Alla spanska autonoma regioner (lista & tips)

Senast uppdaterad: 18/05/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

gröna landskap i asturien, en spansk region

Spanska regioner erbjuder mycket: från vita stränder, höga berg till en naturnära gastronomi. Och allt däremellan. Men de autonoma regionerna är i många fall väldigt olika och det kan vara bra att känna till mer om dem.

I den här guiden har vi samlat alla autonoma regioner i en lista och tagit en närmare titt på var de ligger och har att erbjuda. Dags att utforska regionerna i Spanien!

Om spanska regioner

Spanien är uppdelat i sjutton autonoma regioner, vilka i sin tur består av totalt 50 provinser. Varje region är unik på sitt eget sätt, och har vitt skilda landskap, gastronomi, kultur och ibland eget officiellt språk (tillsammans med spanska).

Regionerna har egna parlament och regeringar som lokalbefolkningen väljer var fjärde år. Flera regioner har självbestämmande och särskilda förmåner inom viktiga områden som skatter, kultur och polisväsende.

Lista: autonoma regioner

 1. Andalusien
 2. Aragonien
 3. Asturien
 4. Balearerna
 5. Baskien
 6. Comunidad Valenciana
 7. Extremadura
 8. Kantabrien
 9. Kanarieöarna
 10. Kastilien och León
 11. Kastilien-La Mancha
 12. Katalonien
 13. Galicien
 14. La Rioja
 15. Madrid
 16. Murcia
 17. Navarra

Karta

På följande karta över regionerna kan du snabbt få en bild över deras geografiska lägen.

karta

1. Asturien

Asturien (Principado de Asturias) är en region i norra Spanien. Kullar, dalar och bergsområden möter en dramatisk kust som står i kontrast till de grönskande landskapen. Huvudstaden heter Oviedo, men den största staden är Gijón.

Nationalparken Picos de Europa – med sina bergstoppar och hisnande vandringsleder – är en destination som lockar friluftsentusiaster. En av de mest kända vandringslederna i området är Ruta del Cares, en tolv km lång led som slingrar sig fram i en ravin.

sandstrand med klippformationer i bukt

För dig som söker en mer avkopplande upplevelse är fiskebyar som Cudillero, Llanes och Lastres bra resmål. Slappa på omgivande stränder och svalka dig i den sköna Biscayabukten.

En annan höjdpunkt i Asturien är dess gastronomi, där äppelcidern och ost från regionen tar en framskjuten plats. Att prova Asturiens äppelcidern är en upplevelse i sig eftersom servitören häller upp den från en hög höjd för att ge drycken en luftig konsistens.

2. Aragonien

Aragonien (Aragón) är en region med ett rikt kulturellt arv som ligger i nordöstra Spanien mellan Katalonien, Valencia, Navarra och den franska gränsen.

Regionen är hem till många viktiga historiska monument. Till exempel Zaragozas katedral, som är dedikerad till Jungfru Maria och en av de finaste i Spanien. Katedralen ligger mitt i stadens centrum och dominerar stadssiluetten med sina spiror och gotiska arkitektur.

Under sommarmånaderna är nationalparken Ordesa y Monte Perdido en populär destination för vandrare och naturälskare. Parken ligger i hjärtat av Pyrenéerna och har en underbar kombination av sjöar, djupa dalar, bergsbyar och dramatiska bergstoppar.

Besökare kan vandra på någon av parkens många leder, som tar dig förbi turkosa sjöar, frodiga skogar och vattenfall. Ett annat populärt utflyktsmål är staden Jaca, som ligger vid foten av Pyrenéerna.

Sammanfattningsvis är Aragonien en region som ofta hamnar i skuggan av sina mer kända grannar, men som definitivt är värd att utforska.

3. Baskien

Baskien (País Vasco) ligger vid innersta Biscayabukten i norra Spanien och är känd för sin starka kultur med ett eget språk, fascinerande traditioner och kulinariska scen.

Den största staden är Bilbao, som är hem till det berömda Guggenheimmuseet. Men Baskiens huvudstad är faktiskt Vitoria-Gasteiz, en charmig stad med en vacker historisk stadskärna och många pintxosbarer.

guggenheimmuseet

Utöver Bilbao och Vitoria-Gasteiz är kuststaden San Sebastián ett populärt besöksmål. Njut av fantastiska pintxos (små tilltugg), härligt folkliv, ståtliga byggnader och stränder i turkosa bukter. Kolla vår reseguide till San Sebastián för fler tips!

Vi kan även tipsa om kuststräckan mellan San Sebastián och Bilbao. Upptäck fiskesamhällen, böljande vingårdar, stränder och surfmöjligheter. Missa inte halvön San Juan de Gaztelugatxe – det är verkligen en plats som lämnar en mållös!

