Guide till Galicien i nordvästra Spanien

Senast uppdaterad: 24/02/2024

Av:

joni på en strand i spanien

Granskad: Bea

strand och båtar i galicien

Har du hört talas om regionen Galicien (Galicia) i nordvästra Spanien? Det är inte det där typiska sola och bada-resmålet i Spanien, utan en destination som erbjuder minst sagt annorlunda upplevelser.

I denna guide tar vi en närmare titt på denna autonoma region. Målet är att du ska få schyssta tips på resmål, städer, sevärdheter och mycket mer. Vi har själva rest mycket i Galicien och lyfter våra smultronställen. Låt oss börja!

Om Galicien

Galicien – beläget i det nordvästra hörnet av den iberiska halvön – är en av Spaniens sjutton autonoma regioner. Galicien är hem till flera historiska städer, har ett keltiskt förflutet, eget språk och är dessutom slutmål för pilgrimsvandringen Camino de Santiago.

Med 160 mil kustlinje finns milsvida stränder, öar, fiskelägen och många rías – fjordliknande vikar. Inåt landet kännetecknas regionen av floder, eukalyptus- och tallskogar, små berg och bördiga kullar. I matväg är fisk- och skaldjur mest typiskt.

Sammanfattande fakta

  • Galicia är det spanska namnet
  • 2 708 miljoner invånare (2019)
  • Regionens yta är 29 575 km2
  • Santiago de Compostela är huvudstad
  • Galiciens största stad heter Vigo
  • I regionen finns ett La Liga-lag (2023): Celta Vigo
  • I Galicien är officiella språk spanska och galiciska
  • Har Spaniens viktigaste fiskeindustri

Karta

karta galicien

Tio sevärdheter i Galicien

  1. Katedralen i Santiago de Compostela
  2. Herkulestornet i La Coruña
  3. Den romerska ringmuren i Lugo
  4. Atlantöar i skärgården (exempelvis Cies-öarna)
  5. Varma källor utanför Ourense
  6. De keltiska fornborgarna Castro de Santa Trega
  7. Castro de Baroña, en gammal keltisk bosättning
  8. Stenkors, stenkojor med halmtak och ”matbodar” (hórreos)
  9. Fästningen Monterreal i Baiona
  10. Playa de las Catedrales utanför Ribadeo, i norra Galicien

Resmål

Det finns gott om trevliga semestermål i Galicien. I denna sektion presenterar vi både större resmål, som städer och kommuner. Men även mindre platser som är värda att besöka om du vill ha en mer naturnära semester.

Större resmål

La Coruña

La Coruña är en galicisk hamnstad som ligger i den norra delen av regionen. Som resmål lockar staden med flera fina stränder, sevärdheter som det 2000 åriga herkulestornet (romersk fyrtorn) och ett utmärkt matutbud. Om du vill surfa i Galicien, är detta en bra utgångspunkt.

strand och stad i bakgrund

Lugo

Staden Lugo i inlandet lockar besökare med sin gastronomi, katedralen och den romerska ringmuren. Den är utsedd till ett världsarv av UNESCO och mycket välbevarad. Missa inte att testa olika rätter på bläckfisk, som är typisk för Lugo och i provinsen.

Ourense

Ourense – som ligger i en dal vid Miño-floden – är en stad i inlandet med massor av vackra torg, gamla stenhus, tapasbarer och bror. Utanför staden är naturen smått kuperad och mycket bördig.

Du hittar många av Galiciens varma källor utanför stan, där kan du koppla av efter en dag med sightseeing. Besök Pozas Muiño da Veiga eller Fuente O Tinteiro. I Outariz finner du dessutom två varma bad.

Santiago de Compostela

Santiago de Compostela är ett av de populäraste resmålen i norra Spanien med oändligt av historiska skatter, tapasbarer, fiskerestauranger och en unik pilgrimsatmosfär. Den mäktiga katedralen, mitt i staden, är nämligen slutmål för pilgrimsvandringen Camino de Santiago.

Vigo

I södra Galicien är den viktiga hamnstaden Vigo, som ligger inne i havsviken med samma namn, ett bra resmål. Vigo är Galiciens största stad, och även om centrala delen inte föll oss i smaken finns många fina platser i närområdet.

Om du firar semester kring Vigo kan du äta nyfångade skaldjur, besöka gamla fiskarkvarter, marknader, blåflaggade-stränder och de populära Cíesöarna.

