Typisk spansk sås & röror att testa

Senast uppdaterad: 21/04/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

salsa brava med patatas bravas och öl

Spansk sås är smakfull med många varianter. Det är inte jättevanligt med ”salsa” till måltiden, då fokus brukar ligga på själva råvaran, men det kan absolut vara ett gott komplement. Dessutom är det nästan ett måste att doppa bröd i den naturliga såsen från maten.

Sås i Spanien är ofta gjord på högkvalitativa råvaror och ingredienser. Exempelvis med Virgen Extra-olivolja, vildvuxna örter eller ägg. Även om man kan tro det, är det inte mycket hetta i såserna, med några undantag. Häng med!

Olivolja

Olivoljan representerar det enkla men smakfulla spanska köket och är en grundpelare i matlagning. Att doppa bröd i en högkvalitativ olivolja, från den bästa klassen ”virgen extra”, är mycket vanligt i Spanien.

ost, olivolja i skål, chorizo och bröd

Passar till: I matlagning, dressing, till bröd, sallader, ja, till nästan allt!

Vinäger

I Spanien är det typiskt att använda vinäger för att konservera eller öka syrligheten i rätter. Den är ofta en ingrediens i sås, marinad och dressing.

Ett tips är att testa balsamvinäger (aceto balsámico) över finhackade tomater, lök, olivolja, oliver och sardiner. Eller kanske inte en god tapa som boquerones en vinagre: ansjovis i vinäger, vitlök, persilja och mer. Mums!

Två av de mest vanliga vinägersorterna är:

  • Sherryvinäger från Andalusien i södra Spanien
  • Balsamvinäger som är riktigt god till sallad. En favorit!

Passar till: Matlagning, sallad eller för konserverande ändamål.

Alioli

Alioli är det klassiska såsen på vitlök som du säkert känner igen från Sverige. Det finns olika sätt att göra den på. Traditionellt gjorde folk vid Medelhavet den på vitlök och olivolja, men idag är det vanligt att tillsätta äggulor för att öka krämigheten.

patatas bravas med alioli

Personligen tycker vi att alioli passar riktigt bra till grillade lammracks (chuletillas de cordero) eller patatas bravas (mer nedan), så håll utkik efter det på menyn! Det är även vanligt att göra olika varianter av alioli. Till exempel med chilikrydda eller dijonsenap.

Passar till: Grillad fisk, skaldjur, soppa, risrätter, fideuá (rätt som liknar paella fast med fideosnudlar), patatas bravas, pommes, lamm och annat kött. Serveras kall.

Salsa verde

Som du hör av namnet är detta en spansk sås med ett grönt utseende. Typ en ljusare nyans av pestogrön. Det är vanligt att hälla den över stekt fisk eller skaldjur (som musslor) under tillagningen.

Själva såsen består av olivolja, hackad vitlök, lök, vitt vin, fisk- eller skaldjursfond och persilja. Den är vanligtvis mild eller medelstark i smaken, och enkel att slänga ihop hemma i köket.

Passar till: I tillagningen av fiskrätter och skaldjur.

Salsa brava

Salsa brava är en röd spansk sås med lite hetta i smaken. Spanjorerna äter den vanligtvis till goda patatas bravas – kokta och friterade potatiskuber som är typisk spansk mat.

patatas bravas med salsa brava, en typisk röd spansk sås

Såsen innehåller en kombination av krossad tomat, paprika, lök, vitlöksklyftor och olika kryddor som cayennepeppar, som ger den sin karakteristiska starka smak. Patatas bravas med salsa brava är en favorit i vårt hem, prova den du också!

Passar till: Patatas bravas, pommes, fågel och kötträtter. Serveras kall.

Romesco

Romesco är en populär paprikasås från Katalonien. Ingredienser är bland annat rostad mandel, pinjenötter, vitlöksklyftor, tomat, olivolja, vinäger och den röda paprikan. Den är lite söt och nötig i smaken – och passar bra som dipp eller tillbehör till flera rätter.

Det finns många tolkningar på romesco – och det kan skilja sig mycket från hus till hus. Katalanerna äter den ofta tillsammans med en typ av purjolök, calçot, på traditionella grillfester (calçotada) under vintermånaderna.

Passar till: Grillad fisk, skaldjur, kött, fågel och grönsaker. Serveras kall.

Mayonesa

Majonnäs (mayonesa) är – liksom i Sverige – en populär sås som utgör basen i många spanska rätter. Till exempel i ensaladilla, vilket är en typ av potatissallad. Såsen är dessutom populär som dip till pommes och ett bra tillägg på smörgås.

Ingredienserna i den spanska majonnäsen är enkla och samma som i Sverige: äggula, olja, vinäger, eventuell citronsaft och kryddor efter smak.

Passar till: Fisk, skaldjur som langostinos (större räkor), kött, fågel, pommes och i matlagning. Serveras kall.

Mojo rojo

Mojosåsen från Kanarieöarna är en av de mest typiska spanska såserna, med mycket hetta och stark smak.

Den kommer i två varianter: röd (mojo rojo) och grön. Den röda innehåller en kombination av krossad tomat, paprika, lök, vitlöksklyftor, olivolja, vinäger och kryddor som cayennepeppar och spiskummin.

Det är vanligt att ha mojo rojo som tillbehör till papas arrugadas, en traditionell kanarisk rätt på saltkokt potatis.

Passar till: Papas arrugadas, pommes, kötträtter, fågel eller som marinad. Serveras kall.

Mojo verde

Den gröna varianten heter således mojo verde. Detta är vår favorit som vi föredrar framför den röda. Den salta och något mildare smaken (i jämförelse med mojo rojo) harmoniserar väl med papas arrugadas och fiskrätter.

papas arrugadas med mojo verde

Såsen har ingredienser som koriander, olivolja, vinäger, vitlöksklyftor och spiskummin.

Passar till: Papas arrugadas, grönsaker och fiskrätter. Serveras kall.

Salsa de cabrales

Salsa de cabrales är en sås från Asturien, en region i norra Spanien. Den består i princip av smält cabralesost, som är en stark och smakrik blåmögelost från regionen. Denna utsökta spanska sås är ett perfekt komplement till kötträtter, särskilt till ljusare sorter som griskött.

Passar till: Kötträtter och som dipp. Serveras varm.

Tomate frito

Tomate frito är en enkel sås av färska eller konserverade tomater som ska fritera långsamt i olivolja, hackad lök, vitlök och kryddor. Tillslut blir texturen tjock och krämig. Den är ofta bas i diverse maträtter eller spanska grytor. Vi har alltid ett par konserver med tomate frito hemma i skafferiet.

Såsen kan variera i smak beroende på kryddor, men den är vanligtvis något sötaktig. Tomate frito är en viktig komponent i spansk matlagning och användbar på flera sätt.

Passar till: Matlagning (exempelvis i grytor).

Sofrito

Avslutningsvis har vi sofrito, en god grönsaksröra som är populär i Sydamerika och i länderna vid Medelhavet.

Det är en mix av finhackad lök, vitlök, paprika och tomat som ska puttra i olivolja. Andra ingredienser kan vara morot, svamp och örter som persilja eller koriander. Vad som finns i sofriton varierar vanligtvis på land och region.

I smaken är den söt och lite småkryddig, men det beror som sagt på kocken i fråga. Röran är typisk som bas i många grytor, stuvningar eller som tillägg och är viktig för att ge smak och färg.

Passar till: Som förrätt, i matlagning eller till kött, fisk och fågel.

Följ oss på Facebook för tips på resmål och mer! ☀️