Spanskt kaffe: att beställa & sorter

Senast uppdaterad: 24/02/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

två stycken cafe solo

Spanskt kaffe skiljer sig mycket från det kaffe som vi svenskar är vana vid, till exempel har du betydligt fler valmöjligheter i storlek, styrka och tillägg.

Om du inte känner till kaffet i Spanien sedan innan kan det vara svårt att beställa i början. Och kaffe kan vi ju inte vara utan på semestern! I denna guide gör vi det enklare för dig. Häng med!

Om spanskt kaffe

Kaffe kom till Europa under 1600-talet, främst genom handelsrutter från arabländerna och Östafrika. Dessa länder var de första med att odla och handla med kaffebönor.

två koppar med spanskt kaffe

Italienarna tog kaffet till Spanien i början av 1700-talet. Första gången ordet ”café” dök upp i det spanska akademiska lexikonet var 1726. Cirka 20 år senare öppnar det första kaféet i Madrid – och åtskilliga följde i Barcelona och Cádiz.

Spanjorerna importerade de mesta av bönorna från sina kolonier, men när de successivt gick förlorade började de att köpa från Sydamerika. Efter det spanska inbördeskriget – 1939 och framåt – reglerade staten kaffet och kunde ransonera och sätta priser fritt.

Konsumtion

Idag är kaffe en av de mest populära spanska dryckerna och när du vandrar omkring i städerna märker du av kaffekulturen rätt så snabbt.

I städerna finns många anrika kaféer och mysiga uteserveringar där du kan slå dig ner och avnjuta en god kopp. Spanjorerna dricker kaffe till frukost, efter måltider, siestan och under dagen. Men vanligtvis inte senare än kl. 19:00.

uteserveringar och människor

Om du vill uppleva kaffekulturen och det vardagliga livet ska du bege dig till en traditionell bar eller ett mysigt café, exempelvis för att äta typisk spansk frukost, som kan bestå av kaffe med någon sötsak eller toast.

Kaffekuriosa från 2019:

Inhemsk produktion

Kaffebönor växer på träd i tropiska och subtropiska områden i världen. Således lämpar sig inte Spanien för kultivering, men det finns ett undantag. I Valle de Agaete, på Gran Canaria (Kanarieöarna), sker en viss småskalig produktion.

Att beställa kaffe

Du har säkert hört uttrycket ”vamos a tomar un café”, som betyder ”vi tar en kaffe”. Eller ”un café, por favor”. Att säga det sistnämnda är i många fall för generellt. Det finns ju massor av kaffesorter i Spanien.

två koppar kaffe

I vår lista nedanför kan du läsa mer om vanliga kaffealternativ och därefter kan du specificera beställningen. Till exempel ”un café con leche, por favor” eller ”ponme un café solo, gracias”.

Spanska kaffesorter

Varje region kan ha kaffetyper som är vanliga just där. För att inte tala om de stora kedjorna med sitt internationella utbud. Men om du vill beställa traditionellt spanskt kaffe klarar du dig bra överallt på alternativen nedanför.

Det som är gemensamt för spanskt kaffe i barer och restauranger är det gyllenbruna skummet (la crema) som uppstår av trycket i kaffemaskinen. Om krämen ligger kvar tjock och jämt fördelad brukar det vara ett tecken på att kaffet kommer smaka väl.

Café solo

Café solo är en liten mängd kaffe som motsvarar en espresso. Smaken är stark och du kan smutta på den en bra stund. Därför är den vår favorit som vi beställer för det mesta. Dessutom utgör café solo ofta basen i många andra alternativ.

kopp med kaffe på bardisk

Cafe descafeinado

Cafe descafeinado är helt enkelt koffeinfritt kaffe. Du kan nästan alltid få de varianter vi berättar om som koffeinfria. Se bara till att vara tydligt med det när du beställer.

Café con hielo

Café con hielo är en café solo och på sidan av ett större glas med en isbit. Därefter häller du kaffet i glaset med isbiten. Om vi blir sugna på kaffe under sommaren brukar vi välja denna.

Café con leche

Café con leche är kaffe med varm eller rumstempererad mjölk. Det är vanligt att dricka den till frukost med exempelvis klassiskt bröd med tomat (pan tumaca).

cafe con leche med kaka

När vi vandrade Camino de Santiago drack vi café con leche och åt god smörgås (bocadillo eller bocata) nästan varje morgon.

Café americano

Café americano är det alternativ som mest liknar vårt svenska bryggkaffe. I grund och botten är det en café solo utspädd med en lika stor mängd hett vatten i en större kopp. Ibland kan den vara mer utspädd än så.

Carajillo

Carajillo är en kaffedrink som troligtvis härstammar från Kuba i Sydamerika. Den innehåller kaffe och en starkare alkoholdryck. Till exempel brandy, rom eller whisky. Baristan serverar den i ett glas så att du kan se skillnaden mellan alkoholdrycken och kaffet.

Barraquito

Barraquito är en traditionell kaffedrink på Kanarieöarna. Den består av olika lager, från botten: Licor 43, espresso, kondenserad mjölk, ångad mjölk och toppas med citronskal och kanel.

Denna färgglada och aromatiska dryck är både en smakupplevelse och en visuell fröjd – och är vanlig som ett avslut på en måltid eller som en uppfriskande paus under dagen.

Cortado

Cortado är kaffe med mindre mängd mjölk, vilket ger en något starkare kaffesmak än café con leche. Du får den serverad i glas eller kopp.

två koppar med kaffe

Café bombón

Café bombón är en variant som traditionellt består av kondenserad mjölk i botten som första lager och sedan kaffe på det. Därefter får du den i ett större glas så du kan se alla lager, vilket ger en visuellt tilltalande effekt.

Ibland gör våra spanska vänner den som dessert hemma och lägger på ytterligare ett lager med grädde högst upp. Ibland strör de även kanel eller kakao på ytan. Café bombón är speciellt lämplig för dem som gillar söta alternativ.

Kaffe i hemmet

Avslutningsvis har vi kaffe i hemmet. Spanjorerna använder sig mestadels av kapselmaskin eller brygger sitt kaffe med mokabryggare eller kaffemaskin. Dessutom tillsätter de mindre vatten än i Sverige, vilket ger kaffet betydligt starkare smak.

Om du hyr en semesterlägenhet brukar det vanligtvis finnas espressomaskin, vattenkokare, moka- eller kaffebryggare. Kaffe av olika typer kan du inhandla i vilken ”supermercado” som helst. Där finns snabb- eller kapselkaffe samt ett stort utbud av färdigmalet bryggkaffe (café molido).

Följ oss på Facebook för tips på resmål och mer! ☀️