Spansk ost: goda ostar du inte vill missa

Senast uppdaterad: 29/07/2023

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

spansk ost på tallrik

Spansk ost håller världsklass tack vare högkvalitativa råvaror och lång tradition. Det finns nästintill oändligt med varianter på får-, get- eller komjölk (eller en mix av dessa). Ost är vanligt som tapas, frukost, förrätt och dessert.

Vi har tagit fram en lista med goda ostar som du bara måste testa på semestern. Du får tips på hårda och mjuka ostar, med mild eller stark smak. Dessutom tar vi upp annan nyttig info. Fortsätt läsa!

Om spansk ost

Först och främst vill vi berätta kort om varför den spanska osten är så unik och populär.

Högkvalitativa råvaror

Osten når sin höga standard mycket tack vare den högkvalitativa mjölken från får, getter och kor. Denna mjölk – som är rik på smak och näringsämnen – ger i slutändan osten fantastisk smak och textur.

Om du reser genom den spanska landsbygden är det troligt att du kommer att se otaliga jordbruk i alla storlekar, från små familjeägda gårdar till större kommersiella producenter.

ko på bete med sjö och snöklädda berg i bakgrund

I bördiga bergsområden strövar nötkreatur, får och getter fritt och betar en stor del av året. Till exempel i de Kantabriska bergen, i norra Spanien.

Lång tradition

Lång tradition och erfarenhet spelar så klart roll i tillverkningen. Redan för tusentals år sedan var ost en del av köket på den pyreneiska halvön. Erfarenheter och metoder har gått i arv i generationer av ostmakare.

Spanjorerna tillverkar således många av ostarna enligt traditionella recept och metoder. Samtidigt är lokala ostmakare inte rädda för att experimentera med nya ingredienser och smaker, vilket har resulterat i en rik variation av ostar som tillfredsställer allas smaklökar.

spanska ostar

Det finns otaliga varianter på ko-, får-, eller getmjölk. Även blandningar av dessa, vilket skapar intressanta smakkombinationer. Du kan hitta ost med vitt skilda lagringstider och konsistenser, från mjuka till hårda varianter.

Smakerna är mångfaldiga, men som helhet är spansk ost känd för sin intensiva karaktär. Framförallt om det är ostar som lagrats längre perioder.

Stort intresse

Osten är en viktig del av spansk matkultur. I städer och byar runt om i landet är det inte ovanligt att stöta på mässor och marknader som är dedikerade till just ost.

Om du någonsin blir bjuden på en måltid hos en spansk familj, kan vi nästan garantera att det kommer att finnas ost involverad på något vis.

De spanska familjerna är inte bara experter på att laga mat, utan också nästan självutnämnda ostgurus som gärna berättar om vilken sort de serverar och var de köpt den.

Typiska spanska ostar

I dagsläget har Spanien hela 26 ostsorter som uppnått den prestigefyllda skyddad ursprungsbeteckning. Dessa har alla uppfyllt höga krav på kvalitet och bevarande av traditionella metoder.

Nedanför hittar du exempel på typiska spanska ostar – och några mer ovanliga inslag som är väl värda att prova.

Glöm inte heller att hålla utkik efter småskaliga, lokala producenter under semestern. Det är ofta dessa som levererar de mest autentiska och utsökta ostar som landet har att erbjuda.

ostar på tallrik

Manchego

Manchego från Kastilien-La Mancha är troligtvis en av de mest kända spanska ostarna. Den är en viktig del av den spanska matkulturen och har en tusenårig historia. Den baseras på mjölk av får från manchega-rasen och har blivit en viktig symbol för regionen.

Beroende på producent skiljer sig smaken, men manchego är ofta lite nötig, smått kryddig och jordnära, med syrliga inslag. Lagringstiden ska vara i minst 30 dagar och högst i två år.

Det är en allsidig hårdost som passar bra som mellanmål, tapas och på ostbrickan. Den funkar att äta ensam, eller med tillbehör som bröd, kex, oliver, frukt och vin.

Tetilla

Queso de Tetilla är en mjuk och krämig ost från Galicien i norra Spanien. Den är baserad på komjölk och inte så stark i smaken. Detta var en av de första ostarna som jag personligen testade i Spanien och den har hängt med genom åren. Vi har nästan alltid en i kylskåpet.

Om du gått pilgrimsvandringen i Spanien har du säkerligen stött på queso de Tetilla i mataffären. Den är nämligen lätt att känna igen, med sin form av ett kvinnobröst.

queso de tetilla på tallrik

Denna ost ska lagras i minst sju dagar. Den passar fint med det vita, lokala albariñovinet och jamón ibérico, frukt eller bröd. En perfekt vardagsost helt enkelt!

Cabrales

Denna blåmögelost är däremot känd för sin starka och intensiva smak. Den kommer från Asturien i norr och ostmakarna lagrar den traditionsenligt tre till sex månader i bergsgrottor i nationalparken Picos de Europa.

Osten kan bestå av råmjölk från kor som ofta blandas med get eller fårmjölk. Den har ett mörkgrönt yttre och i texturen är den mjuk, ”smulig” och något krämig.

Den är dessutom användbar i matlagning och en viktig komponent i vissa rätter, till exempel i cachopo och spansk sås som salsa de Cabrales. Denna ost är särskilt god med marmelad eller ett kraftfullt rött vin (förslagsvis från Ribera del Duero).

Arzúa-Ulloa

Arzúa-Ulloa är ytterligare en mjukost från Galicien i nordvästra Spanien. Den är uppkallad efter två platser i området där den började att produceras: Arzúa och Ulloa.

