Spanska efterrätter: 24 typiska desserter

Senast uppdaterad: 07/05/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

typ av chokladkaka med marmelad

Spanska efterrätter (postres) kan vara friterade, syrliga, söta, krämiga eller nötiga. Och ha många smaker och texturer. Tack vare kulturella influenser genom årtusenden finns en mängd smakrika sötsaker och bakverk att njuta av.

I denna artikel vill vi ge dig inblick i världen av spanska desserter och en glimt av vad du kan prova på semesterresan. Väl mött!

Crema catalana

Crema catalana är utan tvekan den mest kända efterrätten i Katalonien. Det är en söt och citronsyrlig kräm på mjölk, citronzest och kanelstång som ska koka samman. Därefter tillsätter du äggulor, socker och vanilj.

Efter att krämen fått svalna i ett par timmar strör du ut ett tunt lager strösocker och karamelliserar ytan. Vilket brukar vara höjdpunkten under tillagningen. Som du ser är crema catalana ungefär den spanska motsvarigheten till crème brûlée.

4 st små lerskålar med crema catalana

Denna dessert är en av våra favoriter och ett givet val för oss när den finns på menyn. Crema catalana är populär i hela Spanien, så även om du inte semestrar just i Katalonien kan du troligtvis njuta av den.

Mel i mató

Mel i mató är en klassisk katalanskt dessert. Den krämiga osten, söt honung och krispiga valnötter är en perfekt smakkombination.

Håll utkik efter mel i mató på dessertmenyn. Annars går det utmärkt att köpa osten (mató del Pirineu), honungen och valnötter i lokala matbutiker och slänga ihop den själv.

Sobaos pasiegos

Sobaos pasiegos är en typisk efterrätt i Spanien med ursprung från Pasiegos-dalen i Kantabrien. Den ser ut som en rektangulär eller fyrkantig sockerkaka och du köper den i små förpackningar. Ytan är fluffig och söt, inuti är den är mjuk med luftig konsistens.

I ett standardrecept ingår ingredienser som socker, smör, honung, mjöl, ägg, salt, citronzest samt bakpulver. Dessutom lite rom eller anis då och då för ytterligare sting.

tre stycken sobaos pasiegos på tallrik

Idag är sobaos pasiegos populär i hela Spanien och går att köpa i de flesta matbutiker. Vi brukar njuta av den med mustigt spanskt kaffe som café solo eller ett glas mjölk. Om du ska hänga på stranden under dagen passar det bra att packa ner några i ryggsäcken.

Quesada pasiega

Quesada pasiega är ännu en efterrätt från Kantabrien i norr med fokus på mejeriprodukter. Den påminner om en svensk tjock ostkaka och innehåller bland annat mjölk, socker, smör, vetemjöl och ägg. Avslutningsvis är strimlat citronskal eller kanel pricken över i:et.

quesada på tallrik

Denna mättande efterrätt är riktig smakrik och trevlig att äta varm som kall.

Churros

Churros är en vanlig syn i spanska barer. Spanjorerna gör dessa genom att ta en smet av mjöl, smör, vatten, salt och socker och röra samman till en slät deg. Sedan spritsar de ut degstänger och friterar i het olja tills det yttre blir gyllenbrunt. Slutligen tillsätter de strösocker.

Inte sällan doppar spanjorer churros i smält choklad eller dulce de leche, en typ av kolasås.

churros med chokladsås i kopp

Churros är en vanligt på julmarknader, till frukost eller efter en livlig partykväll på stan. Följaktligen kan du i princip hitta en ”churrería”, café eller food truck som erbjuder dessa i varje spansk stad.

Att gå på matmarknad och testa frasiga churros med varm choklad är, exempelvis, en av de bästa sakerna att göra i Madrid.

Arroz con leche

Arroz con leche är en spansk efterätt som många svenskar troligtvis kan relatera till. Den är nämligen ganska lik risgrynsgröt.

arroz con leche i skål

I Spanien äter man dock arroz con leche efter måltiden. I spanska hem finns ofta familjerecept att följa, men vanliga ingredienser är mjölk, grötris, kanelstång, socker, vanilj eller strimlat citronskal. Denna efterrätt brukar vare en höjdare bland yngre.

Leche frita

Leche frita är en klassisk och enkel spansk efterrätt som är extra poppis under påskveckan och i karnevaltider. Den direkta översättningen är ”friterad mjölk”. Således förstår du att den kretsar kring mjölken.

