17 typiska spanska drycker

Senast uppdaterad: 21/04/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

vinprovning

I Spanien finner du en rik dryckestradition med influenser av olika kulturer och exotiska smaker. Därmed skiljer sig spanska drycker mycket beroende på vilken del av landet du befinner dig i.

I denna guide går vi igenom traditionella drycker – med eller utan alkohol – från de flesta regioner. Vi ser vad som passar till diverse maträtter, när det är varmt ute och i festliga sammanhang. ¡Salud!

Rött vin

Rött vin (vino tinto) är en traditionell spansk dryck som varit en del av köket på den iberiska halvön i tusentals år. Klimatet, topografin och jordmånen är på många platser idealiskt för vitikultur.

Idag finns många fantastiska spanska viner att prova, från fruktiga till torra och aromatiska. Således är rödvin typiskt att dricka till en mängd rätter, till exempel till tapas, kött, paella eller klassiska grytor.

Vi måste lyfta regioner som La Rioja och Kastilien och León. I dessa finns flera vindistrikt med den prestigefyllda DO-stämpeln. Vi köper mest rödvin från distrikten Ribera del Duero och Toro. Även om nån riojavin slinker med ibland.

underjordisk bodega med vintunnor

Vill du semestra i dessa regioner kan du bo i mysiga stenhus kring vingårdar. Det är perfekt för att besöka anrika bodegor, göra vinprovning, uppleva sevärdheter och den lokala maten. La Rioja är ledande inom denna typ av ”vinturism”.

Pacharán

Pacharán är en slånbärslikör från nordöstra Spanien med anor från medeltiden. På 1950-talet fick allmänheten upp ögonen för drycken och den blev så småningom populär i hela landet. Innan dess drack man den nästan bara i Navarra och Baskien.

Denna starka dryck – som har en alkoholhalt på 25 till 30 procent – är vanlig att inta efter maten i Spanien.

Sherry

Sherry – jerez på spanska – är i grund och botten en blandning vin i olika åldrar. Smaken är traditionellt torr, men spanjorerna gör även sötaktiga sherryviner för att bredda målgruppen.

Allt som allt sker stor del av tillverkningen kring städerna Jerez, El Puerto de Santa María och Sanlúcar de Barrameda i Andalusien. Druvorna som växer på vissa platser i området, där en speciell vitkalkig jord finns, blir utmärkta och ger slutprodukten en karakteristisk smak.

Flera stilar av Sherry finns och sätten man använder sig av påverkar oftast alkoholhalten som hamnar mellan 14 och 25 procent. Vanliga aromer är citron, rosmarin eller mandel. Drycken passar som aperitif – med ett par oliver på sidan om – eller som dessertvin.

Sangría

Sangría (tänk dig ”vinbål”) är kanske den mest typiska spanska drycken, som många förknippar med sommar, sol och fest.

Ett standardrecept kan se ut så här: vin, en skvätt likör eller rom, fruktbitar, socker, sodavatten (gaseosa) och kanelstång. Därefter sker serveringen i en stor karaff med isbitar. Som du ser är den enkel att göra hemma om du skulle bli sugen.

karaff och glas med sangria

Sangría är riktigt läskande och går ner lätt. Och ett sällskap brukar kunna dela på en, eller två, karaffer under sena sommarkvällar, fester och middagar.

Tinto de verano

Tinto de verano påminner om sangría men innehåller istället en mix av rött vin och sodavatten med lemonadsmak. Spanjorerna använder vanligtvis inte karaff till den, utan stora glas med is och citronskivor.

Vi brukar slänga ihop en tinto de verano då och då och sätta oss i den ljumma sommarnatten, testa du också!

Kaffe

Kaffe är vanligt att dricka i Spanien, kanske inte som i Portugal eller Italien men ändå. I städerna kan du nästan alltid finna ett par anrika kaféer med hundraårig historia i väggarna.

Liten kopp kaffe

Spanjorerna dricker ofta kaffe till frukost med en croissant eller sötsak. Sedan är det vanligt med kaffe under arbetsdagen, med kompisar, efter siestan eller som avslut på lunchen.