Pontevedra

Färgrika Pontevedra, med sina små torg, stenhus, palats, kyrkor, broar och många tapasbarer, är ett kulturellt besöksmål som vi verkligen gillar. Den ligger ett bit öster om Vigo, längst inne i havsviken vid Lérez-flodens utlopp.

Gatorna i Pontevedra lever verkligen med härligt folkmyller. Faktorer som att centrum är bilfritt och det stora antalet uteserveringar bidrar till detta. Här, om någonstans, rekommenderar vi att strosa omkring i gamla stan och upptäcka på måfå.

Mindre resmål

Runt om i regionen finns också hundratals, om inte tusentals, pittoreska byar och samhällen att upptäcka. Med andra ord är det omöjligt för oss att nämna alla. Nedanför följer ett par förslag:

O’Grove

O’Grove-halvön är ett omtyckt resmål bland spanjorer och passar för att campa eller hyra ett rustikt semesterhus. Ön är perfekt för att testa typisk galicisk fisk- och skaldjur eller hänga på stranden. Milslånga Playa de la Lanzada är helt underbar!

Finisterre

Fyrtornet i Finisterre kallades för ”världens ände” av romarna. Byn Finisterre som ligger på Costa da Morte – ”dödens kust” – erbjuder vandringsleder, svepande stränder och storslagen Atlantmiljö.

Camino a Finisterre, en populär pilgrimsled som fascinerande nog börjar i Santiago de Compostela, går ut hit.

Muros

Muros är en mycket pittoresk by i Galicien som är omgiven av lika fantastiska stränder med vit sand och turkost vatten. Fortsätt utmed halvön och välj mellan Praia de San Francisco, Praia de Area Maior, Playa de Ancoradoiro, Playa de Lariño och Playa de Carnota.

Själva byn består av en liten hamn med små guppande båtar, historiskt centrum, fiskehus och många bra restauranger. Tummen upp för Muros!

Baiona

Till sist har vi Baiona, en liten hamnstad i södra Galicien. Det var i denna hamn som Columbus skepp La Pinta först la till i efter återkomsten från ”den nya världen” år 1493. Idag kan du besöka en flytande replika (museo de la Carabela Pinta).

Om du vill njuta av enastående fisk- och skaldjursrätter, är restaurangerna vid hamnen i Baiona det perfekta stället. Ytterligare tips är att besöka monumentet Virxe da Rocha, fortet Monterreal och gå stråket Paseo de Mont Boi runt halvön.

Många stränder finns desssutom utanför staden i bukten. Ett exempel är den långa, blåflaggade sandstranden Praia América​.

Natur

Inlandet i Galicien består till stor del av rullande kullar som påminner om ”Fylket” i sagan om ringen. Stora skogsområden är fyllda av ljuvligt doftande eukalyptusträd och tallar. Några av de viktigaste spanska floderna ringlar sig fram i regionen och mynnar ut i Atlanten.

Kustlinjen är däremot kuperad och på många platser dramatisk, med vassa klippor som möter Atlanten i en direkt konfrontation. Kusten består huvudsakligen av tre delar: Rías Altas i norr, Costa da Morte i mitten och Rías Baíxas i söder.

kuperad kustlinje

I dessa delar finns många djupa vattenområden (så kallade rías) med bräckt vatten som skär in i landet och är ytterst fiskrika.

Längs kusten, i vikarna och på skärgårdsöar hittar du stränder i alla dess former. Du kan vandra på milsvida sandstränder utan att stöta på en endaste person. En skön kontrast till Medelhavets, ibland, mer stressiga strandliv.

Surf

Många säger att Spaniens – och kanske Europas – bästa surf finns i Galicien. Hundratals stränder erbjuder bra vågor under rätt förhållanden – för nybörjare som proffs. A Coruña-provinsen i norr och Playa de la Lanzada i söder är bra utgångspunkter.

Historia och kultur

Galicien har en lång och fascinerande historia, som kanske skiljer sig från det som jag iallafall upplever som typiskt spanskt.

Det finns en tydlig keltisk identitet med folkmusik, säckpipa, färgglada dräkter, pallazos (gamla stenkojor med halmtak) och rester av fornborgar. Med vidsträckta grönska, kustlinjen och gastronomi finns likheter med Skottland eller Irland.

Även romare, västgoter och andra folkslag har format dagens autonoma region. Det är vanligt med sevärdheter i form av romerska vägar, broar, stenkors, murar, fyrtorn, fort, palats och katedraler. Regionens förflutna är dessutom starkt präglad av havet.