Baskiens gastronomi är dessutom världskänd och bygger på lokala råvaror av högsta kvalitet. Fiskrätter, skaldjur, grönsaker, kött och ost är typiskt. Sammantaget passar en resa till Baskien dig som vill uppleva kultur, natur och gastronomi.

4. Katalonien

Katalonien (Cataluña) är en region i nordöstra Spanien som sträcker sig upp till spansk-franska gränsen i norr. Huvudstaden Barcelona är en av Europas mest besökta städer. Sagrada Familia, Tibidabo och sagoparken Park Güell är tre sevärdheter i Barcelona som lockar besökare.

Om du vill uppleva mer än Barcelona finns många saker att göra i Sitges, Tarragona eller Girona. Och för sol och bad Costa Brava en given plats. Upplev massor av barnvänliga stränder, badvikar och pittoreska samhällen som Tossa de Mar, Calella de Palafrugell och Cadaqués.

trappor ner till strand

I norra Katalonien löper bergskedjan Pyrenéerna och är perfekt för en semester i naturen. Du kan exempelvis åka skidor på vintern eller vandra i nationalparken d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

5. Kantabrien

Kantabrien (Cantabria) är en region som ligger i den grönskande norra delen av Spanien, mellan Baskien och Asturien. Geografin är skiftande och sträcker sig från de blåa vågorna längs kusten till de höga bergstopparna i inlandet.

Huvudstaden heter Santander och ligger i en bukt, omgiven av stränder. Promenera på strandpromenaden och känn havsbrisen eller njut av färska skaldjur och drycker. Besök också Magdalena-palatset, en imponerande byggnad som tidigare var sommarresidens för kungafamiljen.

bergsby och snötäckta berg

Regionen bjuder som sagt på hav och berg. Cirka 30 km inåt landet reser sig de Kantabriska bergen majestätiskt. Nationalparken Picos de Europa är en drömdestination för naturentusiaster, med höga snöklädda toppar, bergsbyar, lokala gastronomi och vandringsleder.

Ett tips är att söka boende i en mysig casa rural i närheten av den pittoreska byn Potes, där du kan koppla av efter en dag fylld av äventyr och njuta av lokala läckerheter.

6. Extremadura

Låt oss ta en närmare titt på Extremadura, en region som för många kanske är okänd. Här finns många slott, katedraler och kloster, samt kuperade landskap med körsbärsdalar.

Om du planerar att besöka regionen, kan du använda städerna Cáceres, Badajoz och huvudstaden Mérida som utgångspunkter för ditt äventyr. Det finns även många charmiga byar att ha som bas. Ett exempel på en sådan är Guadalupe, som ligger i de natursköna bergen.

katedral och innergård

I Spanien är Extremadura även känd för sin mat. Så passa på att prova lokala specialiteter som iberiska skinka, ost (Torta del Casar!), olivoljan, maträtten migas och den välsmakande paprikakryddan El Pimentón. Körsbär från regionen är också typiskt.

7. La Rioja

La Rioja är en pärla i norra Spanien, med många traditionella vingårdar och charmiga, medeltida byar. Huvudstaden Logroño – på den berömda pilgrimsleden Camino de Santiago – har livlig atmosfär och massor av tapasbarer där du kan prova lokala viner.

Andra resmål i Rioja inkluderar Santo Domingo de la Calzada. Missa inte heller samhället San Millán de la Cogolla med sina tvillingkloster (Yuso och Suso) som har världsarvsstatus. Det äldsta bevarade dokumentet på spanska språket hittades i det äldre klostret, Suso.

La Rioja erbjuder inte bara utsökt vin, maten går inte heller av för hackor, och här kan du njuta av en mångfald av rätter på lokala råvaror. Testa patatas a la riojana, en mustig spansk gryta med chorizo, eller chuletillas de cordero, saftiga lammracks som grillas.

8. Navarra

Navarra, även comunidad Foral de Navarra, är belägen vid foten av Pyrenéerna i nordöstra Spanien, sydöst om Baskien. Regionen delar gräns med Frankrike i norr och angränsar till Aragonien i öst. I sydväst finner vi grannregionen La Rioja.

Staden Pamplona är en av Navarras mest kända destinationer, särskilt under den årliga San Fermín-festivalen som firas i juli varje år. Förutom Pamplona finns historiska städer som Tudela och Olite som är värda ett besök.

stenbro över ström

Med sina bördiga dalgångar i Pyrenéerna och utbredda slättmarker med vingårdar och grönsaksodlingar, är Navarra en region som är perfekt för en autentisk spansk upplevelse.

9. Comunidad Valenciana

Comunidad Valenciana är en region vid Medelhavet i östra Spanien som består av tre provinser: Valencia, Alicante och Castellón. Regionens kännetecken är soliga stränder, citronträden, starka färger, pulserande nattliv, kultur, fester och maten.