Precis som i andra Medelhavsländer är spanskt kaffe starkt och avnjuts ofta i mindre koppar. Café solo liknar exempelvis espresso och café con leche är kaffe med varm mjölk.

Calimocho

Calimocho är en dryck med rötterna i Sydamerika, som är populär i Spanien under heta sommardagar och i festsammanhang bland yngre.

Drycken är en enkel mix av cola och rödvin (av sämre sort) i stora glas med is. Som ett resultat av detta är calimocho billig att tillreda och lättdrucken – kanske därför den går hem så väl hos en yngre publik.

Vermut

Vermut är starkvin av italienskt ursprung som är en populär dryck i Spanien. Den är typisk som aperitif och utgör också basen i många kända cocktails. Drycken består av vitt eller rött vin, gin eller rom samt många kryddor och örter.

Smaken är kryddig och småbitter, nästan lite glöggaktig. Dock varierar den beroende på beredning, och det finns både torra och söta alternativ. Alkoholhalten brukar landa kring 15 till 20 procent.

ett glas med vermouth

Den mörka varianten med enbär är riktigt god – perfekt att sippa på med oliver och chips medan du slappar på en uteservering.

Ratafia catalana

Ratafia är en sötaktig likör som dricks i hela Spanien. Vi väljer att lyfta den katalanska varianten (ratafia catalana) eftersom den är något av en favorit.

Den katalanska varianten består av en mix av valnötter, örter, socker och alkohol. Efteråt får den dra sig i nästan ett halvår i olika omgångar. Slutprodukten är en karamellfärgad dryck med en söt smak. Alkoholhalten ligger på cirka 30 procent.

Det finns många katalanska familjerecept som gått i arv i generationer och ingredienser har kommit till allteftersom. Ratafia är vanlig som aperitif eller för matsmältningens skull. Och den är godast rejält kall, helst direkt från frysen!

Albariñovin

Albariño är en grön druva som är vanlig till vitt vin. Spanjorerna odlar den främst i Rías Baixas, i södra Galicien, som är ytterligare ett distrikt med DO-status. I floddalar sträcker sig rankorna ända ner till vattnet och skörden är ingen enkel match.

Legenden lyder att dessa druvor kommer från rieslingdruvor, som fördes med av munkar på 800-talet under pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela. De är även typiska i norra Portugal, där de går under namnet alvarinho.

vindruvor

Albariñovin är torrt, fruktigt och lätt att dricka. Det passar utmärkt till fisk, eller varför inte en plato de pescado (bricka med fiskrätter). Vinet dricker du väl kylt och det svalkar skönt en het sommardag.

Horchata de chufa

Horchata de chufa är en spansk dryck, med troligt arabiskt ursprung, som liknar en smoothie. Basen består av krossade jordmandlar, vatten, socker, citronskal och kanel. I smaken är den söt och läskande.

Drycken är populär bland yngre och under sommaren när det är som hetast på dagen. Många förknippar horchata de chufa med Valencia, men det finns också varianter med andra ingredienser, exempelvis mandel- eller kokosmjök, vanilj eller ingefära, i andra delar av Spanien.

Orujo

Orujo är en stark alkoholhaltig dryck (liknar brännvin). Genom destillation av rester från vinproduktionen och tillsättning av örter och kryddor uppstår den. Den utgör en bas i flera populära drinkar och spanjorerna dricker den kall efter maten.

Orujo är vanlig i hela Spanien, men många menar att du hittar den bästa i norr. I Galicien, och i nationalparken Picos de Europa, kan du smaka orujo enligt välbevarade familjerecept. Till exempel anordnar byn Potes i Kantabrien en omtyckt orujofestival varje år.

Äppelcider

Naturlig äppelcider är en traditionell dryck i Spanien som är typisk i den norra delen. I Asturien är den närmast helig och när du reser runt ser du äppellundar nästan överallt. Regionen står för cirka 80 procent av den nationella produktionen.

upptravade ciderflaskor

Spanjorerna tillsätter ingen kolsyra i äppelcidern. När servitören häller två små omgångar (escanciar sidra) från hög och vertikal vinkel uppstår normalt luftbubblor när cidern träffar det smala glaset.