Ingredienser är således rikligt med mjölk, majsstärkelse, smör, mjöl, ägg, vanilj, kanelstång, socker samt apelsin- och citronzest. Efter att degen har svalnat skär kocken ut små trianglar eller fyrkanter och doppar de i äggula och mjöl.

Sedan friterar han eller hon bitarna i olja tills de är gyllenbruna och krispiga. Insidan förblir krämig och god.

Flan

Flan är en av de mest typiska spanska desserterna och vanlig att äta efter lunch. Det är en slags brylépudding på bland annat ägg, mjölk, socker och söt karamellsås.

Konsistensen är krämig och smaken har en touch av vanilj. Spanjorerna serverar flan kall – i stor eller liten utformning – och ofta tillsammans med nyvispad grädde. Den kan också ha annorlunda smaksättningar i sig, som kanel eller aprikos.

liten flan med grädde på tallrik med sked

Om du handlar mat kan du hitta färdiggjord flan vid kyldisken, men den smakar nästan alltid bättre hemma eller på restaurang. Flan är utan tvekan en av våra favoriter.

Fardelejos

Fardelejos, med ursprung i Arnedo i vinregionen La Rioja, är en ”minipaj” med mandelfyllning. Ursprunget är i arabländerna, och efterrätten kom till den iberiska halvön på 800-talet.

Detta bakverk är extra populärt under jul och festivaler, men är lika god att äta året runt till frukost eller som eftermiddagsfika med kaffe.

Tarta de Santiago

Tarta de Santiago är en traditionell mandeltårta, som är vanlig i vallfärdsorten Santiago de Compostela. Den är dedikerad till Spaniens skyddshelgon, aposteln Sankt. Jakob, vars grav är målet för pilgrimsvandringen Camino de Santiago.

tårtan tarta de santiago

Huvudingredienserna är ägg, vetemjöl, smör, socker och mandel, vilket gör den väldigt mättsam. Till sist använder spanjorerna florsocker för att utforma det berömda Santiagokorset, Cruz de Santiago, på det yttersta skiktet.

Du kan köpa tarta de Santiago i många konditorier och matbutiker längs Camino de Santiago och i övriga Spanien.

Roscón de Reyes

Roscón de Reyes är ett populärt bakverk i Spanien och en traditionell del av det spanska julfirandet den 6:e januari. Efter att familjen öppnat de presenter som de tre vise männen lämnat, njuter de av denna goda bakelse till frukost.

I grund och botten är det en tårta (tänk jättesemla) med karamelliserade frukter, som symboliserar de tre vise männens ädelstenar. Tårtan innehåller dessutom två figurer: kungen och bönan.

bakverket roscon de reyes

Den som får biten med kungafiguren kan förvänta sig ett år fyllt av lycka och välgång. Den som däremot får biten med bönafiguren måste betala nästa års Roscón de Reyes.

I vår artikel om julmat i Spanien kan du hitta fler typiska sötsaker under julen i Spanien.

Goxua

Goxua är en dessert från Baskien, som är vanlig omkring regionens huvudstad Vitoria-Gasteiz. Ordet Gouxa, som betyder ”söt” eller ”gott” på baskiska, gör verkligen skäl för sitt namn.

Desserten består av tre skikt. Det första med vispad grädde. Det andra med en slags kaka. Och slutligen, en söt kräm. På ytan strösslar du socker och karamelliserar. Därefter serverar du i ett genomskinligt glas eller skål, så att du kan njuta av efterrättens vackra färg, textur och form.

Panellets

Panellets är små färgglada bakverk som är typiska i Katalonien och i nordöstra Spanien. De består av socker, mandel och äggula, och ibland även pinjenöt, marmelad, kaffe, kakao och annat gott.

Dessa traditionella munsbitar finns i många olika former och kan ha en mängd smaker. Panellets passar utmärkt som ackompanjemang till typisk spansk dryck som vitt dessertvin.

Torrijas

Torrijas gör du genom att ta gammalt och torrt bröd och låta det dra sig i ägg, mjölk och mjöl. Genom att sedan steka brödet får du en enkel och god rätt, samtidigt som du tillvaratar något som annars skulle gått förlorat.

torrijas på tallrik

Som med många andra efterrätter i Spanien äter folk den mer under påskveckan. Vi skulle säga att den svenska motsvarigheten är ”fattiga riddare”.

Casadielles

Casadielles är en dessert från Asturien i norra Spanien som har formen av avlånga munkar.

Fyllningen har bland annat hackade valnötter och en stark alkoholdryck på örter (till exempel anis) i sig. Slutligen sprinklar du strösocker ovanpå. Utsidan är krispig, och valnötterna och den örtiga drycken bildar en harmonisk smakkombo som är fantastiskt god.

