Vad är Vías Verdes i Spanien?

Senast uppdaterad: 25/05/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

en via verde i spanien

Har du hört talas om Vías Verdes i Spanien? Dessa naturnära cykel- och vandringsleder är mycket omtyckta av såväl lokalbor som turister. I denna artikel tar vi en närmare titt på dem.

Snabbversion

  • I Spanien finns det många övergivna järnvägar som binder samman mindre orter.
  • År 1993 började staten omvandla dessa till cykel- och vandringsleder.
  • Inga motordrivna fordon får färdas på lederna utan tillstånd.
  • Vía Verde betyder kort och gott ”grön väg”.
  • Det finns idag över 3 400 km Vías Verdes i Spanien.
  • Vägarna slingrar sig fram genom landsbygden och passerar intressanta strukturer samt kulturhistoriska byggnader.
  • Längs vissa vägar finns det hotell och restauranger.

Om Vías Verdes

Vías Verdes är ett initiativ, likt paradorhotellen, som syftar till att bevara och nyttja befintlig infrastruktur istället för att låta den förfalla. Dessa gamla järnvägar har omvandlats till cykel- och vandringsleder av den spanska staten, där varje autonom region ansvarar för att hålla sina Vías Verdes i gott skick.

Programmet påbörjades 1993 av ministeriet för transport och hållbar mobilitet då det fanns mer än 7 600 kilometer oanvänd järnväg i landet. I dagsläget finns det cirka 135 ”gröna vägar” som totalt utgör mer än 3 400 km leder – längre än avståndet från Sveriges nordligaste till sydligaste punkt med andra ord.

På den officiella webbplatsen kan du läsa mer (på spanska) och se kartor över populära leder.

Landskap och kultur

De gröna vägarna slingrar sig genom natursköna och varierande landskap och passerar ofta kyrkor, kapell, anrika tågstationer och viadukter. Under färden möter man ibland boskap på grönbete och annat djurliv.

en skylt på via verde

Du får chansen att färdas vid branta klippor, genom grottor, på gamla järnvägsviadukter, bredvid fiske- och bergsbyar samt olivlundar. Detta är särskilt påtagligt i norra Spanien, där närheten mellan hav och höga berg skapar en storslagen och omväxlande miljö.

En utmärkt utflykt

Vägarna är välmarkerade med tydliga skyltar och intressant information om lokalt djurliv, fauna och kultur. Eftersom järnvägar ofta tar en rak väg med få kurvor och branta backar är svårighetsgraden relativt låg, perfekt om man vill trampa på i lugn takt. Att motorfordon inte är tillåtna skapar också en extra trygghet.

Det finns gott om rastplatser och i många fall binder lederna samman byar och mindre samhällen. Många spanska skolklasser och andra grupper gör ofta utflykter längs dessa vägar.

Gamla järnvägsstationer har dessutom gjorts om till hotell, restauranger, vandrarhem och turistkontor. Vías Verdes är perfekta för en dagsutflykt – upplev naturens stillhet på nära håll och njut av en trevlig, aktiv dag.

Bästa tiden att besöka en Vía Verde

Det är bäst att besöka dem på våren eller hösten när vädret är mildare. På sommaren är det bäst att utforska vägarna på morgonen eller senare på eftermiddagen för att undvika den värsta hettan, särskilt om du semestrar i södra Spanien.

Följ oss på Facebook för tips på resmål och mer! ☀️