Om du semestrar i Asturien, missa inte att besöka en klassisk sidería (ciderhus). Att se hur servitören häller ner cidern är en upplevelse. Befolkningen i Asturien dricker äppelcider till de flesta måltider, tapas och i festsammanhang.

Queimada

Queimada är en traditionell dryck i Galicien där beredningen sker på ett väldigt speciellt och mystiskt sätt.

Långt tillbaka i historien var en urgröpt pumpa vanlig för tillredningen, men idag är det mest en stor gryta som gäller. Efter att ingredienser som orujo, socker, apelsin- och citronskal, kaffebönor och kanel hittat sin väg ner i grytan, tänder de ansvariga eld på drycken.

Under tillredningen läser man upp en ramsa för att överföra särskilda egenskaper och krafter till de som ska dricka den. Detta görs för att skydda sig mot onda andar, som ligger och väntar på människor.

Folket i Galicien gör queimada under flera tillfällen; på bröllop; fester eller större festivaler i byar och städer. Till exempel är det vanligt att tillreda den under San Joan, det spanska ”midsommarfirandet”.

Öl

I Spanien finns en tradition av ölbryggning som sträcker sig tusentals år tillbaka. Öl är populärt att dricka till tapas, paella och för att läska sig under sommarmånaderna.

Spansk öl kanske inte är lika känd som den tyska eller belgiska. Men flera stora producenter och mikrobryggerier, inte sällan med verksamhet i anrika byggnader, går att hitta i landet.

glas öl på bardisk

Det finns många spanska ölsorter att välja mellan, således kan det vara trevligt att prova lite olika. Den vanligaste ölsorten är dock utan tvekan ljus lager, som är lättdrucken och passar fint till tapaskulturen. Dock har fler IPA och ale börjat att dyka upp på senare år.

Vi brukar köpa eller beställa följande:

  • Estrella Galicia
  • Cerveza 1906 (från företaget ovan)
  • San Miguel
  • Estrella damm
  • Moritz
  • Cruzcampo
  • Cervezas Victoria

Cava

Cava är en känd spansk dryck som är omåttligt populär. Speciellt på nyårsafton. Det handlar det om ett mousserande vin – vitt eller rosé – som många kallar ”Spaniens svar på champagne”. Cava har cirka 10 procent i alkoholhalt och passar utmärkt till förrätt, fisk och ost.

Enligt traditionella metoder måste cava vila minst 9 månader på sin jästfällning. Men ju längre cava vilar, desto mer exklusiv blir den. Gran Reserva ska till exempel ha vilat i minst 30 månader.

flaska cava och två cavaglas

Traditionellt dominerade spanska druvor (som xarel-lo, parellada och macabeo) i vinstockarna, men vinmakare använder nu för tiden även druvor som chardonnay och pinot noir.

I Penedés-distriktet, söder om Barcelona, finns mer än 90 procent av den nationella produktionen. Semestrar du i Barcelona eller Sitges, är det värt att ta sig till området kring Vilafranca del Penedès för att besöka bodegor som Familia Torres eller kända Freixenet.

Txakoli

Om cavan är Kataloniens mest typiska dryck, så är txakoli motsvarigheten i Baskien. Txakoli är ett torrt – aningen mousserande – vitt vin som passar till förrätt eller pinchos. Den har hög syra, låg alkoholhalt finns också som rött och rosé.

Man lagrar txakoli i mindre än ett år, och vid servering häller man upp på ett liknande sätt som med cider i Asturien. Fram till 1980-talet var produktion var småskalig och drycken var mest vanlig lokalt.

Allteftersom vissa områden lyckades få DO-status har drycken blivit mer populär och finns idag att beställa på barer och restauranger i en stor del av norra Spanien.

Längs Biscayabukten – kuststräckan San Sebastián till Bilbao – finns många vingårdar som framställer txakoli. I böljande landskap är gröna vinrankor en häftig kontrast till det blå havet, otroligt pittoreskt!

Följ oss på Facebook för tips på resmål och mer! ☀️