11 stora spanska floder (lista, karta & info)

Senast uppdaterad: 24/02/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

flod och bro

I denna artikel tar vi en närmare titt på elva stora spanska floder. De har inte bara format landets geografi, utan även historien, kulturen och de lokala samhällena. Läs vidare och upptäck dessa viktiga floder i Spanien!

Om spanska floder

Floderna i Spanien sträcker sig över hela landet och skapar unika ekosystem och landskap under sin framfärd. I Spanien – ett land där vatten är särskilt viktigt på grund av torka – har de enorm betydelse för den biologiska mångfalden och jordbruket.

Många av floddalarna är dessutom hem till storslagna natur- och nationalparker som lockar besökare. Med en variation av terräng, från djupa dalar, slätter, våtmarker till frodiga skogar, erbjuder dessa platser ett brett utbud av aktiviteter.

Lista: stora floder i Spanien

 1. Río Tajo (1007 km)
 2. Río Ebro (930 km)
 3. Río Duero (897 km)
 4. Río Guadiana (744 km)
 5. Río Guadalquivir (657 km)
 6. Río Júcar (508 km)
 7. Río Genil (358 km)
 8. Río Segura (325 km)
 9. Río Miño (315 km)
 10. Río Tormes (284 km)
 11. Río Sil (234 km)

Karta

karta

På kartan kan du se hur de största floderna genomkorsar den iberiska halvön, innan de så småningom mynnar ut i Medelhavet eller Atlanten. Men kom ihåg att det också finns många fler spanska floder som inte syns i kartan samt tusentals biflöden.

Tajo (1 007 km)

Río Tajo – eller Tejo på portugisiska – är den längsta floden på den iberiska halvön. Den sträcker sig hela 1 007 km från källan i Albarracín-bergen i Spanien till mynningen i Portugals huvudstad Lissabon.

Floden flyter på Spaniens centrala platå och har spelat en avgörande roll i landets utveckling. Tajo är även berömd för sina mångfacetterade landskap, historiska städer och utsiktsplatser (”miradores”). Nationalparken Monfragüe är ett populärt besöksmål.

Ebro (930 km)

Río Ebro är Spaniens längsta flod och har ett kraftigt vattenflöde på 600 m³/s. Floden sträcker sig 930 km från källan i de Kantabriska bergen i norra Spanien till utloppet i Medelhavet.

Ebrofloden rinner genom några av Spaniens bästa jordbruksmarker och denna ”livsnerv” är vital för bördigheten. Den är också hem till ett rikt djur- och växtliv, till exempel i Ebrodeltat, en stor våtmark som lockar fågelskådare likt honung lockar bin!

Duero (897 km)

Río Duero är den näst längsta floden i Spanien som löper över 897 km från källan i norra Spanien till mynningen i Porto (Portugal). Under cirka 112 km av sin sträcka bildar den en naturlig gräns mellan Spanien och Portugal.

Detta vattendrag, omgivet av frodiga vinodlingar, är källan till några av Spaniens mest populära drycker. Det illustreras perfekt av Ribera del Duero, vars röda viner åtnjuter stor berömmelse. Och på den portugisiska sidan är portvinet en typisk representation.

Guadiana (744 km)

Río Guadiana är en av de största floderna i Spanien, med en total längd på cirka 744 km. Floden har sin källa i Kastilien-La-Mancha och flyter harmoniskt söder till mynningen i Guadianabukten i Portugal.

Guadiana har många dramatiska flodkrökar, kraftverk och utgör gränsen mellan Spanien och Portugal under en del av sin framfart. Floden har också varit viktig för utvecklingen av regionerna och givit liv åt flera historiska städer som Mérida och Badajoz.

Guadalquivir (657 km)

Río Guadalquivir är den femte längsta floden i Spanien som mestadels rinner genom Andalusien i södra delen av landet. Floden snirklar sig fram i över 657 km och mynnar till slut ut i Atlanten vid Sanlúcar de Barrameda i Cádiz.

flod med kajakare

Detta är en spansk flod som har spelat en viktig roll i Andalusiens historia och stora städer som Sevilla och Córdoba har växt fram på dess strand. Den har även varit en betydande handelsrutt i tusentals år.

Júcar (508 km)

Río Júcar är Spaniens sjätte längsta flod och täcker en sträcka på cirka 498 km från källan i Montes Universales, i provinsen Teruel, till mynningen i Medelhavet, nära staden Cullera.

Denna flod rinner genom flera av Spaniens regioner, däribland Aragonien, Kastilien-La Mancha och Comunidad Valenciana. Den är särskilt känd för sina idylliska landskap och många häftiga flodkrökar.

Genil (358 km)

Río Genil är en av de största floderna i södra Spanien och sträcker sig över 358 km. Den har sin källa i Sierra Nevada och strömmar genom flera spanska provinser för att slutligen sammanstråla med Guadalquivir-floden nära staden Palma del Río.

Floden Genil har varit en viktig vattenresurs för regionen och bidrar till bevattningen av olivlundar, fruktträd och grönsaksodlingar. Den flyter också förbi Granada och det fantastiska Alhambra-palatset.

Segura (325 km)

Río Segura är en viktig flod i sydöstra Spanien, som rinner genom regionen Murcia innan den mynnar ut i Medelhavet norr om Torrevieja, vid Guardamar del Segura. Totalt sträcker sig detta vattendrag 325 km från källan i Sierra de Segura.

Miño (315 km)

Río Miño är den längsta floden i Galicien. Den har sin källa i Sierra de Meira och genomkorsar 340 km av grönskande landskap innan den mynnar ut i Atlanten. Om du vandrar Camino Portugués på Camino de Santiago korsar du den när du går in i Spanien.

Flodens dalgång är särskilt berömd för sina vinodlingar, som sträcker sig längs med branta sluttningar. Vinodlarna framställer utsökta vita viner, till exempel i distrikten Ribeiro och Rías Baixas.

Tormes (284 km)

Río Tormes är en vacker flod i västra Spanien, som slingrar sig fram i över 284 km. Den har sin källa i Sierra de Gredos och rinner västerut genom regionen Kastilien och León innan den slutligen sammanstrålar med Duerofloden. I bilden nedanför ser du hur floden rinner förbi det lilla samhället Alba de Tormes.

flod som flyter förbi alba de tormes

Denna, något mindre, flod har varit en viktig resurs för jordbruk, kultur och samhällena den passerar. En av de mest besöksvärda städerna på dess flodbädd är Salamanca – en historisk universitetsstad med storslagna katedraler, byggnader och otaliga tapasbarer.

Sil (234 km)

Río Sil, det största biflödet till Miño, sträcker sig över 225 km i Kastilien och León och Galicien. Floden vindlar sig genom ett växlande landskap av frodig grönska och dalgångar, vilket gör det till ett populärt resmål för äventyrslystna.

I djupa dalar, exempelvis Ribeira Sacra, finns många spektakulära utsiktsplatser och ett utmärkt klimat för vinframställning. Vingårdarna som klättrar upp på flodens branta sluttningar är, likt Miño-flodens omgivningar, hem till några av Galiciens bästa viner.

Dela artikeln