11 klassiska spanska grytor att prova

Senast uppdaterad: 30/04/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

bild över fabada asturiana, en typisk spansk gryta på fabada-bönor och blodkorv

Det finns många smakrika spanska grytor att njuta av. I inlandet och i norr dominerar mustiga grytor med baljväxter, mejerier och kött, medan det i kusterna är vanligare med lättare grytor på fisk- och skaldjur.

I denna artikel har vi samlat några av våra favoritgrytor från Spanien, både välkända och några mer ovanliga som vi gärna vill lyfta fram.

Om du är på en tapasrunda, kika efter ”Cazuela del dia”, så kan du beställa dagens gryta i en liten lerskål. Ofta till en billig slant, i många fall bara nån euro! Om du däremot äter lunchmeny, ”Menú del dia”, brukar någon av nedanstående grytor ibland finnas som huvudrätt.

Fabada asturiana

En av de mest kända spanska grytorna är fabada asturiana (bilden ovan) från Asturien-regionen i norra Spanien.

Den innehåller stora vita fabadabönor, fläsk, korv, chorizo och är rikligt kryddad med vitlök. Denna gryta är en av mina favoriter och något som jag alltid beställer åtminstone en gång på besök i Asturien. Och glöm inte att skölja ner med en culín de sidra!

Staden Oviedo i Asturien har för övrigt blivit utnämnd till Spaniens gastronomiska huvudstad 2024 – om du vill äta prisvärd mat av högsta kvalitet är detta rätt plats.

Cocido

”Cocido” betyder ”kokt”, vilket i detta fall refererar till grytor, och det finns fler varianter än regioner i Spanien. Traditionerna och ingredienserna varierar därför kraftigt beroende på var i landet du befinner dig.

Vanliga ingredienser är dock fläskkött, nötkött, korvar, chorizo, potatis, morötter, kikärtor, bönor och/eller grönsaker. Att äta cocido gör man ofta på vintern under en långsittning i sällskap av familjen.

olika komponenter i cocido maragato

Några klassiska cocidovarianter är:

  • Cocido madrileño från Madrid
  • Cocido montañés från Kantabrien
  • Cocido maragato från León-området
  • Cocido extremeño från Extremadura
  • Puchero andaluz från Andalusien

Escudella i carn d’olla

Escudella i carn d’olla är en traditionell katalansk gryta som består av flera delar. Den har varit en del av det lokala köket i generationer och är särskilt vanlig i vintertider.

Grytan tillagas med lokala och närproducerade produkter som kikärtor, kött, vit eller svart butifarra (en typ av korv), galets (stora pastakulor) och diverse grönsaker. Man kan säga att det är Kataloniens svar på cocido!

Potaje de berros

Potaje de berros är en välkänd gryta på Kanarieöarna där grönsaker som potatis, majskolvar, lök, vitlök, zucchini och annat spelar huvudrollen tillsammans med vattenkrasse (berros). Denna kryddväxt bidrar till grytans karakteristiska smak och gröngula färg.

Griskött och bönor är vanliga proteinkällor som tillsätts för att ge rätten lite mer substans, den är dock också vanlig som vegetariskt. Därefter ska allt koka ihop långsamt under några timmar.

Lentejas

Lentejas – linsgryta – är en enkel men otroligt god och näringsrik klassiker i det spanska köket. Den innehåller vanligtvis gröna eller bruna linser och är rikligt smaksatt med chorizo, lök, paprika samt morötter och potatis.

två tallrikar, en med lentejas och en med friterat nötkött

Den passar utmärkt som förrätt, följt av en huvudrätt som till exempel stekt eller friterad lomo (fläskfilé) eller ternera (kalvkött).

Estofado de ternera

Estofado de ternera är en enkel spansk köttgryta med djup smak, då den tillagas långsamt under flera timmar, vilket gör nötköttet oerhört mört och saftigt. Ingredienser som lök, vitlök, rött vin, morötter och potatis gör den dessutom till en näringsrik måltid.

Bullit de peix

Bullit de peix är en traditionell gryta från Ibiza och de andra Balearerna, som ursprungligen var populär bland fiskare.

Rätten består av två delar: först grytan med olika slags fisk, potatis och grönsaker, och på sidan ris tillagat i en saffransdoftande buljong. Riset tillagas lite som paella och man använder ofta en mindre ”paellapanna”. Först äter man fiskgrytan med stark aiolisås och därefter riset (arroz a banda).

Patatas a la riojana

Patatas a la riojana är en rustik och smakrik gryta med chorizo, som är typisk för vinregionen La Rioja i sydöstra Spanien.

patatas a la riojana i djup tallrik

Grytan är enkel och består vanligen av potatis, paprika, salt, olivolja, lök och chorizo samt hett paprikapulver. Trots sin enkelhet är patatas a la riojana både otroligt god och värmande, perfekt för kalla vintermånader!

Callos a la madrileña

Callos a la madrileña är en gryta från Madrid som kanske inte låter så lockande, men den är en klassiker i centrala Spanien.

Den innehåller trippa, det vill säga mag- och tarmdelar från ko eller får, som långsamt kokas tillsammans med chorizo och morcilla (blodkorv), vilket ger en kryddig touch. Paprika och tomater är också viktiga ingredienser.

Marmitako

Marmitako är en traditionell fiskgryta från Baskien i norra Spanien, en rätt som historiskt sett var vanlig bland fiskare som var ute till havs under långa perioder.

Tonfisk är huvudingrediens i grytan. Potatis, lök, paprika och tomater är andra typiska inslag, men det kan skilja sig lite beroende på var du är längs Biscayabukten.

Rabo de toro

Rabo de toro (oxsvansgryta) är en klassiker i det spanska köket, framförallt i Andalusien kring Córdoba. Oxsvansen ska småkoka i flera timmar med grönsaker, vin och kryddor. Köttet blir till slut så mört att det nästan smälter i munnen.

rabo de toro och pommes på tallrik

Detta långkok är utsökt och en av mina favoriter. Den dyker ofta upp som ett alternativ på lunchmenyer, så det lönar sig att hålla lite extra utkik!

Lästips

Här nedan har vi samlat ytterligare artiklar om den spanska gastronomin:

Följ oss på Facebook för tips på resmål och mer! ☀️