodis.
 • Torkad frukt och nötter: Vanliga, glaserade eller kanderade, både en läckerhet och som dekoration. Fikon är populärt.
 • Churros: Kanske mer förknippade med kalla vintermorgnar än just julen, men churros doppade i tjock varm choklad är återkommande under hela vintern.

Missa inte vår guide med typiska spanska efterrätter.

Roscón de Reyes

Roscón de Reyes är en slags dessert, som får en egen rubrik eftersom den är en viktig del av julen i Spanien. På trettondagen (6 januari) vaknar barnen upp till sina presenter som de tre vise männen lämnat under natten. Efter presentöppningen äter familjen Roscón de Reyes till frukost.

Man kan säga att Roscón de Reyes är en dekorerad ”semla”, liknande en krans, av söt deg och garnerad med sockerglaserade frukter. Fyllningen i Roscón de Reyes består vanligtvis av grädde, eller något annat sött.

Läs mer om spansk frukost.

Canapés

Det är populärt med kanapéer på jul- eller nyårsafton i Spanien för att välkomna gäster med tilltugg och ett glas cava. De spanjorer som jag firat med har gillat att experimentera med smaker, men getost, foie gras, ansjovis, karamelliserat eller räkor, har varit återkommande.

Fisk

Fiskrätter, speciellt variationer på bacalao (torsk), rodaballo (piggvar) eller besugo (fläckpagell), är typisk spansk julmat – framförallt i kustregionerna.

En omtyckt rätt under julen är bacalao al pil pil. Besugon ugnsbakas däremot vanligen med potatis, lök, vitlök och citron för att framhäva smakerna. Spanska fiskrätter är inte bara läckra utan också ljusare inslag på julbordet, och ger en variation till de tyngre kötträtterna.

Fågel

Kyckling, kalkon eller vildfågel är traditionella julval i många spanska hem. Beroende på var i landet du befinner dig gäller olika tillagningsmetoder, från att vara ugnsbakad till att vara en del av grytor.

Skaldjur / bläckfisk

Skaldjur är en lyxig och festlig start på jul- eller nyårsmiddagen, framförallt längs kusterna.

pulpo a la gallega på julbordet i spanien

Havsmat på julbordet i Spanien:

 • Pulpo a la Gallega (bild ovan): Rätt från Galicien med kokt bläckfisk, olivolja, salt och hett paprikapulver, enkelt men ack så gott!
 • Almejas: Delikata och smakrika musslor, ofta serverade i en buljong.
 • Langostinos: Stora räkor är en klassiker på julen, ibland serverade kalla med majonnäs eller i grönsallad med granatäpple.
 • Gambas al Ajillo: Räkor frästa i olivolja och vitlök, en het och smakrik förrätt som är typisk under hela året.

Julstek

Under julen lägger många extra tid och omsorg på att förbereda en julstek, som kan variera stort beroende på familjens traditioner. Köttsorten kan vara allt från fågel, lamm till nöt eller gris. Det är vanligt att man kryddar, fyller eller rullar köttet, ibland omsvept i bacon eller annat rökt kött för att förhöja smaken.

Cordero / Cabrito

Lamm eller killing är ofta en huvudrätt i många julmiddagar runt om i Spanien. Köttet är smakrikt och passar dessutom väl med en mängd tillbehör.

Lechazo

Lechazo, dilamm, är en typisk huvudrätt på julafton i Kastilien och León. Traditionen kräver att den rostas långsamt i ett lerkärl i en vedeldad ugn, vilket ger ett otroligt mört kött som nästan smälter i munnen.

lechazo i lerkärl på bord

Spanjorerna serverar lechazo med ett robust rött vin, till exempel från vindistriktet Ribera del Duero. Ett nybakat bröd är även perfekt för att suga upp den naturliga såsen i botten av lerkärlet. Detta är en rätt som verkligen firar enkelhet och kvalitet i de lokala råvarorna.

Cochinillo

Cochinillo, rostad spädgris, är en populär rätt i hela Spanien, men särskilt i Kastilien och León och kring staden Segovia. Den krispiga ytan och en stor del mört kött gör det till en favorit vid stora familjesammankomster.

Canelones

I Katalonien är canelones en omtyckt rätt under jultid. Dessa tunna pastarullar kan innehålla allt från finhackad kött och fisk till spenat och ricotta, varje kock har sin hemliga mix! Canelones gratineras sedan med en bechamelsås och ost, vilket ger dem en gyllene yta.

Cocido

Under julen är det trevligt att avnjuta en välsmakande cocido i familjärt sällskap, en typ av gryta i Spanien som varierar stort i ingredienser och tillagning beroende på region.

Även om den inte är typisk på själva julafton, är cocido ett välkommet inslag under den kallare decembermånaden för att njuta av värmande och mättande luncher.

Escudella i Carn d’Olla

Escudella i Carn d’Olla är en traditionell rätt i Katalonien under vintern och julperioden, bestående av två delar. Först kommer Escudella, en buljong med pasta. Därefter följer Carn D’olla, en blandning av förberett kött, korv, kikärtor och olika grönsaker.

Således är det bara att successivt lägga till det förberedda direkt i soppan. En mättande måltid som likt cocido värmer bra på vintern!

Iberisk skinka

Den iberiska skinkan, jamón ibérico, är en kulinarisk skatt och omåttligt populär i hela Spanien, speciellt under julen. Denna delikatess är känd för sin djupa, rika smak och mörkt, marmorerat kött.

Under julfirandet är det inte ovanligt att se en uppställd iberisk skinka som en ståtlig mitt på julbordet, ofta åtföljd av andra charkuterier såsom salchichón, lomo och chorizo.

Ost

En generös ostbricka, tabla de queso, är en vanlig syn som förrätt. Med ett stort utbud av ostar – från mjölk av get, får, ko eller en mix – erbjuder varje bit en smakupplevelse. Att smaka sig fram till sin favorit är inte bara en njutning, det är också ett trevligt sätt att dela upplevelsen med andra!

Det är vanligt att servera ostarna tillsammans med hemlagad marmelad på exempelvis kvittenfrukt (membrillo), en sötsyrlighet som kompletterar ost på ett utmärkt sätt.

I följande artikel går vi igenom spanska ostar.

Följ oss på Facebook för tips på resmål och mer! ☀️