Huvudstaden Valencia, en av de största städerna i Spanien, erbjuder en mängd saker: från kulturella sevärdheter som konst- och vetenskapsstaden Ciutat de les Arts i les Ciències till stränder. Andra populära resmål längs kusten är Alicante, Torrevieja, Benidorm och Denia.

utsikt över en av byggnaderna i ciudad de las artes y las ciencias i valencia stad

Les Falles-festivalen är en av årets höjdpunkter i många städer runt om i regionen. Det färgstarka ”tomatkriget”, La Tomatina, som årligen utspelar sig i Buñol är ytterligare en intressant händelse.

I söder hittar du många våtmarker som historiskt var viktiga för saltproduktionen. Ett exempel är Las Salinas de Torrevieja. Dessa rosa sjöar är hem för många rosa flamingos, vilket gör dem till en populär plats för fågelskådning.

Den berömda paellan härstammar från regionens risodlingar. Men det finns många andra läckerheter att smaka på, som till exempel fideuà – en rätt på nudlar och fisk eller skaldjur. För en söt och typisk spansk efterrätt kan du testa turrón – en slags nougat på mandel och honung.

10. Kastilien och León

Kastilien och León (Castilla y León) är Spaniens största region till ytan och ligger nordväst om Madrid. Mesetan som utgör en stor del av landskapet. Den har en genomsnittlig höjd på cirka 800 meter över havet och sträcker sig till berg på nästan alla fronter.

Regionen är känd för sin historia med slott, katedraler, akvedukter, broar och historiska torg. Camino de Santiago, pilgrimsvandringen, som går igenom regionen är ett bra sätt att uppleva sevärdheter.

slott på klippa med torn

Vi vill lyfta den traditionella spanska maten. I regionen är det typiskt med grönsaker, bröd, ugnsrostad dilamm (lechazo), iberisk skinka, grytor och ost. Maträtterna är ofta rustika, tillagade med enkelhet och omsorg för att framhäva råvarornas naturliga smaker.

Duerofloden flyter genom Kastilien och León och längs den finns några av världens främsta vinområden. I vindistriket Ribera del Duero hittar du många små vingårdar som har arbetat med vin i generationer. Vinerna är populära tack vare sin höga kvalitet och djupa, fylliga smak.

11. Kastilien-La Mancha

I Kastilien-La Mancha (Castilla-La Mancha) sträcker sig flacka landskap med vita väderkvarnar så långt ögat kan nå. För den som läst boken Don Quijote av Miguel de Cervantes är regionen nog extra speciell, eftersom många av romanens mest minnesvärda scener utspelar sig just här.

Om du vill upptäcka regionen är Toledo den perfekta startpunkten. Denna stad, med sin historiska stadskärna och imponerande katedral, inspirerar och fyller en med energi. Dessutom är det lätt att ta sig hit från Madrid, vilket gör det till en enkel dagsutflykt.

Men var inte rädd för att stanna längre, det finns så mycket mer att upptäcka. Ciudad Real, Guadalajara och Albacete är alla fulla av historia och kultur – och utmärkta platser att utforska om du vill uppleva regionens förflutna.

Likt Kastilien och León ovan är gastronomin naturnära med fokus på liknande råvaror och rätter. Lokala ostmakare producerar till exempel Manchego, en typisk spansk ost, som du bara måste njuta av på tapasrundan.

12. Madrid

Spaniens huvudstad Madrid och omgivningen är faktiskt en autonom region i sig själv – Comunidad de Madrid – som är belägen i hjärtat av landet. Regionen har en yta på cirka 11 800 hektar och en bergskedja sträcker sig i nordväst: Sierra de Guadarrama.

Några populära saker att göra i Madrid är shopping, gå på tapasrunda eller besöka torget Puerta del Sol, museer och Retiro-parken. Speciellt på hösten när träden byter färg och skapar en vacker färgpalett. Eller varför inte se när Real Madrid eller Atlético Madrid lirar fotboll?

sjö och glashus i soldnedgång

I Madrid finns egentligen hur mycket som helst att se och staden är perfekt för en långweekend eller veckas semester. Flyger gör du direkt från Stockholm på drygt tre timmar och 30 minuter. Från flygplatsen är det enkelt att tåg (renfe cercanías) eller metro till centrum.

13. Andalusien

Andalusien (Andalucía) är Spaniens näst största region till ytan. Klimatet, med milda vintrar och varma somrar, sevärdheter från olika kulturer, naturen och folklivet gör regionen till en populär plats året runt.

Huvudstaden Sevilla är hem till otaliga historiska sevärdheter såsom Giralda-tornet och Alcázar-palatset. Och flamencon – ja, du får inte missa denna passionerade dans och musik som är så tätt förknippad med Andalusien.

strand med palmer

Andra populära resmål i Andalusien inkluderar Málaga med sina sevärdheter, trendiga Marbella som erbjuder mycket att göra, imponerande Granada, den pittoreska bergsbyn Ronda, Cádiz och kulturella Córdoba.

