Varma och kalla spanska soppor

Senast uppdaterad: 03/05/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

bild över grönsakssoppan gazpacho i skål

Om du besöker Spanien i sommarhettan kan en kall och uppfriskande soppa vara precis vad du behöver. Många av våra vänner i södra Spanien brukar skämtsamt säga att de ”lever” på gazpacho under sommarmånaderna.

Om du däremot reser till de mellersta eller norra delarna av Spanien under vintern kan en rykande varm soppa vara ett skönt sätt att värma sig på. Eller kanske söker du bara inspiration för att laga spanska soppor hemma? Oavsett anledning har vi samlat några tips!

Varma soppor

Sopa de ajo

Sopa de ajo, även känd som sopa castellana på många håll i Spanien, är en vitlökssoppa. Att doppa mjukt bröd i den och suga upp smakerna är ett måste!

När vi var på tapasrunda i León, norra Spanien, under en kylig decemberkväll, märkte vi snabbt att i princip alla lokalbor åt sopa de ajo.

Sopa de cocido

Sopa de cocido är en viktig del av cocido, en gryta där man äter olika delar i flera steg. Traditionen dikterar att man inleder måltiden med soppan, vilket är särskilt vanligt med varianter som cocido madrileño.

Det finns dock undantag, beroende på region. Till exempel cocido maragato i norra Spanien, där soppan kommer sist i ordningen och man börjar istället med köttet och därefter kikärtorna och andra tillbehör.

Sopa de cardo

Sopa de cardo är en rätt där cardo – en typ av ätlig tistel – kokas tillsammans med mandlar, vilket ger en distinkt smak. Denna soppa är speciellt vanlig under högtider och ett gastronomiskt inslag under den spanska julen.

Sopa de picadillo

Sopa de picadillo är en traditionell andalusisk soppa som är en vanlig förrätt på det spanska julbordet. Den består huvudsakligen av kyckling, bitar av iberisk skinka, hårdkokt ägg, grönsaker och nudlar, så kallade ”fideos”. Enkelt, men gott!

Kalla soppor

Gazpacho

Gazpacho är en klassisk spansk soppa som serveras kall. Den är väldigt populär under sommaren, framförallt i sydliga regioner som Andalusien. Du har säkert testat den någon gång.

närbild över gazpacho i skål

Ingredienserna skiljer sig beroende på vilken spansk region det handlar om och vad man traditionellt hade tillgängligt i trädgårdslandet. Men några stående inslag är tomater, gurka, röd paprika, vitlök, vinäger, olivolja och salt.

Det är dock vanligt att familjer ruvar på sina egna recept som har gått vidare i släktledet. Min svärfar, som är spanjor, har till exempel ett recept där han använder vissa mer ovanliga ingredienser – precis som de gjorde i hans barndomsby!

Ajoblanco

Ajoblanco, ibland kallad ”vit gazpacho”, är gjord på mandlar och vitlök. Det liknar fil eller yoghurt till utseendet, med en distinkt, krämig och uppfriskande smak. Spanjorerna serverar den ofta med vita druvor eller olivolja ovanpå som bidrar med söta toner.

två skålar med ajoblanco utan druvor

Om du vill prova något annat än gazpacho är ajoblanco ett utmärkt val – perfekt för att svalka sig i hettan!

Sopa de melón

Sopa de melón, kall melonsoppa, är en av våra sommarfavoriter. Att lägga till en skiva iberisk skinka och en skvätt olivolja är pricken över i:et. Den svala, söta melonen och den salta, smakrika skinkan utgör en utsökt balans.

Salmorejo

Salmorejo är väldigt typisk kring Córdoba i södra Spanien och kan påminna om gazpacho till utseendet, men det finns några tydliga skillnader.

salmorejo i djup skål

För det första är salmorejo krämigare med större fokus på tomater och mindre på andra grönsaker. En ingrediens är mixat bröd vilket gör texturen så pass tjock att den vanligtvis serveras i en skål. En annan viktig skillnad är det hårdkokta ägget och iberisk skinka som man strösslar ovanpå.

Mer om spansk gastronomi

Om du vill läsa mer om den spanska gastronomin – exempelvis om maträtter, drycker, sås eller ost – har vi samlat artiklar nedanför:

Följ oss på Facebook för tips på resmål och mer! ☀️