Osten är baserad på opastöriserad komjölk från gårdar i området och har en mild smak. Den är mjuk i konsistensen och har en tunn, slät yta. I färgen är den gulvit.

osten arzua-ulloa på tallrik

Den smakar en del som queso de Tetilla (läs ovan) men är något mildare och mer krämig. Osten passar att äta som den är och som ingrediens i matlagning.

Ibores

Queso Ibores är ännu en ost från regionen Extremadura, i sydvästra Spanien. Den är baserad på mjölk från getter, som går fria i regionens kuperade terräng.

Ostens utsida har en karaktäristisk rödaktig färg. Konsistensen är krämig och något smörliknande med en smak som påminner om nötter och kryddor. Queso Ibores har en lagringstid på minst 60 dagar. Om du vill ha artesanversionen måste den ha lagrats i minst 100 dagar.

Afuega’l pitu

Afuega’l pitu är en ytterligare en ost från Asturien i norr. Den har en lång historia och har producerats i regionen i århundraden. Länge var den relativt okänd utanför Asturien, men har på senare tid börjat vinna internationell uppmärksamhet och blivit alltmer populär bland ostälskare.

Osten är gjord av komjölk och finns i två varianter: röd och vit. Den röda får sin färg från paprika och den vita är naturell. Båda varianterna har en mjuk och krämig konsistens och en stark, kryddig smak. Afuega’l pitu är vanligtvis formad som en cylinder och lätt att känna igen.

Torta del Casar

Torta del Casar är en rejält stark fårost från Extremadura. Den är utan tvekan en av de mest kända spanska ostarna.

Ett av de kännetecknen för Torta del Casar är dess hårda skal som omger den mjuka, krämiga insidan. För att öppna den på rätt sätt skär du runt toppen av osten för att skapa ett naturligt lock, som du kan använda för att täcka den igen efter användning.

torta del casar på tallrik med bröd

Den krämiga texturen gör Torta del Casar perfekt att skopa ut med sked. Servera den gärna på små kex eller brödbitar för att balansera den intensiva smaken. Osten ska lagras i minst 60 dagar.

Roncal

Queso Roncal är en traditionell getost från Roncal-dalen i den del av Pyrenéerna som sträcker sig genom regionen Navarra. Landskapen i denna del av Spanien är magiskt vackra, kuperade och bördiga, så det är inte svårt att förstå att getterna trivs bra.

Osten har en fast textur och en mörkbrun skorpa som omger ett gult, pastöst innehåll. Den ska lagras i minst 4 månader.

Mahón

Mahón är en populär ost från Menorca, en av öarna i Balearerna. Den är baserad på komjölk och har en lång historia som en del av öns gastronomiska tradition.

Ostens ”skorpa” kan vara från ljus till mörkbrun beroende på mognadsgraden. Den har en lätt syrlig smak med toner av nötter och salt.

Idiazábal

Till sist har vi Idiazábal-osten, en populär ost från Baskien i norra Spanien. Den är en viktig komponent i det baskiska köket och ofta en del av pintxos, baskiska middagar och festligheter.

Osten är gjord på getmjölk och har en ganska hård textur med ljusgul färg. Smaken är medelstark (i vårt tycke) och innehåller vissa toner av rökighet, med lite krydda och svag syrlighet. Den ska lagras i minst två månader.

Idiazábal en mångsidig ost som passar till ostbrickan eller med tillbehör som bröd, marmelad och rött vin. Den är också utmärkt för att använda i matlagning, till såser, gratänger eller för att riva över pizza.

Vanliga frågor

Hur säger man ost på spanska?

Ost på spanska heter ”queso”. Vill du beställa en ostbricka kan du säga ”un plato de queso, por favor”.

Vad för sorter finns det?

Nedanför följer ord och uttryck som kan vara bra att känna till när du ska beställa eller köpa ost under semesterresan. Till exempel olika lagringstider och osttyper.

  • Fresco (ej lagrad)
  • Semicurado (lagrad en kortare period)
  • Curado (lagrad en längre period)
  • Añejo (lagrad ännu länge)
  • Queso azul (blåmögelost)
  • Queso de cabra (getost)
  • Queso de vaca (ost på komjölk)
  • Queso de oveja (fårost)
  • Queso mixto (exempelvis en mix av ko- och fårmjök)
  • Leche cruda (opastöriserad mjölk)

När äter man ost i Spanien?

Spanjorerna äter vanligtvis ost till frukost, som tapas, till förrätt eller dessert. Det är typiskt att äta ost med tillbehör som marmelad (fikonmarmelad, mums!), oliver, olivolja, kex och bröd. Typiska spanska drycker – som rött vin eller öl – passar också utmärkt till.

Var köper man ost?

Ost kan du köpa i dagligvaruhandel. Det finns även mindre artesanbutiker där du kan inhandla ost från regionala och lokala producenter. Det kan vara trevligt att få rådgivning om vilken ost som passar just sina smakpreferenser. Titta förbi på en sådan, det rekommenderas!

På matmarknader i Spanien kan du hitta en mängd olika ostar såväl som andra lokala produkter. Dessa marknader är en utmärkt plats att strosa omkring på och fynda ost.

I Spanien är det i många fall även möjligt att köpa ost direkt av producenten. Många har butiker på sina gårdar eller på marknader, där du kan handla från deras egna produktion. Det kan vara en trevlig utflykt att åka ut till en gård och prova och köpa med sig ost hem.

Är ost dyrt i Spanien?

Det beror på vilken typ av ost du är intresserad av. Som i många andra länder, varierar priset beroende på kvalitet, tillverkningsmetod, märke och annat. Det är möjligt att hitta god och billig ost, men det finns också dyrare ostar som ofta har lång lagringstid.

Det allmänna rådet vi kan ge är att shoppa runt och jämföra priser från olika butiker eller marknader för att hitta den bästa dealen.

Dela artikeln