Språk

Många som reser i Galicien tänker nog: “vad är det för språk som talas, det där låter inte alls som spanska”. “Det låter som italienska eller kanske portugisiska”, var mina egna funderingar efter att jag hört två busschaufförer prata.

Det är faktiskt deras egna språk, gallego (galiciska på svenska). När det latinska språket upplöstes var galiciska – som är nära besläktat med portugisiska – ett av språken som uppstod.

Galiciska är tillsammans med spanska ett officiellt språk, och beroende på situation använder lokalbefolkningen båda språken. Vidare är det skyltat på galiciska och spanska i regionen. På exempelvis produkter eller webbplatser, står det förutom på spanska även ofta på galiciska.

Camino de Santiago

Vi brukar säga att det bästa sätten att uppleva Galiciens förflutna och historiska sevärdheter är genom att gå Camino de Santiago. Börja exempelvis i Sarria, Ferrol eller Tui och sätt kurs mot Santiago de Compostela.

Under vägens gång får du ta del av otroligt många sevärdheter, upplevelser, möta lokalbefolkning och andra pilgrimer.

Gastronomi

Tack vare Atlantens stora rikedom av fisk- och skaldjur, den omfattande fiskeindustrin och det bördiga inlandet – med till synes oändliga betesmarker – erbjuder regionen en matupplevelse utöver det vanliga.

Mat

Galicien är känd för sin havsmat och frågar du en spanjor varför du bör åka till Galicien blir svaret ofta lite skämtsamt: “för havsmatens skull”.

Sålunda har många typiska spanska maträtter sitt ursprung i regionen. Till exempel Pulpo a la Feira: kokt bläckfisk, hett paprikapulver och Virgen Extra-olivolja. Att få smaka den nylagad, med en kall öl (varför inte Estrella Galicia?), lyssnades till vågornas skvalp är få förunnat.

pulpo a la feira på tallrik

Köttälskaren kommer inte lämna regionen besviken. Boskap betar året runt på marker med vidsträckt grönska, och restaurangerna är kända för sina rediga portioner av de möraste råvaror. Beställ en plato de carne, en tallrik med köttprodukterna från regionen.

Vidare är en klassiker i varje tapasbar den gröna, lite söta paprikan (pimientos de Padrón) från Padrón-byn. I smaken är de milda, men då och då stöter du på en som hettar till rejält. Dessutom är empanadas, minipajer med olika fyllningar, är en lokal höjdare.

Mjölk och ost är ytterligare typiska inslag. Ett exempel på detta är att lokala småbrukare förädlar fler än 80 stycken osttyper. Vår favorit är den krämiga, triangulära, queso de Tetilla, som lätt känns igen på sin form av ett kvinnobröst. Just denna är en populär ost i Spanien.

Dryck

Våra galiciska vänner erbjuder oss ofta att prova smakrika likörer eller ett fräscht vitt vin från den södra delen av regionen. Vinkultivering har lång tradition i Galicien, och idag är det främst vita viner som blivit internationellt erkända.

I floddalar odlar lokalbefolkningen druvor i ett kargt Atlantklimat, vilket sätter en lokal prägel och slutprodukten har en mycket igenkännbar smak. Vinerna från Galicien är ofta friska och fuktiga, med en doft och smak av frukt.

Om vi ska nämna något vitt vin får det bli på Albariño-druvan som är en typisk dryck i Spanien. Testa gärna tillsammans med nyfångad fisk- och skaldjur en het sommardag – en perfekt smakkombination!

En annan favorit är ölen. Estrella Galicia är ett exempelvis ett anrikt märke från regionen.

Att färdas i regionen

För att verkligen komma åt de där små fiskelägena, pyttesmå stenbyar i inlandet och andra upplevelser är ett tips att hyra bil. Då kan du färdas i din egen takt och stanna till där du själv behagar.

Boka också traditionella casas rurales eller pensionat under vägens gång, och upplev ett väldigt rustikt Galicien. Se endast texten ovan som inspiration och vägledning. De där riktiga smultronställena hittar du nämligen på egen hand under din resa!

Att resa till Galicien

Avslutningsvis vill vi säga att det i dagsläget tyvärr inte finns några direktflyg från Sverige till Galicien. Det går dock utmärkt att flyga till Santiago de Compostela, La Coruña eller Vigo med byte i Madrid, Barcelona eller ute på kontinenten.

Kolla också efter flyg till Porto i Portugal, Då kan du enkelt ta dig över gränsen till Galicien.

Dela artikeln