Längs Costa del Sol, ”solkusten”, finns en uppsjö av städer och stränder att upptäcka. Och några timmar med bil norrut i de mäktiga Sierra Nevada-bergen kan du åka skidor och vandra mellan vitkalkade byar.

14. Galicien

Galicien (Galicia) ligger i Spaniens nordvästra hörn och är en region med keltisk kultur, grönskande landskap, skogar och mäktig kustlinje. Det finns otaliga rías (”fjordar”) milsvida sandstränder, leder, öar och stort naturliv. Galicien är väldigt olikt det Spanien många föreställer sig!

strand och båtar

Regionens huvudstad heter Santiago de Compostela och är en av Spaniens mest berömda platser, eftersom det är slutmål för Camino de Santiago. Den gamla stadskärnan är fylld av historia och du kan strosa omkring i timmar och bara uppleva.

Andra populära resmål i Galicien är semesterparadiset O Grove, Cíes-öarna, Finisterre-kusten, havsstaden A Coruña, Vigo, Pontevedra och Lugo, men sin välbevarade romerska ringmur.

I Galicien måste du prova en av våra favoriträtter, pulpo a la feira (en kryddig bläckfisksrätt). Ost som queso de tetilla, empanadas och fisk- och skaldjur är annat typiskt. Gärna med typiska spanska drycker såsom det friska albariñovinet eller lokala ölen Estrella Galicia.

15. Murcia

Murcia (Región de Murcia) är en region i sydöstra Spanien som gränsar till Valencia i norr, Andalusien i söder och Kastilien-La Mancha i väster. Regionens kust, Costa Calida, sträcker sig över 250 km med många stränder, som är idealiska för vattensporter, avkoppling och solbad.

Men Murcia är mer än bara sol och bad. Regionens huvudstad, också kallad Murcia, är historisk viktig med många sevärdheter och kulturella evenemang. Hamnstaden Cartagena är ett annat omtyckt resmål.

I inlandet är terrängen kuperad med intressanta klippformationer, djupa dalar med vin- eller olivodlingar och den stora floden Segura som snirklar sig fram. Om du är ute efter vandring är detta en bra plats!

16. Balearerna

Balearerna (Islas Baleares) är en ögrupp som tillsammans utgör en av Spaniens regioner. Öarna ligger i Medelhavet och är populära resmål tack vare sin natur, soliga klimat och nattliv. Ögruppen består av fyra huvudöar: Mallorca, Menorca, Ibiza och Formentera.

Mallorca är den största ön och erbjuder allt från magiska badvikar, party, vandring i bergen till historiska städer och vingårdar. Menorca är den minsta ön och har en mer ”bohemisk” atmosfär med pärlvita stränder och charmiga byar.

flod med kajaker och katedral i bakgrunden

Ibiza är känd för sitt livliga nattliv och har lockat till sig en yngre publik i många år. Formentera är den minsta ön och känd för sina avskilda stränder med inbjudande turkost vatten.

17. Kanarieöarna

Till sist har vi Kanarieöarna (Canarias) som ligger en bra bit från iberiska halvön, närmare bestämt utanför kusten i Nordafrika. Dessa spanska öar utgör tillsammans en egen region. De är framförallt kända för sitt klimat, stora turistutbud, ”ökenstränder”, kanariska kultur och vulkaniska landskap.

utsikt över bananodlingar och havet i fjärran på teneriffa, kanarieöarna

Ögruppen består av åtta huvudöar och flera mindre, var och en med sin unika karaktär. Teneriffa är den största av öarna och är hem till Spaniens högsta berg, Teide-vuljkanen. Gran Canaria är en annan populär ö med skönt strandliv. Andra typiska resmål är Lanzarote, Fuerteventura och La Palma.

Om du vill fly den svenska vintern kan Kanarieöarna vara en bra idé. Vädret är varmt och skönt året runt, även om det kan blåsa en del. Att det är rätt så turistigt ska vi inte sticka under stolen med, men det går absolut att hitta smultronställen!

Förresten, visste du att det sker en småskalig produktion av spanskt kaffe på Kanarieöarna (i Valle de Agaete på Gran Canaria)?

Sammanfattning

Som du ser är Spanien ett mångfacetterad land där varje region erbjuder något unikt och spännande. Oavsett om du är intresserad av sol och strand, höga berg, kultur, uteliv eller aktiviteter och äventyr, finns det en spansk region som passar dig.

Så varför inte packa resväskan och upptäcka vad Spanien har att erbjuda under nästa semesterresa?

Följ oss på Facebook för tips på resmål och mer! ☀️