Natillas

Natillas är en krämig och len spansk efterrätt med mild vaniljsmak som du bör äta väl kyld i små skålar. Du kan toppa med ett ”mariekex” och strö över kanel.

Dessertens ursprung är omtvistat. Många hävdar det var under möten i kyrkor och kloster som den först dök fram och så småningom blev folkkär.

natillas i skål

Vi äter natillas titt som tätt och att prova den efter traditionellt familjerecept ger en personlig och hemtrevlig touch. Det förstärker den totala smakupplevelsen ytterligare.

Filloas

Filloas är en typisk efterrätt i Galicien och kring staden León, som liknar franska crêpes eller svenska plättar. Befolkningen i Spanien äter dessa under hela året, men de är särskilt poppis under karnevaler och lokala festligheter.

Det är fantastiskt gott att rulla ihop filloas och fylla med vaniljglass, choklad, hemmagjord marmelad eller nyplockade bär. Mums!

Bartolillos madrileños

Bartolillos är en traditionell efterrätt i Madrid, som liknar små triangelformade ”empanadas” med en söt och krämig fyllning. Du steker dem i olivolja tills ytan blir gyllenbrun och krispig, och toppar sedan med florsocker och kanel.

Madridborna äter framförallt denna efterrätt under Semana Santa (påskveckan), julen och San Isidro-festen. Annars kan du prova bartolillos i många konditorier och caféer.

Tarta de queso

Tarta de queso är en ostkaka som finns i många varianter. Till exempel tarta de queso de la viña eller tarta de queso de limón, med citronskal och limejuice. Andra vanliga varianter är med sylt på blåbär, körsbär eller hallon.

uppskuren spansk ostkaka

Oavsett vilken variant du väljer är tarta de queso en efterrätt som garanterat kommer att tilltala dina smaklökar.

Leche merengada

Leche merengada är en frisk och lätt efterrätt som dricks kall i stora glas. Typ som en milkshake.

Den består av en mix mjölk, kanelstång och strimlat citronskal som ska koka samman och svalna i kylen. Vidare mixar du äggulor med socker och häller i det som du tidigare gjort. Sedan serverar du i glas och lägger till kanel och mynta, vilket är sista touchen.

Turrón

Turrón är ett traditionellt spanskt godis av mandelmassa, socker och honung. Den finns i två huvudtyper, turrón blando och turrón duro, som skiljer sig åt i konsistens. Turrón blando är mjukare och mer krämig, medan turrón duro är hårdare och mer tuggmotstånd.

Denna dessert är en omtyckt sötsak i Spanien, speciellt under jul- och påsktider, och finns i många olika smaker såsom mandel, hasselnöt, marsipan, choklad och citrusfrukter.

varianter av turron på tallrik

Under december kan du hitta ett stort utbud i matbutiker. Det finns många varianter att välja mellan, vilket ger en möjlighet att prova på olika smaker tillsammans med familjen. Varför inte köpa med dig ett par sorter hem och testa med dina nära och kära?

Yemas de Santa Teresa

Yemas de Santa Teresa är en söt och nötig efterrätt som är mycket populär i Spanien. Speciellt under jul- och påsktid. Den består av äggulor, socker, vatten, strimlat citronskal och strösocker. Kocken formar massan till små bollar och friterar i olivolja.

Desserten är uppkallad efter helgonet Santa Teresa av Ávila, en spansk nunna som levde på 1500-talet.

Ensaimada

Ensaimada är ett sött, mjukt och luftigt bakverk som är typiskt på Mallorca. Runt om på ön går den vanligtvis att köpa i matbutiker, bagerier och konditorier.

Du gör den genom att ta mjöl, jäst, ägg, mjölk, socker, salt och smör och blanda till en deg som ska jäsa. Sedan formar du degen till en rund, hög brödform. Avslutningsvis toppar du med socker och kanel och bakar i ugnen.

En lyckad ensaimada blir mjuk och luftig inuti med ett krispigt yttre.

El quesillo

Till slut vill vi lyfta fram el quesillo, en krämig och len efterrätt som är populär i Venezuela och på Kanarieöarna. Den påminner om flan, som vi berättar om ovanför, med sin släta och luftiga textur.

Om du befinner dig på Kanarieöarna på semester, håll utkik efter el quesillo – det är en riktigt härlig smakupplevelse som du inte vill missa.

Ps. Glöm inte att följa oss på Facebook för fler tips och senaste nytt! ☀️